En Sıcak Konular

Net konuştu: Berk görevden alınmalı

3 Mart 2010 10:53 tsi
Eski Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, Erzurum'da hazırlanan Ergenekon iddianamesinde 1. sanık olarak gösterilen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in görevinden alınması gerektiğini söyledi.

"Hukuk devleti bu komutanı derhal görevinden alır" diyen Petek, Berk'in iddianamenin kabulünün ardından görevinde kalması halinde devletin gücünü kullanarak yeni bir suç işleyebileceğini dile getirdi.

Hukukçular Derneği Genel Sekreteri Eski Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, Erzurum'da hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in 1. sanık durumuna gelmesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı. 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk'in TSK'nın 2010 Kış Takbikatı'na komutanlık yaptığını hatırlatan Petek, "Orgeneral Berk ise 'Ergenekon terör örgütü üyesi olmak, tehdit, resmî belgede sahtecilik, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'le suçlanıyor.İddianamede isnat olunan suçlardan sadece silahlı terör örgütüne üye olma suçu 5 yıldan 10 yıla kadar ağır hapis cezasını gerektiriyor. Diğer suçlar artısı. " şeklinde açıklamada bulundu.

Açıklamasında TSK Personel Kanunu'nun 65. Maddesinde yer alan "(Değişik bent: 26/03/1982 - 2642/10 md.) Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler." maddesini hatırlatan Petek, şu ifadeleri kullandı: "Yani, haklarında ağır hapis cezasını gerektiren veya 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden dolayı kamu davası açılanlar mensup oldukları bakanlıkça açığa çıkarılabilirler. Orgeneral Berk'in mensup olduğu bakanlığın Milli Savunma Bakanlığı olduğu ortada. Genelkurmay Başkanlığının doğrudan Başbakanlığa bağlı olması yasal durumu değiştirmiyor. Milli Savunma Bakanının da yasalarla belirlenmiş görevleri var. Genelkurmay Başkanı da sonuna kadar hukuka bağlı olacaklarını açıklıyor. Şimdi şu sorular cevap bekliyor: Yukarıda ifade ettiğimiz yasalar çerçevesinde 3. Ordu Komutanı Orgeneral Berk'in derhal açığa alınması gerekmiyor mu? İddianamenin kabulünden sonra, komutanlık yetkilerini kullanan sanığın devlet gücünü kullanarak yeni bir suç işlemesi ihtimali düşünülmüyor mu? Sanığı derhal açığa alması gereken Milli Savunma Bakanlığının sorumluluğu üstlenmiş olmayacak mı? Sanık hakkında 65. maddenin uygulanması talebinde bulunmayan kuvvet komutanlığı sorumlu olmayacak mı? Sonuç olarak Hukuk Devleti isek yasalar uygulanacak sa 5 yıl ve daha yukarı ağır hapis istemiyle sanık olan bir komutanın görevine devam etmesi mümkün değildir."

(CİHAN



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs