En Sıcak Konular

Dünya piyasaları bu açıklamaları bekliyor

4 Mart 2010 10:29 tsi
Dünya piyasaları Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamalarını ve ABD'den gelecek verileri bekliyor. Almanya'nın Yunanistan'a nasıl bir destek vereceği kesinleşmediği için piyasalar ve pariteler diken üstünde.

ECB toplantısında tartışılacak diğer konular arasında euro bölgesindeki ekonomik büyüme ve enflasyon da olacak.

Goldman Sachs analisti Erik Nielsen, “Takip edilecek en önemli konu, mevcut likidite desteklerinden çıkmak için önceden vaat edilen sözlerin yerine getirilip, getirilmediği olacak” diyor.

Para politikalarını normalleştirmek isteyen ECB, Avrupa kıtası genelinde ticari bankalara verdiği kredileri kesmek istiyor. Ancak ekonominin  cansız ekonomik iyileşmeye zarar vermemek ve piyasalarda dengeleri sarsmamak için dikkatli hareket etmesi gerekiyor.

Nielsen aynı zamanda Yunanistan ve bankaları çevreleyen gerginlik dikkate alındığında, ekonomiye verilen desteğin hızlı bir şekilde çekilmesinin tehlikeli olabileceğine yönelik endişeler yaratabileceğini söylüyor.

Başka ekonomistler ise, Yunanistan ve euro bölgesindeki diğer ülkelerin merkez bankası fonlarından gelen sınırsız desteğe çok fazla bağımlı hale geldiklerinden şu anda bankalar arasındaki gösterge faiz oranlarının yüzde 1 oranında artırılabileceğine inanıyor.

FAİZLER DEĞİŞMEYECEK
Ancak rekor seviyede düşük olan faiz oranlarının 2011 yılına kadar değişmesi beklenmiyor ancak ekonomistler borçlanma şartlarının sıkılaştırılabileceğini belirtiyor. ECB Başkanı Jean-Claude Trichet daha önce böyle bir uyarıda bulunmuştu.

Yapılan bu açıklamalar, ECB’nin hem ABD Merkez  Bankası hem de İngiltere Merkez Bankası’ndan daha hızlı hareket ettiğini gösteriyor. Hem Fed hem de İngiltere Merkez Bankası küresel ekonominin çökmesinin önüne geçmek adına 2008 yılından başlamak üzere piyasaları destekleme kararı almış ve buna göre faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelere indirmişti.

Ancak Avrupa kıtasında ekonominin belirsizliğini koruması ve Yunanistan’ın dün açıkladığı önlemlerin ECB’nin hareket alanını daraltacak gibi görünüyor.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin bugün 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını içeren tasarıyı görüşerek oylayacak olmasının da piyasaları etkilemesi bekleniyor.
 
hurriyet



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,790 µs