En Sıcak Konular

Sultaniye'den İran için büyük taahhüt

3 Mart 2010 20:56 tsi
İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulu toplantısındaki heyet başkanı büyükelçi Ali Asker Sultaniye, ülkesinin, "ne bugün ne de gelecekte nükleer silah sahibi olmayacağını tüm dünyaya ilan etmek istediğini" söyledi.

Toplantının bugünkü ikinci oturumunun ardından basına açıklama yapan Sultaniye, ABD ve AB üyesi bazı ülkelerin, tarafsız olması gereken UAEK'yi "politize etmek için çalıştığını" belirterek, "aynı güçlerin Birleşmiş Milletler örgütünü de değiştirmeye çalıştığını" savundu.

Ülkesinin nükleer programına ilişkin ABD ve AB üyesi bazı ülkelerin yönelttiği eleştirilerin "haksız olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını" anlatan Sultaniye, ülkesinin, taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması(NPT) çerçevesinde nükleer enerji sahibi olmak istediğini ve tıp alanında ihtiyaç duydukları izotop'u üretmek istediklerini kaydetti.

UAEK Başkanı Yukiya Amano'nun, hazırladığı son raporda İran'ın nükleer enerji programına yönelik "haksız ve gerçek dışı bazı eleştiriler yönelttiğini" ifade eden Sultaniye, "Başkan Amano'nun, gelecek raporunda hatasını düzelteceğini umuyorum" diye konuştu.

-"NÜKLEER SİLAH İNANCIMIZA AYKIRI"-

Ülkesinin nükleer silah sahibi olmak için uranyum zenginleştirdiği yolundaki iddiaları kesin bir dille reddeden İran heyeti başkanı büyükelçi Sultaniye, İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni'nin de 20 yıl önce, "nükleer silahların İslam inancına aykırı olduğunu ilan ettiğini" hatırlattı.

Sultaniye bir soru üzerine, kendisinin de "nükleer silahların İslam inancına aykırı olduğunu dünya kamuoyuna bir kez daha ilan etmek istediğini" söyledi.

Sultaniye, UAEK yönetim kurulu toplantısında çok sayıda bağlantısız ülkenin İran'a destek olduğunu ve başkan Amano'nun hazırladığı raporu eleştirdiğini belirterek, BM içinde sayıları 100'den fazla olan bağlantısız ülkelerin İran'a verdikleri desteği çok önemsediklerini kaydetti.

İran'ın nükleer programındaki gelişmeleri kaygı ile izleyen ABD ve AB üyesi bazı ülkelerin "gerçeklerden uzaklaştığını" belirten Sultaniye, "bu ülkelerin İran'a yönelik haksız tutumları nedeniyle dünya kamuoyundan her geçen gün daha fazla uzaklaştıklarını ve izole olduklarını" iddia etti.

Kurumun Viyana'daki merkezinde geçen pazartesi günü başlayan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulu olağan toplantısı yarın da devam edecek.

Toplantının 5 Mart Cuma günü sona ermesi bekleniyor.

aa



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,716 µs