En Sıcak Konular

Akdağ: Eczanelerdeki krizin aşılması için kurumlar çalışıyor

3 Mart 2010 13:40 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eczanelerde uygulanmaya başlanan "Medula" sistemi ile ilgili krizin aşılaması için ilgili kurumun hummalı bir şekilde çalıştığını söyledi.

Çalışmanın, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından, eczanelere uygulandığını belirten Akdağ, "Bizim de gözlemimiz sahada bazı problemlerin yaşandığıdır. Gözlemlerimizi ilgili kuruma ilettik. Onlar da hummalı bir çalışma içindeler. Kısa süre içinde sorunların aşılması için değişiklikler yapılacaktır." diye konuştu.

Four Seasons Otel The Bosporus'da düzenlenen, 'Sağlığınız için suya sabuna dokunun' isimli kampanyanın tanıtım toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gazetecilerin Eczanelerde 1 Mart'tan itibaren uygulanmaya başlanan "Medula" sisteminde yaşanan aksaklıklar ile ilgili sorularını yanıtladı. Sahada bazı problemlerin yaşandığına dikkat çeken Akdağ, "Çalışma, SGK'nın eczanelerle uyguladığı bir sistem. Gözlemlerimizi ilgili kuruma ilettik. Onlar da hummalı bir çalışma içindeler. Kısa süre içinde bahsettiğiniz sorunların aşılması için değişiklikler yapılacaktır." diye konuştu.

Medula sisteminin başlangıcında yaşanan aksaklıkları doğum sancısına benzeten Akdağ, "Bir değişim gerçekleştirecekseniz, bu başlangıçta ufak tefek sancılara yol açabiliyor. Bir bayan hayatında hiç hamile kalmasa, hiç doğum sancısı çekmez. Çocuk da yapmamış olur. Yeni çocuklar yapmak istiyorsak, geleceğimizi sağlıkta şekillendirmek istiyorsak, başlangıçtaki ufak sancılara razı olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Medula sistemi ile ilaç takip sisteminin farklı olduğuna vurgu yapan Akdağ, "İlaç takip sistemi, Türkiye'de ilaç sahteciliğinin, küpür sahteciliğinin, sahte ilaç kullanımının, neredeyse yüzde yüz önüne geçecek sistemdir. Türkiye'de kullanılan bütün ilaçların, adeta bir parmak izi gibi, bir kimlik bilgisi gibi, piyasada ilaçların bu şekilde alınıp satılmasını temin edecek bir sistemden bahsediyoruz. Türkiye'de milyarı aşkın kutu her gün ilaç kullanılıyor. Her kutunun bir kimliği olacak. İlaçların üzerinde barkodlar vardır. O barkodlar her kutu için ayrı bir kimlik oluşturmaz. İlaç takip sisteminde uygulanmaya başlanacak olan "kare kod" sistemi artık her bir kutunun kimliği haline dönüşecek. İlaç sahteciliğinin, ilaçta kayıt dışı uygulamalar, küpür yolsuzlukları bunların hepsi tarihe karışacak. Uygulama ile ilgili ilaç sektörü vazifesini büyük ölçüde yerine getirdi. Bu iki yıldır üzerinde çalıştığımız bir süreç. İlacı dağıtan depocular, biraz daha zamana ihtiyacı olduklarını söylediler. Bu sürece tam yetişemediler. Eczacılar tarafında basit eksiklikler var. Bu işle ilgili bir program olacak, eczaneler bir de kare kot okuyucu bulunduracak. Maalesef bu işle ilgili gevşeklik var. Bu işe karşı temelinden karşı çıkmak, sahte ilaç kullanımını istemek anlamına geliyor." dedi.

"DOMUZ GRİBİ SALGINI ETKİSİNİ KAYBETTİ DİYEBİLİRİZ"

Bakan Akdağ, dünyada ve Türkiye'de geçtiğimiz aylarda gündemin göbeğine oturan domuz gribinin artık etkisini kaybettiğini ifade etti. H1N1 virüsü olarak adlandırılan domuz gribi virüsü ile ilgili hastanelerde yatan hasta sayısının çok az olduğunu dile getiren Akdağ, "Türkiye'de H1N1 ile ilgili salgın, hızını kaybetti, aşağı yukarı kaybetti diyebiliriz. Salgının zirve noktalarına Ocak, Şubat aylarında olabileceği tahmin edilmişti. Bizde biraz daha erken geçekleşti. Yüksek risk grubunda olan hamileler, kalp hastaları ve akciğer hastaları gibi grupların aşılanması gerektiğini düşünüyorlar. 600'ün üstünde vatandaşımız hayatını kaybetti. Hastanede yatan varsa çok azdır." şeklinde konuştu.

BAKAN AKDAĞ'DAN ECZACILARA ÇAĞRI: "SORUNLARI EYLEMLE DEĞİL DİYALOGLA AŞABİLİRİZ"

Eczacıların eylem yapacağını gazetecilerden duyduğunu belirten Akdağ, sorunların eylem yaparak değil, diyalogla çözülmesi önerisinde bulundu. Akdağ, "Eylem olacağını tahmin etmiyorum. Geçmişte ki eylemlerin doğru olduğunu düşünmüyorum. Burada kötü niyetli kimse yok. SGK, bir taraftan vatandaşın ödediği primlerin veya vergilerin, sağlık açısından en doğru şekilde harcanmasına çalışıyor. Paralar çarçur edilmesin. SGK'nın niyeti bu. İyiniyetli çabalar diyalogla aşamadığımız hiçbir konu olmadı. Diyalogla aşabiliriz bu sorunları. Vatandaşa hiçbir faydası yok. Yeni bir şey yapmaya çalıştığınız zaman sabit olan dengeyi kısa süreliğine bozuyorsunuz. Önceden hesaplanamamış bazı ayrıntılar oluyor. SGK bunun üstesinden gelebilecek durumdadır. Eczacılar da bunların üstesinden gelebilecek durumdadır." diye konuştu.

cihan
 



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,684 µs