En Sıcak Konular

Baykal, Gül'e neler söyledi?

4 Mart 2010 09:07 tsi
Baykal, Gül'e neler söyledi? Fikret Bila, Köşk'teki zirvenin perde arkasını yazdı...

Fikret Bila / Milliyet

Baykal’dan Gül’e: İptal davası açarız

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün, CHP lideri Deniz Baykal’la Köşk’te görüştü. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı’nın, muhalefet liderleriyle görüşmesi anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili. Gül’ün, bir uzlaşma zemini oluşturmak üzere hükümetin, yüksek yargı organı başkanlarının ve muhalefet liderlerinin görüşlerini öğrenmek için devreye girdiği biliniyor.

Baykal’a bilgi

Cumhurbaşkanı Gül’ün, CHP lideri Deniz Baykal’a esas itibariyle iki konuda bilgi verdiğini söyleyebiliriz. Birincisi, yüksek yargı organlarının başkanlarıyla yaptığı görüşmeler; ikincisi ise Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’la gerçekleştirdiği  üçlü zirve.

Gül’ün üçlü zirve konusunda Baykal’ı detaylı olarak bilgilendirdiği, Baykal’ın da hem üçlü zirve hem de yargıda yaşananlarla ilgili görüşlerini detaylı biçimde Cumhurbaşkanı’na sunduğunu söyleyebiliriz.

“Mahkemeye gideriz”

Baykal’ın, anayasa değişikliğinin yargıyla ilgili düzenlemelerinden kaygılı olduklarını ve böyle  bir değişiklik yapılması halinde, Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açacaklarını bildirdiği kulislere yansıyan haberler arasında. CHP lideri, devletin en üst makamına anayasa değişikliğiyle ilgili tutumunu çok net biçimde aktarmış durumda.

CHP liderinin ayrıca iktidar partisinin seçim için son yıla girildiği bir dönemde anayasa değişikliğine yönelmesinin doğru olmadığını ilettiği haberi de yansıdı. Keza Anayasa Mahkemesi’nin laiklik karşıtı odak olduğuna hükmettiği AKP’nin, devletin temel kurumlarıyla ilgili anayasa değişikliği yapmasını da sakıncalı bulduklarını yansıttığını belirtebiliriz.

Üçlü zirveyle ilgili kaygı

CHP lideri Deniz Baykal’ın, Köşk’te yapılan üçlü zirveyle ilgili kaygılarını aktardığı gelen haberler arasında. Baykal’ın, bu zirveden sonra yargı alanında yaşanan gelişmelerin, yargı bağımsızlığı konusunda tereddütlere neden olduğu biçiminde bir izlenimi var. Bu izlenimi Cumhurbaşkanı Gül’le paylaştığı söylenebilir. Acaba yargıdaki bazı kararlar, bu zirvenin etkisiyle mi alındı sorusu ana muhalefet liderinin kafasını kurcalıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğinde kararlı olduklarını açıkladı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in koordine ettiği anayasa değişikliği çalışması sürüyor.

Uzlaşma yok

Anayasa değişikliğinin TBMM’den bir uzlaşmaya dayalı olarak geçirilmesi olasılığı yok. CHP ve MHP değişikliğe karşı olduklarını açıkladılar. BDP ise ancak seçim barajının düşürülmesi halinde pakete destek verebileceğini açıkladı.

Bu durumda anayasa değişikliği büyük olasılıkla sadece AKP’nin oylarıyla TBMM’den geçecek. Değişiklik 330 ile 367 arasında bir oy desteğiyle geçeceği için de referandum zorunlu hale gelecek. Başbakan, referandumu göze aldıklarını da zaten açıklamıştı.

Gül’ün muhalefet liderleriyle görüşmesi de anayasa değişikliği konusunda bir uzlaşma zemini yaratılması için yeterli olmayacaktır.

Önümüzdeki günlerin ana gündem maddesinin anayasa değişikliği olacağı anlaşılıyor. Uzlaşmaya dayanmayan bir anayasa değişikliği paketinin Türkiye’yi kutuplaştırması olasılığı yüksek. Türkiye 2010’da enerjisini anayasa değişikliği için harcayacak gibi görünüyor.

 



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,742 µs