En Sıcak Konular

Vural Savaş suçluyu buldu!

3 Mart 2010 13:03 tsi
Vural Savaş suçluyu buldu! 
Yargıtay eski Başkanı Vural Savaş, çok partili hayata geçildiğinden bu yana Türkiye'de gerçek bir demokrasi olmadığını belirterek, "Gerçek bir demokrasi olsa, Türkiye'de darbeler olur muydu?" dedi.

Bursa Gazeteciler Cemiyeti ile Nilüfer Belediyesi'nin düzenlediği "Aydınlarla Yüz Yüze Söyleşileri"nde konuşan Savaş, Türkiye'de en çok yakınılan, en çok dile getirilen konuların başında askeri darbelerin geldiğini hatırlattı.

"Darbeler neden olmuş? Darbeler nasıl olmuş?" diyen Savaş, şöyle konuştu: "Gerçek bir demokrasi olsa, Türkiye'de darbeler olur muydu? Gerçektir ki, çok partili hayata geçtiğimizden bu yana gerçek bir demokrasimiz olmadı. 1957 yılındaki seçimleri ele alalım: Muhalefet iktidar partisi Demokrat Parti'den çok daha fazla oy aldı. Fakat sistem, bir oy fazla alanın milletvekili seçilmesine dayanıyordu. Sonuçta muhalefetin altında kalan iktidar partisi bir kez daha yasama organında çoğunluğu elde etti. Halkın iradesi o mecliste ifadesini bulamadı. Bunun yarattığı hayal kırıklığı ilişkileri gerginleştirdi. Bugün de öyle bir sistemimiz var ki, oyların yalnızca yüzde 11'ini alan herhangi bir parti, diğer partilerin barajın altında kalmalarından dolayı kuramsal olarak tek başına iktidar olabilir! Şimdi bunun demokrasi olduğunu kim söyleyebilir? AKP'nin iktidar olduğu ilk seçimdeki sonuçları hatırlayalım: AKP yüzde otuz beş civarında oy alarak tek başına iktidar oldu."

Genç Parti'nin, MHP'nin ve DYP'nin yüzde 7 ve 8 civarındaki oylarına karşılık Meclis dışında kalması Türkiye'yi azınlık oylarına sahip partinin ellerine bıraktığını ileri süren Savaş, "Her parti oyları oranında Meclis'te temsil edilseydi AKP tek başına hükümet kurma olanağı bulamazdı. Bugün demokrasi, demokrasi diye nutuk atanlar seçim barajının hiç değilse yüzde 5'e düşürülmesi için parmaklarını bile oynatmıyorlar. Dünyanın hiçbir demokrasi ülkesinde böyle bir durum yoktur. Seçim barajının en kısa zamanda düşürülmesi gerekir." diye konuştu.

cihan



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,689 µs