En Sıcak Konular

Merkez Bankası'nın çift haneli enflasyon açıklaması

4 Mart 2010 12:36 tsi
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün yayınlanan Şubat ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirildi. Yapılan açıklamada enflasyon için şunlar denildi.

Merkez Bankası, Şubat ayında olumsuz hava koşullarının etkisiyle önemli ölçüde artan sebze fiyatlarının Mart ayında kısmi bir düzeltme yapmasının beklendiğini, enflasyondaki asıl düşüşün ise yılın son ayları ile 2011 yılının ilk aylarında gerçekleşeceği tahmin edildiğini bildirdi.

Merkez Bankası, Şubat ayında tüketici fiyatının (TÜFE) yıllık bazda yüzde 10,13'e yükselmesini değerlendirerek, öngörüldüğü gibi bu yükselişin, işlenmemiş gıda fiyatları, vergi ayarlamaları ile geçen yılın aynı ayındaki düşük baz gibi geçici unsurlardan kaynaklandığı, fiyatlama davranışlarında genele yayılan bir bozulma görülmediğini belirtti.

Değerlendirmeye göre, Şubat ayında gıda ve tütün ana harcama gruplarındaki fiyat artışlarının aylık tüketici enflasyonuna katkısı 1,62 puan olurken, bu grupların dışında kalan mal ve hizmetlerdeki fiyat değişimlerinin geçen yıl ortalamalarına yakın seyrettiği görüldü.

Geçtiğimiz yıl küresel krizin etkilerinin belirginleşmesiyle toplam talepte gözlenen keskin düşüş ile iç talebi canlandırmak amacıyla bazı ürünlerde uygulanan vergi indirimleri, yılın ilk yarısında temel (çekirdek) fiyat göstergelerinin değişim oranlarının tarihsel olarak düşük düzeylerde gerçekleşmesine neden olmuştu. Bu doğrultuda, temel enflasyon göstergelerinin de baz etkisi nedeniyle yıl ortasına kadar sınırlı bir artış göstereceği, ancak yıl boyunca hedefin altında seyretmeye devam edeceği öngörüldü.

Şubat ayında mal ve hizmet gruplarında fiyatlar sırasıyla yüzde 1,79 ve yüzde 0,48 oranında yükseldi. Böylelikle, yıllık enflasyon mal grubunda yüzde 11,64, hizmet grubunda ise yüzde 5,91 olarak gerçekleşti.

Hizmet grubu yıllık enflasyonu, geçen yıldaki düşük bazın yanı sıra ulaştırma ve yemek hizmetleri fiyatlarında gözlenen artışların da etkisiyle Şubat ayında yükseldi. Enerji ve gıda fiyatlarında son dönemdeki artışların söz konusu yükselişte etkili olduğu gözlendi. Diğer taraftan, kira kaleminin yıllık artış oranındaki istikrarlı azalış eğilimi bu dönemde de sürdü.                                            

 Enerji grubu fiyatları Şubat ayında tüpgaz ve oto gaz fiyatlarında gözlenen artışlar ile yüzde 0,53 oranında yükseldi. Grup yıllık enflasyonu ise bu artışlar ve geçen yılın aynı döneminde doğal gaz tarifelerindeki yüksek oranlı indirimin oluşturduğu düşük baz nedeniyle, 1,47 puan artarak yüzde 9,60;a ulaştı. Önümüzdeki aylarda da grup yıllık enflasyonunun baz etkisi ile yükselmeye devam edeceği tahmin edilmekte.

Ocak ayında tütün ürünlerinde yapılan vergi ayarlamalarının Şubat ayına yansımalarıyla birlikte alkollü içecekler ve tütün ürünleri grubu fiyatları yüzde 3,72 oranında arttı. Geçen ay öngörüldüğü gibi bu artış Şubat ayı enflasyonuna 0,2 puan katkı yaptı.                                                                         

Temel mallarda (gıda, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın dışında kalan mallar) ise yıllık enflasyon sınırlı bir azalışla yüzde 2,17 oldu. Giyim grubunda Şubat ayı indirimleri geçen seneye kıyasla daha düşük bir oranda gerçekleşirken, altın hariç dayanıklı tüketim malı yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi sürdü.

İşlenmemiş gıda fiyatları Şubat ayında, son Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti;nde dikkat çekildiği üzere, temelde sebze fiyatlarının etkisiyle belirgin bir sıçrama (yüzde 9,55) gösterdi. Böylece, işlenmemiş gıda ürünleri fiyatları yıllık artış oranı yaklaşık 10 puan yükselmiştir. Sebze fiyatlarındaki gelişmeye ek olarak, et fiyatlarındaki artış eğilimi sürdü ve söz konusu yükselişin işlenmiş gıda fiyatları üzerindeki olumsuz etkisi belirginleşti.

Bu gelişmeler sonucunda, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu yüzde 14,84;e yükseldi. Şubat ayında olumsuz hava koşullarının etkisiyle yüksek oranda artan sebze fiyatlarının, Mart ayında kısmi bir düzeltme yapması bekleniyor.

Şubat ayında gıda ve tütün ana harcama gruplarındaki fiyat artışlarının aylık tüketici enflasyonuna katkısı 1,62 puan olurken, bu grupların dışında kalan mal ve hizmetlerdeki fiyat değişimlerinin geçmiş yıl ortalamalarına yakın seyrettiği görüldü.

aa

 



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,868 µs