En Sıcak Konular

ABD'deki Türk heyetini sevindiren gelişme

3 Mart 2010 22:24 tsi
ABD'deki Türk heyetini sevindiren gelişme

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde, yarın oylanacak 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıya karşı Kongre'de Avrupa Alt Komitesi Başkanı'nın kararı Türk heyetini sevindirdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, ABD Kongresi üyeleriyle yoğun görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, tasarıya daha önce "evet" diyen Dışişleri Komitesi Avrupa Alt Komitesi Başkanı William Delahunt'un "hayır" oyu vereceğini duymaktan memnun olduklarını ifade etti.

Sabah saatlerinde yoğun temas trafiğine giren heyet, öğleden sonra da iki grup halinde özellikle Dışişleri Komitesi üyeleri üzerindeki görüşmelere yoğunlaşacak.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kongre üyeleriyle yoğun temaslarının dün ve bugün sürdüğünü söyledi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Avrupa Alt Komitesi Başkanı William Delahunt'un tasarıya daha önce "evet" dediğine dikkati çeken Mercan, "Bugün büyük bir sevinçle gördük ki bu tasarıya 'hayır' oyu vereceğini söyledi. İnşallah diğer görüşmelerimiz de bu kadar başarılı olur" dedi.

-ABD'DEKİ TÜRK KURULUŞLARINDAN ÇAĞRI-

ABD'deki Türk çatı kuruluşları Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) ve Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) da konuyla ilgili Washington Post gazetesinde "Uzlaşıyı destekleyin, tarihin kanunlaştırılmasını değil" sloganıyla, tam sayfa ilan verdi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyelerinden tasarıya karşı çıkmalarını isteyen iki kuruluş, ilanda, tasarının geçmesi halinde, tarihin "kanun"laştırılarak, "Osmanlı İmparatorluğu döneminin son yıllarında birçok kişinin etkilendiği trajedilerin tek taraflı yoruma mahkum edileceği" ifade edildi.

Bunun, doğruyu arayanlara karşı derin bir adaletsizliği ortaya çıkaracağı vurgulanan ilanda, tasarının "model ortaklık" ilişkisi içindeki Türkiye ve ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi.

İki ülke arasındaki ittifakın, bölgesel ve küresel barış, güvenlik ve refah açısından önemli olduğuna dikkat çekilen ilanda, bu tasarının Türk-Ermeni ilişkilerini de karmaşık hale getirebileceği ve dolayısıyla iki ülke arasındaki "hassas" normalleşme sürecine zarar vereceği uyarısında bulunuldu.

İlanda, Türk ve Ermeni hükümetlerinin tarihi protokolleri imzaladığına işaret edilerek, bu protokollerde iki ülkenin tarihi üzerinde ortak çalışma yürütülmesi için çerçevenin oluşturulmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Protokollerin halen Türk ve Ermeni parlamentolarının önünde olduğu anımsatılan ilanda, Türkiye'nin protokollere bağlılığı dile getirildi.

İlanda, "Bu hassas zamanda, böyle bir tasarı iki ülke arasındaki normalleşme sürecini zayıflatacak. Dolayısıyla, Dışişleri Komitesi üyelerini 252 nolu tasarıya karşı çıkmaya çağırıyoruz" denildi.

-"AMAÇ ÇEKİŞMEYİ DEVAM ETTİRMEK"-

Türk-Amerikan Koalisyonu da The Hill, Politico ve Roll Coll gazetelerine verdiği ilanda, Türk-Ermeni protokollerine ve tarih komisyonu kurulmasına Ermeni diasporasının itirazının, amaçlarının uzlaşı değil, çekişmeyi devam ettirmek olduğunu gösterdiği belirtildi.

İlanda, tasarının yerine uzlaşının desteklenmesi gerektiği belirtilerek, "Artık yeter" denildi.

 



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,398 µs