yeni 367 peşinde | " /> yeni 367 peşinde | "/>

En Sıcak Konular

CHP yeni 367 peşinde

4 Mart 2010 08:10 tsi
CHP yeni 367 peşinde Referandum süresini 2 aya indiren düzenleme Meclis'ten geçti ve Türkiye'nin yeni 'krizi' doğdu.

CHP, "Bir yıldan önce halk oylamasına gidilemez" iddiasını ortaya attı. Gerekçe olarak Seçim Kanunu'nu gösterdi.

AK Parti referandumun Seçim Kanunu'na değil, Halk oylaması Kanunu'na tabi olduğunu belirterek, CHP'yi yeni bir 367 peşinde koşmakla suçladı.

Referandum süresini 120 günden 60 güne indiren yasa değişikliği, dün Meclis'te kabul edildi. Fakat aynı gün, yeni bir hukuk polemiği de Türkiye'nin gündemine girdi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde 367 skandalına imza atan CHP, 'şapkadan tavşan çıkartacak' başka bir yorumla yine devrede. Anamuhalefet partisi, yasa kabul edilse bile bir yıl içerisinde referandumun yapılamayacağı iddiasını dile getirmeye başladı. Anayasa'ya göre Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklikler seçimlere bir yıl kala uygulanamıyor. Bu maddeyi, tıpkı 367 kararında olduğu gibi kendine göre yorumlayan CHP, referandumun da Seçim Kanunu'nun bir parçası olduğu sonucunu çıkarıyor. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, dün, "Anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulma süresinin 60 güne indirilmesi halinde, 1 yıl süreyle Türkiye'de referandum yapılamaz.'' iddiasını ortaya attı.

'Yeni bir 367 arayışı' olarak yorumlanan bu girişimin referansı ise eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer. AK Parti, 2007 yılında da referandum süresini kısaltan yasa değişikliği yapmıştı. Kanunu geri çeviren Sezer, veto gerekçesinde, referandumu Seçim Kanunu'nun parçası olarak değerlendirmişti. H.Suha Okay, buradan yola çıkarak anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanlığı'nca onaylanması halinde soluğu yargıda alacaklarının işaretini verdi. CHP Grup Başkan Vekili, ilginç bir de uyarı yaptı: "Anayasa Mahkemesi veya Yüksek Seçim Kurulu'ndan, 'Hayır 60 günde referandum yapamazsın' diye bir karar çıktığında, kimse buna 'ideolojik' demeye kalkmasın, mağduru oynamasın, 'biz referanduma gitmek istiyorduk, yargı engel oldu' gibi bir mazeret arayışı içinde bulunmasın."

Anayasa'ya göre, seçimlere bir yıl ve daha az süre kalmışken yapılan seçim kanunu değişikliği uygulanamıyor. 2001 yılında yapılan bu düzenlemenin mimarı ise şu anda TBMM Adalet Komisyonu başkanı olan AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya. Fakat o da CHP'nin yorumuna "pes" dedi. İyimaya, "Atıf hukuku ile seçim hukukunu birbirine karıştırıyorsunuz. Seçim ile referandum kurumsal ve yapı olarak aynı mı? Hayır ayrı. Bu yorumun dinlenebilir dayanağı yoktur. Analojiden ayniyet üretirseniz hukukun başlangıcında kalırsınız." tespitlerini yaptı.

CHP'nin bir yıl içerisinde referanduma gidilemeyeceği tezi hayata geçerse 'çifte sandık' gündeme gelecek. CHP'ye göre referanduma en erken 2011 Mayıs'ında gidilebiliyor. Hükümet, normal tarihi Temmuz 2011 olan genel seçimleri iki ay öne alarak mayısta yapmayı planlıyor. Bu durumda hem referandum hem de genel seçimler birleşecek. Bununla birlikte muhalefetin çifte sandığa da sıcak bakmadığı biliniyor.

BAYKAL, PAKETİ GÖRMEDEN ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİTME KARARI ALDI

Öte yandan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişikliğine ilişkin olarak, "Hukuk devletini, yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran bir düzenleme olursa bunu elbette Anayasa Mahkemesi'ne taşırız'' dedi. Partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında konuşan Baykal, Anayasa değişikliği ile yargının siyasallaştırılmak istendiğini, yargıya yönelik düzenlemenin 'hukuk devleti' ilkesine aykırı olduğunu öne sürdü. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın referanduma gidilmesi ve "Hayır'' çıkması durumunda da erken seçime gidilmeyeceği yönündeki sözlerini de değerlendiren Baykal, "Bu bir yasal zorunluluk değil. Ama bütün uygulamalar göstermiştir ki referandumu kaybeden erken seçime gider. Referandumdan 'Hayır' çıktıktan sonra AKP'nin iktidarda kalması mümkün değildir." görüşünü savundu.

zaman



Bu haber 427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,880 µs