En Sıcak Konular

Türkiye'yi sınamasınlar!

4 Mart 2010 10:32 tsi
                              Türkiye'yi sınamasınlar! Davutoğlu çok sert çıktı...Herkese!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır’da hem Arap dünyasına, hem Batılılara ‘Filistin sorununda 2010’u da yitirirsek Obama yönetimi ile yeni çözüm süreci geliştirme imkânı kalmaz’ mesajı verdi. İsrail’de ve Filistin’deki bölünmüşlüğün giderilmesi gereğini vurgulayan Dışişleri Bakanı, “Artık ‘road map-yol haritası’ değil ‘end of the road-yolun sonunu’ görmek istiyoruz” diye seslendi. İran’ın nükleer çalışmalarına dair önemli gelişmeler yaşandığını belirten Davutoğlu, kimsenin Türkiye’yi İran’a, İran’ı Türkiye’ye karşı kışkırtamayacağını söyledi. Davutoğlu, Mısır’ın önde gelen siyasetçi, aydın ve gazetecilerle sohbetlerinde şu mesajları verdi:

DÖRTLÜ BİTMİŞTİR: Artık Filistin devleti tanınmalı, Filistin için net bir vizyon oluşturulmalı. Arap Birliği ve İKÖ de net tavır sergilemeli. Süre konulmadan yeni bir çerçeve belirlenmemeli. Filistinlilerin temsil edilmediği quartet (dörtlü) geçerliliğini yitirmiştir. ‘Road map-yol haritası’ değil, ‘End of road-yolun sonunu’ görmek istiyoruz. 2010’u da kaybedersek, son iki yılına giren Obama yönetimi ile çözüm süreci geliştirme imkânı kalmaz. Herkes Filistin’in bölünmüşlüğünden şikâyetçi. Herkesin çaba sarf etmesi gerek. Filistinli kardeşlerimiz birleşmeden ortak çözüm olmaz. İsrail’de de hükümet var ama bölünmüş. Benjamin Netenyahu’nun Ehud Barak’ın ve Avigdor Liberman’ın çözüm resimleri farklı. Böylesine bir bölünmüşlükten çözüm çıkmaz. O zaman başta ABD tüm Batı ülkelerine şu mesaj verilmeli: Yarım asıra varan işgal bitmeli. 1967 sınırlarına dayalı bir çözüm bulunmalı.

İSRAİL İKİLİ OYNARSA: İlişkilerimizin zedelenme sebebini İsrail’de aramalı. Gazze saldırısı olmasa durum çok farklı olurdu. O günlerde İsrail ve Suriye arasında doğrudan görüşmeler başlamak üzereydi. Türkiye kendisiyle ikili oyunlara izin vermez. Biz barış görüşmeleri yaparken, İsrail Gazze’ye saldırırsa cevabını alır. Ya da büyükelçimize saygısızlık yaparsa cevabını alır. İsrail tarihinde ilk kez yazılı özür dilendiğini göz önünde tutmalı.

İRAN’DA DİPLOMASİ SÜRMELİ: İran’da zenginleştirilmiş uranyumun takası için bir çok değişik yöntem üzerinde durduk. Diplomasinin hâlâ bir şansı var. Ancak İran’ın iç kamuoyu bu takasının ilk aşamasınının İran’da yapılması gerektiğini düşünüyor. Türkiyenin o ilk aşama da dahil üzere devrede olması önemli. Bölge yeni bir askeri müdahale ya da yaptırım istemiyor. Bunun için her iki tarafın da daha fazla çaba sarf etmeli. İran daha şeffaf olmalı. Batı da diplomasiye şans tanımalı. İran’ın nükleer programıyla ilgili yaklaşımımızı şu üç ilke belirliyor: ‘Nükleer silahlara karşıyız, insanlık suçu olarak görüyoruz; Deklere edilsin ya da edilmesin bölgede nükleer silah istemiyoruz; Her sorun diplomasi ile çözülsün, yeni gerilimler olmasın.’

BURASI BİZİM EVİMİZ: Ortadoğu’nun sorunları dışarıdan reçetelerle çözülemez. Burası bizim evimiz. Nasıl düzenleyeceğimize biz karar vermeliyiz. Kimse görüşünü dayatmamalı. Evimizi birlikte inşaa edelim.

MISIR İLE YENİ DÖNEM: Mısır ile rekabet ilişkimiz yok. Yeni bir yöntem geliştirmeye çalışıyoruz. Mısır’la da yüksek istişare mekanizması kurmak istiyoruz. Bu İtalya, Rusya, Yunanistan’la da var. Dış politikaımız için Mısır da bu ülkeler gibi önemli.

Dolaylı görüşmelere destek
Öte yandan Davutoğlu’nun da katıldığı Kahire’deki Arap Birliği toplantısında İsrail’in Gazze saldırısıyla tümden kesilen dolaylı İsrail-Filistin görüşmelerinin yeniden başlatılmasına destek çıktı. Arap dışişleri bakanları ABD’nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell’in tıkanmayı aşmak için doğrudan değil dolaylı müzakerelerin başlaması önerisine dört ay süreyle şans tanıma kararı aldı.

‘Türkiye’yi test etmesinler’
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün ABD Kongresi’nde görüşülecek Ermeni tasarısıyla ilgili de “Dünya barışı, bölge barışına bu kadar katkı yapan bir ülkeyi rahatsız edecek böyle bir karar almak, hiçbir akıl ve mantıkla bağdaşır bir tutum değil. Kimse Türkiye’yi test etmeye çalışmamalı” uyarısı yaptı. “Türk-Amerikan ilişkileri belki de tarihin en kapsamlı işbirliği dönemini yaşıyor. Türk-Ermeni ilişkileri de tarihi bir dönemden geçiyor” diyen Davutoğlu, tasarıyı şöyle eleştirdi: “Ne siyasi ne etik olarak makul. İşbirliğine ciddi zarar verecek. Her sene bu tür girişimlerle Türkiye üzerine baskı yapmaya çalışmak Türkiye’yi tanımamaktır. Barış için herkesin hassasiyet göstermesi lazım.”



Bu haber 1,565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,798 µs