En Sıcak Konular

Slovenya'da 'ordu kaldırılsın' kampanyası

4 Mart 2010 12:59 tsi
Bir Sloven gazetesinin başlattığı ordunun lağvedilmesi kampanyasına binlerce kişi destek verdi...

Slovenya'da haftalık gazete Mladina ülkede tartışma yaratan bir öneride bulundu: Ordunun kaldırılması ve askerlerin ya yaşlılar için bakıcılar ya da acil durum yönetimi personeli olarak görevlendirilmesi...

Ülke gündemine oturan bu teklif için başlatılan kampanyaya şimdiye kadar beşbinden fazla Sloven destek verirken, tartışma da kızışıyor.

Slovenya'daki başta liberal ve merkez sol partilerin destekçilerinden oluşan 'anti-militarist' bir kesimin Mladina gazetesinin girişimine büyük destek verdiği dile getirildi.

Savunma Bakanı Ljubica Jelusic ise, kampanyayı "Slovenya Anayasası'na ve savunma hukukuna aykırı" olarak niteledi.

Ülkede bir kez daha gündeme gelen 'ordunun rolü' ile ilgili tartışmaların, Yugoslavya'nın dağılması sırasında ve 1980 'lerde yaşanan benzer tartışmaları hatırlattığı ifade ediliyor.

Slovenya'da 'asker düşmanlığı'nın derin kökleri olduğunu savunan bir çok analist, ülkede yapılan ilk seçimlerin hemen ardından Demokrat-Liberal Parti kurucusu bir grubun "ordusuz Slovenya" önerisinde bulunduğunu hatırlatıyor.

KOMUTAN BAKANDAN ÖNCE KONUŞTU, ÜLKE KARIŞTI

Son yıllarda artan ordu karşıtlığının ise, 1994 yılında başlayan polis-asker gerginliği ve askerlerin yasaya aykırı olarak bazı polisleri gözaltına alması olaylarının etkisiyle yükseldiği bildiriliyor.

Yıllarca fiili olarak ordunun yönettiği Komunist rejimin izlerinin güçlü olduğu ülkede, Slovenler'in sivil hayata yönelik en küçük bir asker müdahalesi fikrinden bile ciddi rahatsızlık duyduğu da ifade ediliyor.

Kampanyayı başlatan ise, Savunma Bakanlığı herhangi bir açıklama yapmamasına ve Meclis'te görüşülmemesine rağmen, Tuğgeneral Alen Geder tarafından Sloven ordusunun Afganistan'a 2012 yılında helikopter göndereceğini açıklaması oldu.

Generalin açıklamasına sert tepki gösteren Demokrat Liberaller ve Zares Partisi, Meclis'ten "yetkilerine müdahale eden ordu hakkında" rapor hazırlamasını talep etti. Savunma bakanı yardımcısını istifaya götüren bu gerginlik hala devam ediyor.

Bugün, Slovenya'nın profesyonel bir ordusu var. Zorunlu askerlik hizmetini 2003 yılı sonunda iptal edildi. Geçen yıl, hükümet ordu için 550 milyon Avro harcadı. Slovenyo bütçesinin yüzde ikisine denk düşmesine rağmen, bu harcama mali krizdeki ülkede tartışmaları artıran bir başka konu... Ordu komutanı ise, daha fazla kesinti yapılması durumunda askerlerin hayatının tehlikeye gireceğini öne sürüyor.

Afganistan'daki askerlerini yanı sıra, Sloven ordusu Lübnan, Suriye, Somali, Bosna Hersek ve Kosova gibi ülkelerde yapılan 'barışı koruma misyonlarına' asker gönderdi. Solenya ise, askerlerin ülke içinde "daha yararlı işlerde" görev alması gerektiğini savunuyor.

dunyabulteni




Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,059 µs