En Sıcak Konular

Türkiye, ABD'de tam saha pres yapıyor

4 Mart 2010 08:05 tsi
Türkiye, ABD'de tam saha pres yapıyor ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde oylanacak 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıya onay verilmemesi için Türk temsilcileri tam saha pres ve parmakla oy hesabı yapıyor...

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde oylanacak 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıyla ilgili olarak, "(Eğer geçerse) hem ABD hem Ermenistan hem Türkiye bu tasarının geçmesinden zarar görecek. Burada kazanacak bir tek şey var: ABD'deki Ermeni lobisinin duyguları ve egosu" dedi.

TBMM Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Suat Kınıklıoğlu da oylamaya kimlerin katılacağının önemli olduğunu ve aradaki farkın 2-3 oya inebileceğini söyledi.

TBMM heyeti, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde, bugün oylanacak 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıya karşı Kongre'de temaslarda bulundu.

Bu çerçevede heyet, Komite Başkanı Howard Berman'nın yanı sıra Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Ike Skelton, Dışişleri Komitesi Avrupa Alt Komitesi Başkanı William Delahunt, Dışişleri Komitesi üyeleri Joe Wilson, Bob Inglis, Ted Poe ve Brad Sherman gibi özellikle tasarıya "evet" demeyi düşünen ve kararsız olan milletvekilleriyle görüştü.

Görüşmeler sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mercan, Berman ile görüşmelerinin uzun sürdüğünü, kendisine tasarının, Türk-Amerikan ilişkilerini ile Türkiye-Ermenistan arasındaki protokolleri çok etkileyeceğini söylediklerini belirtti.

Berman'ın Ermeni seçmenlerin bulunduğu California milletvekili olduğunun hatırlatılması ve "karşı taraftan nasıl bir izlenim edindiğinin" sorulması üzerine Mercan, "Kendisinin izlenimini hep beraber göreceğiz, ama burada yerel politikaların ulusal çıkarları çok etkilememesi gerektiğini düşünüyorum. Oylamayı göreceğiz" dedi.

Mercan, bugünkü görüşmelere dair genel düşüncesinin sorulması üzerine, "Benim kanaatim, oylama çok yakın bir oylama olacak. Nasıl olacağını bilemem, ama oylama olursa eğer yakın bir oylama olacak. Olup olmayacağını da hep beraber göreceğiz" diye konuştu.

-"SONUÇ NE OLURSA OLSUN KAYBEDEN TÜRKİYE OLMAYACAK"-

Murat Mercan, kararsız milletvekilleriyle ilgili soruya da "Bir kısım görüştüklerimizle ilgili lehte olumlu izlenimler elde ettik. Tabii bu arada aleyhte, lehte olup da kafası karışanlar da olabilir. Çünkü sonuç olarak bu bir oylama. Ama şunu söyleyeyim: Sonuç ne olursa olsun kaybeden Türkiye olmayacak. Sonuç eğer kötü olursa başkaları kaybeder" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşmesinin tasarıya etkisinin olup olmayacağı yönündeki yorumunun sorulması üzerine Mercan, görüşmenin içeriğini bilemediğini söyledi.

Mercan, ABD'nin önemli havacılık, uzay ve savunma şirketlerinin tasarının reddedilmesi çağrısının hatırlatılması üzerine de "Bu tasarı yarın geçerse kazanacak kimse yok, herkes kaybedecek. Bunu çok samimi olarak söylüyorum, hem ABD hem Ermenistan hem Türkiye bu tasarının geçmesinden zarar görecek. Burada kazanacak bir tek şey var: ABD'deki Ermeni lobisinin duyguları ve egosu. Eğer tasarı geçerse buradaki Ermeni lobisinin egoları kazanacak, başka hiçbir şey kazanmayacak" diye konuştu.

-"TÜRKİYE KONUŞTUĞU ZAMAN ÇOK CİDDİ KONUŞUR"-

Görüşmelerde kendilerinin Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini anlattıklarını, kararın artık milletvekillerine ait olduğunu belirten Mercan, "Türkiye konuştuğu zaman çok ciddi konuşur. Biz kendilerine bunun çok önemli olduğunu söyledik. Bunun önemli olup olmadığının kararını kendileri verecek" ifadesini kullandı.

Konuyu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla paylaştığını aktaran Mercan, tüm Türkiye'nin bu tasarının komiteden geçmemesini beklediğini kaydetti.

Mercan, bir soru üzerine, tasarının komiteden geçmesi halinde genel kurula gelip gelmemesi konusunun bu görüşmelerde ele alınmadığını, sadece şimdiki durumun konuşulduğunu sözlerine ekledi.

-"ARADAKİ FARK 2-3 OY OLABİLİR"-

TBMM Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Suat Kınıklıoğlu da AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, görüşmelerden umutlu olduğunu söyledi.

