En Sıcak Konular

Komutanlıktan saklanmış!

3 Mart 2010 09:46 tsi
Komutanlıktan saklanmış! Şimdi de 'Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo' iddiası...

Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nı incelemesi için 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından görevlendirilen bilirkişi, iç tehdide yönelik hazırlanan Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo’nun (OEYTS), Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan saklanarak seminerde kullanıldığını iddia etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nı incelemek üzere gönderdiği Askeri Savcı Albay Bülent Münger, Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan’ı bilirkişi olarak görevlendirdi. Binbaşı Erdoğan, raporun 5-7 Mart 2003 tarihlerinde icra edilen plan semineri öncesinde, icrasında ve sonrasında kaleme alınan evrakın gerçek nüshaları ile aynı olduğu faraziyesine dayanarak hazırlandığını vurguladı. Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

26’sı general 121 subay

1. Ordu Plan Semineri’ne, 26 general ve 121 subay davet edildi. Dış tehdide yönelik Egemen Harekat Planı’na ilave olarak 1. Ordu Komutanlığı’nın hazırladığı iç tehdide yönelik Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo (OEYTS) diye tarif edilen Alternatif Harekat Planı da görüşülmek istendi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, OEYTS’nin başka bir tarihte yapılacak plan çalışmasında kullanılmasını emretti.

1. Ordu Komutanlığı bunun üzerine, içinde OEYTS olmayan bir plan semineri uygulama emri verdi. 17 Ocak 2003’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 2003 yılı plan semineri hakkında bilgi verilirken, OEYTS hakkında bilgi verilmedi.

Ancak 31 Ocak 2003 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ve seminere katılacak birliklere gönderdiği seminer uygulama emrinde, OEYTS’nin seminerde kullanılacağının Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan gizlendiği anlaşılmıştır.

OEYTS’nin seminerde kullanıldığının gizlendiği, alternatif başka bir seminer sonuç raporunun hazırlandığının tespit edildiği, ancak bunun yayınlanıp yayınlanmadığı tespit edilemedi.

KKK’lığının 1’inci Ordu Komutanlığı’nın Plan Semineri 03’e ilişkin bir değerlendirme ve tenkitte bulunduğuna dair bir yazışmaya rastlanılmadı.

Sıkıyönetim Komutanlığı’nın hazırladığı anlaşılan Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nın ise ilgili esaslarının ötesinde tedbirleri ve faaliyetleri içeren bir plan olduğu ve hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngören bir plan olduğu,

OEYTS’nin Sıkıyönetim Komutanlığı’nca Balyoz Güvenlik Harekat Planı adıyla hazırlanmış bir harekat planına ait olduğu ve bu planın basında yer alan Balyoz Darbe Planı’na benzediği,

Belgeler bilinçli kaçırıldı

Alternatif harekat planının Egemen Harekat Planı ile ilgili olabileceği gibi, seminerdeki bir takdimde bazı siyasetçilerin fotoğraflarının kullanılması ve silahlı kuvvetlerin yetki alanı dışına çıkan konuşmalara rastlanılması nedeniyle Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nın ifşa olmayacak bir seviyede görüşülmüş olabileceği müşahade edildi.

Seminerde kullanılan evrakın kozmik büroda saklanması ve bilgilerin bilgisayardan silinmesi konusunda verilen emirlerin yerine getirildiğine dair yeterli cevap alınamadı.

Evrak ve bilgi güvenliği kapsamında yazılı olarak yeterli tedbir alınmasına rağmen uygulamada aksaklıkların yaşandığının açık olduğu ve karargah dışına çıkarılan belgelerin bütünlük arz etmesi nedeniye başlangıçtan itibaren bilinçli ve uzun döneme yayılarak kaçırılmış olabileceği,

Ast birliklerin çalışmalara daha fazla ağırlık vermeleri nedeniyle ordu plan seminerinin başlangıçta konulan maksatlardan uzaklaştığı görüldü.

Saygı Öztürk / Hürriyet



Bu haber 1,547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,233 µs