soykırım uyarısı | " /> soykırım uyarısı | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan ABD'ye soykırım uyarısı

3 Mart 2010 19:10 tsi
Davutoğlu'ndan ABD'ye soykırım uyarısı 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin 4 Mart tarihli gündemindeki 1915 olaylarına ilişkin tasarıyla ilgili olarak, Mısır'ın başkenti Kahire'de konuştu.

Davutoğlu, basın mensuplarının söz konusu tasarının geçmesi durumunda Türkiye'nin tavrının ne olacağına ilişkin sorusu üzerine, ABD'de Türkiye'den çeşitli heyetlerin bulunduğunu anımsatarak, bu heyetlerin yoğun temaslar yaptığını ve Türkiye'nin görüşlerini ilgili taraflara aktardıklarını belirtti.

Kendisinin de muhataplarıyla temas halinde olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Ümit ediyoruz ki yarın bu tasarı komiteden geçmez. ABD yönetiminin gerekli mesajı vermesini bekliyoruz. Geçmesi durumunda, bunun kongrede oylanmaması için çaba göstermesi lazım. Dünya ve bölgesel barışa bu kadar katkı yapan bir ülkeyi rahatsız edecek bir karar almak, hiçbir akıl ve mantıkla bağdaşır bir tutum değildir. Bunu herkesin bilmesi ve göz önüne alması lazım. Ümit ediyoruz ki komite üyeleri böyle bir hataya düşmez" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile temasının olup olmadığının sorulması üzerine, sürekli temas halinde olduklarını belirterek, ABD yönetiminin Türkiye'nin tutumunu çok iyi bildiğini ifade etti. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan kimsenin bulunmadığını söyleyen Davutoğlu, "Ne beklediğimiz, ne istediğimiz malum" diye konuştu.

Tasarıyı oylayacak kongre üyelerinin öncelikle Türkiye-ABD ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geleceğini düşünerek karar vermesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, kısır siyasi gerekçelerle oy vermenin sadece Türkiye'ye değil, bu ilişkilere de zarar vereceğini belirtti. Bu konulara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, kimsenin bu ilişkileri test etmeye çalışmaması gerektiğini kaydetti.

Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine de değinen Davutoğlu, iki ülkenin şu anda tarihinin en kapsamlı işbirliği dönemini yaşadığını belirterek, pek çok platformda çok yönlü ilişkilerin bulunduğunu söyledi.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde son bir yıl içinde tarihte görülebilecek en iyi düzeye gelindiğini belirten Davutoğlu, karşılıklı protokollerin imzalandığını, her iki ülkenin bu çerçevede zorlukları olduğunu, ancak bu zorlukların bilindiğini kaydetti.

Ermenistan Anayasa Mahkemesinin almış olduğu kararın maalesef protokollerin ruhu ve lafzına aykırı düştüğünü belirten Davutoğlu, böyle bir ortamda ortada hiçbir gerekçe yokken, böyle bir yasa tasarısının sunulmuş olmasının ne siyasi ne de etik olarak makul olduğunu söyledi.

Davutoğlu, bu derece yoğun işbirliğinin olduğu bir dönemde, bunu, işbirliğine zarar verici bir girişim olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, "Türkiye üzerinde baskı yapmaya çalışmak, Türkiye'yi tanımamak demektir" diye konuştu.

aa

 



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,653 µs