9 yıllık komuta planı | " /> 9 yıllık komuta planı | "/>

En Sıcak Konular

Cuntanın 9 yıllık komuta planı

3 Mart 2010 08:48 tsi
Cuntanın 9 yıllık komuta planı 

Balyoz soruşturmasında ele geçirilen şok bir belge cuntanın Deniz Kuvvetleri komuta kademesinin gelecek 9 yılını şekillendirdiğini ortaya çıkardı.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından yürütülen Balyoz soruşturmasında şok bir belge ele geçirildi. Taraf gazetesine gönderilen ve zanlıların gözaltına alındığı sırasında ele geçirilen 19 adet CD teknik uzman bilirkişileri tarafından incelenerek düzenledikleri bir raporla Savcılığa gönderildi. 11 No'lu CD içerisinde bulunan "Öncelikli ve Özellikli Görevlendirme Listesi" başlıklı 111 kişilik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeline ait resim ve mesleki bilgilerin olduğu bir dosya yer aldı.

11 No'lu CD'deki dosyada 2005'ten 2014'e kadarki Deniz Kuvvetleri komuta kademesinin yer aldığı bir belgenin olduğu da görüldü. CD'nin teknik özellikleri üzerinde yapılan incelemede son kaydedenin eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in olduğu belirlendi. 2002-2003 döneminde düzenlendiği belirlenen listede Deniz Kuvetleri'nde 2005'ten 2014'e kadar hangi rütbeye kimin geleceğinin tek tek yazıldığı tespit edildi. Şok CD, Balyoz soruşturmasından tutuklu muvazzaf Tuğamiral Cem Aziz Çakmak'ın sorgusunda gündeme geldi.

CD'deki belgede o dönem Yarbay olan Çakmak'ın adı "Tuğamiral ve tümamiral Cem Aziz Çakmak" şeklinde geçti. Yıllara göre hazırlanmış Amiral listesinde Çakmak'ın isminin geçtiği 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 yıllarının karşısında Tuğamiral, 2012-2013, 2013-2014 yıllarının karşısında ise Tümamiral yazılı olduğu tespit edildi. Belgeyle ilgili olarak sorgusunda Çakmak'a "CD'nin teknik özellikler üzerinde yapılan incelemede son kaydedenin Özden Örnek isimli şahıs olduğu tespit edilmiştir. Bahse konu belge kim tarafından ne amaçla hazırlanmıştır? Bu belgede ismi geçen şahısların yıllar öncesinden bu kademelere geleceği nasıl belirlenmiştir? Özden Örnek isimli şahıs kimdir. Aranızdaki ilişkiyi detaylıca açıklayınız?" diye soruldu.

Bu şekilde bir listenin düzenlenmesinin mümkün olmadığını savunan Çakmak, "Ancak sınıf birincisiydim. Bunun anlamı her kurumda olduğu gibi başarılı personelin yükseltilmesinin hayatın olağan akışına uygun olmasıdır ama şart da değildir. Bu tip bir çalışmayı askerler gerçekleştirmez. Bu tip kararları siyasetçiler alır. Angajman kuralları vardır. Bunlara uygun olarak askerler tarafından talep edilir. Yürütme organı uygun görürse uygulanır. Hiçbir Deniz Kuvveti kendiliğinden bu tip çalışma yapamaz.  TSK'da terfi sistemi yüksek askeri şurada belirlenir. Önceden kimin terfi edeceği bilinmez. O yüzden bu çalışıma doğru değildir" şeklinde konuştu.

Çakmak ayrıca sorgusunda Balyoz'la gündeme gelen ancak halk arasında pek bilinmeyen Oraj ve Suga'nın ne anlama geldiğini da aktardı. Çakmak, "Oraj ,hava ile ilgili bir tabirdir. Uçuşu menfi etkilemek anlamına gelen hal olarak bilinir. Suga da bir deniz tabiridir. Hatırladığım kadarıyla 'tut' anlamına gelmektedir" dedi. 

bugün



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,023 µs