En Sıcak Konular

Kiev ile Moskova arasındaki buzlar eriyor

4 Mart 2010 16:17 tsi
Ukrayna'nın yeni Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Brüksel gezisinin ardından ikinci resmi ziyaretini Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in daveti üzerine yarın Moskova'ya yapacak. İki liderin önemli buluşmasında doğal gaz anlaşmasının revize edilm

Viktor Yanukoviç'in cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması ile birlikte turuncu devrim sonrasında işbaşına gelen iktidarla birlikte askıda kalan; Ukrayna ile Rusya ilişkileri yeniden şekillenerek yeni bir ivme kazanacak.

Moskova ziyaretinde Yanukoviç'e; Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Sergiy Lovoçkin, Cumhurbaşknalığı İdaresi Başkan Yardımcısı Anna German, Dışişleri Bakanı Petro Poroşenko da dâhil olmak üzere toplam 11 kişilik bir heyet eşlik edecek.

YANUKOVİÇ'İN ÇANTASINDA NELER VAR

Yanukoviç'in çantasındaki en önemli gündem maddesi şüphesiz, Rusya'dan alınan doğal gaz fiyatlarında indirim teklifi var. Hâlihazırda Ukrayna, Moskova'dan doğalgazın bin metreküpünü 305 dolardan alıyor. Yanukoviç , Rusya'dan doğal gazı Baltık ülkelerinin aldığı bin metreküpü 260 dolardan daha da ucuza, 205 dolara almak istiyor. Ekonomik krizle boğuşan Ukrayna'nın doğalgaz fiyatlarında indirim talebine, Moskova'nın hemen olmasa da önümüzdeki aylarda olumlu yanıt vermesi bekleniyor.

Dünyadaki mali krizden en çok etkilenen ülkeler arasında olan Ukrayna hala krizin etkileri ile boğuşuyor. Yanukoviç, ülke ekonomisine nefes aldırmak ve bütçe açıklarını yamamak için Rusya'dan kredi istemesi de gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Ekonomisi zor durumda olan Ukrayna, Moskova'nın 2 ila 5 milyar dolar arasında kredi vermesini umut ediyor. Ayrıca Ukrayna Hükümeti henüz, 16,4 milyar dolarlık IMF kredisinin son paketi olan 3,5 milyar doları almış değil. Uzmanlar son dilimin gecikmesini, IMF'nin atılacak imzalarda yeni seçilen iktidarın da imzasının olmasını istemesinden kaynaklandığını belirtmişti.

İki ülke arasında yaşanan doğal gaz krizi döneminde Rusya, bazı Ukrayna mallarına karşı ithalat yasağının koymuştu. İş çevreleri Yanukoviç'in bu ziyaretinde, Rusya'dan bazı ürünlere koyduğu ithalata yasağının kaldırılması da dile getirmesini istiyor.

RUSYA'NIN, UKRAYNA'DAN BEKLENTİLERİ

Bütün bunlara karşılık Rusya'nın, Ukrayna'dan beklentileri de az değil. Moskova'nın taleplerinde ilk sıralarda Rusya'nın, Sivastopol'de bulunan Karadeniz Filosu'nun 2017 yılında dolacak kira sözleşmesinin süresinin uzatılması var. Rusya'nın, Ukrayna'dan bir diğer önemli beklentisi ise Ukrayna'nın NATO üyeliğine kapıları kapatması olacak.

Öte yandan Moskova'nın uzun süredir üzerinde durduğu bir diğer gündem maddesi ise Ukrayna genelinde Rusçanın resmi dil statüsü kazanması. Rusya, Rusçanın Ukrayna'da itibar kazanmasını insani ve tarihi ilişkilere bağlıyor.

Ayrıca Medvedev kapalı kapılar ardında çiçeği burnundaki Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile Ukrayna'nın, Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasını konusunu konuşabilir. Bu olduğu takdirde ise Yanukoviç'i, şüphesiz; Kosova ile Güney Osetya ve Abhazya konusunda zorlu bir sınav bekliyor olacak.

İLK ÖNCE BRÜKSEL, SONRA MOSKOVA

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması üzerine Yanukoviç'in ilk yurt dışı ziyaretinin nereye yapacağını gündeme getirmişti. Rusya yanlısı Yanukoviç'in beklenenin aksine ilk resmi yurtdışı ziyaretini Moskova yerine Brüksel'e yaptı. Bu girişim bazıları tarafından eksen kayması olarak yorumlanmıştı.



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,276 µs