En Sıcak Konular

"Türkiye'yi yöneten İstanbul dükalığı!"

0 0 0000 00:00 tsi
"Türkiye'yi Parlamento ya da hükümetler yönetmiyor. Türkiye'yi yöneten oligarşik İstanbul dükalığı..." Bu sözler herhangi bir muhalife değil, Genelkurmay eski Başkanı Doğan Güreş'e ait... Peki, "İstanbul dükaları" kim? İşte o açıklama...

Genelkurmay eski Başkanı Doğan Güreş Habertürk televizyonunda konuk olduğu bir programda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Güreş kendi vekilliği döneminde Meclis'te farklı güçlerin ağırlığını hissettiğini söyledi. Güreş "Türkiye'yi hükümetler ya da parlamento yönetmiyor, oligarşik İstanbul dükalığı yönetiyor" dedi. Bir anısını da anlatan Güreş 28 Şubat süreci öncesinde bir toplantıdayken iki medya patronunun kendilerini aradığını ve Refah-Yol hükümetinin kurulmasını engellemelerini istediklerini belirtti. Gazetecilerin “Ciner ve Doğan mı aradı” sorusu üzerine Güreş, “o noktada bir şey söyleyemem” dedi.

Programda Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinen Güreş, Ahmet Necdet Sezer’in yaptıkları ile toplumda önemli gerilimleri önlediğini, ancak yerine çıkacak kişinin “sübap” görevi görmemesi halinde ülkede tansiyonun yükseleceğini belirtti. Başbakan’ın çok sinirli olduğunu vurgulayan Güreş, biraz rahatlaması gerektiğini söyledi ve ekledi: Akıllarını başlarına alsınlar…

Güreş, gazetecilerin “Başbakana mı söylüyorsunuz” sorusu üzerine “kişiler ile ilgili konuşmuyorum, onlar biliyor” dedi.

Arınç çok değişmiş

Meclis Başkanı Bülent Arınç ile ilgili de konuşan Güreş, Arınç’ın parlamentodan tanıdığı bir kişi olduğunu, kendisinin açık fikirli göründüğünü ancak şimdi kendisini çok değişmiş gördüğünü belirtti. Güreş, Arınç için “demek o zaman kendisini gizliyormuş” dedi.

Bakan “darbe yapın” demiş

Programda 12 Eylül’den de bahseden Güreş, 12 Eylül öncesi Kenan Evren’in darbe yapmamak için çok uğraştığını, ancak başarılı olamadığını söyledi. Darbe öncesinde 1980 başlarında bir bakanın tümgeneralken kendisine gelip darbe yapmasını istediğini belirten Güreş, o bakanın kim olduğu sorusunu yanıtsız bıraktı.

"Sivil toplum örgütleri pısırık!” 
 
Programda 28 Şubat sürecini savunun Güreş, “ben olsaydım aynısını yapardım” dedi. Ömer Lütfü Mete’nin “askerlerin siyasete müdahale fikrini savunuyorsunuz, şimdi tekrar öyle bir şey olabilir mi?” sorusuna verdiği yanıtta Güreş, “asker Türkiye Cumhuriyetini kurdu ve koruyacak. Laiklik en önemli ilke. Cumhuriyet tehlikedeyse yapar” dedi. bu sırada Güreş, 28 Şubat’taki örgütlerin çalışmalarını överken, şimdiki sivil toplum örgütlerini “pısırık” olmakla suçladı.

Karadayı’yı hedef aldı

Bu arada Doğan Güreş’in isminin Maraş’ta bir birliğe verildiği, ancak 1997’de siyasetçi olan Güreş’in isminin o birlikten kaldırıldığı ortaya çıktı. Gazeteci Metehan Demir’in bu konuyu gündeme getirmesi üzerine ilk önce yanıt vermekten kaçınan Güreş, daha sonra dönemin Genelkurmay Başkanı Hakkı Karadayı’nın bu konudan haberdar olduğu ve kendisine sitem ettiğini söyledi.

iyibilgi.com



Bu haber 4,248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,568 µs