Ancak asıl olarak komite toplantısına kimlerin katılıp-katılmayacağının önemli olduğunu belirten Kınıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Çünkü marj o kadar daraldı ki artık 2-3 oya düşebilir aradaki marj. Dolayısıyla kimin katılıp kimin katılmayacağı önem kazanıyor. Biz son ana kadar çalışmaya devam edeceğiz.

Komitedeki oylamada, 10 yıl, 15 yıl önce biz 35-5, 41-2 oy sonuç alıyorduk. Bugün geldiğimiz nokta, 2-3 oy marjına gelmiş durumda. Bu Türkiye'nin tezlerinin burada Kongre üyeleri tarafından ne kadar iyi anlaşıldığını ve Türk-Amerikan ilişkilerinin önemine onların da daha fazla inandığını gösteriyor. İnşallah yarın sabah sonuç alacağız. Alamazsak da bu hikayenin sonucu değil. Komite sadece bir ön aşama, asıl aşama bu tasarının genel kurula gelmemesi ki, genel kurula gelmesini de önleyebileceğimize inanıyoruz. Ama ana amacımız komitede bunu öldürmek. Komitede bitiremezsek bile önümüzdeki haftalarda genel kurula gelmesini engelleyeceğiz. Benim burada elde ettiğim hava genel kurula gelmesi yönünde değil. Ama komitede bunu yenersek çok büyük bir başarı olur."

-"BAZILARINDAN TEYİT ALDIK"-

Görüştükleri milletvekillerinin genelinde, oylarının Türkiye'nin lehine olacağını teyit ettiklerini ifade eden Kınıklıoğlu, "Ayrıca, bazı Kongre üyelerinin kendilerinin nazlarının geçeceği diğer Kongre üyelerine, bizim lehimizde oy kullanmaları yönünde telkinde bulunmalarını istedik. Bunlar bu telefonları da açtılar" dedi.

Bazı üyelerin daha önce "evet" dedikleri halde bu tasarıya karşı oy kullanacaklarını kendilerine ifade ettiklerini dile getiren Kınıklıoğlu, kararsız kalan bazı üyelerle de "son dakika randevuları" alarak görüşmeye gittiklerini bildirdi. Yine de kongre üyelerinin son anda bile karar değiştirebildiğine değinen Kınıklıoğlu, oylamayı görmek gerektiğini kaydetti.

Türkiye lehinde fikir değiştiren milletvekillerinde bu değişimin nedeninin sorulması üzerine Kınıklıoğlu, öncelikle bu milletvekillerinin Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini iyi anladıklarını ve bozulmasını istemediklerini söyledi.

Kınıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkincisi, protokoller her iki ülkenin parlamentosunda bekliyor. Böyle bir sürecin ortasında böyle bir tasarı getirmek abesle iştigalden başka bir şey değil. Bu iki konu çok vurucu. Bir üçüncü konu, 1915 yılına ilişkin olayların Türkiye'de serbestçe tartışılabildiğini, basınımızın, sivil toplum kuruluşlarının, köşe yazarlarımızın bunları tartıştığını söylüyoruz. Demokratik bir ülkede bunlar tartışılıyor. Böyle bir süreçte, bu tür yabancı parlamentoların aldığı tasarının bu tartışmalara olumlu bir katkı sağlamayacağını, her iki tarafta da daha radikal unsurlara güç verdiğini söyledik. Bu üç unsur üzerinden çoğunlukla Kongre üyelerinin ikna olduğunu, özellikle ortada olanların konuyu bir kez daha düşünmek istediklerini görebiliyoruz."

-"SON DAKİKA BASKININ ÇOK ÖNEMİ VAR"-

Kınıklıoğlu, Amerikalı Kongre üyelerine tasarının Türk-Amerikan ilişkilerine vereceği zararı ve Türk kamuoyunun bunu çok yakından takip ettiğini anlattıklarını ifade ederek, "Özellikle Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme süreci varken, böyle bir şeyin çok zamansız olduğunu ve talihsiz bir zamanlamaya tekabül ettiğini ifade ediyoruz. Biz burada heyet olarak, hep beraber 'tam saha pres' çalışıyoruz" diye konuştu.

ABD'deki savunma sanayi firmaları ile bir Musevi düşünce kuruluşunun tasarıya karşı durduğunun hatırlatılması üzerine Kınıklıoğlu, bunun "Kongre üyelerinin bu tür komite oylamalarında ne kadar son dakika hareket ettiklerini gösterdiğini" söyledi. Kınıkloğlu, "Belki Türk kamuoyunda 'Neden Türk milletvekilleri son hafta gidiyor' diye bir algılama var. Ama gerçek şu ki, ABD Kongre üyeleri sadece bizim meselelerimize değil, hem kendi iç siyaset hem de dünyadaki birçok meseleyle ilgileniyorlar. Dolayısıyla bu konulardaki tasarrufları son hafta, birkaç gün, hatta komite toplantısı sırasında belli oluyor. Son dakika baskısının çok önemi var" dedi.

TBMM heyetinin komitenin oylamasını izlemesi bekleniyor.

aa



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,321 µs