En Sıcak Konular

"İranlı generali CIA kaçırdı!"

0 0 0000 00:00 tsi
İran’ın eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Askari, 7 Şubat’ta geldiği İstanbul’da esrarengiz bir şekilde ortadan kayboldu. Peki, kayboldu mu kaçırıldı mı? İsrail istihbaratına yakınlığıyla tanınan DebkaFiles sitesi "kaçırıldı" diye

İran Savunma Bakanlığı’nda görevli üst düzey bürokrat Ali Rıza Askari’nin İstanbul’da ortadan kaybolması üzerine başlatılan geniş çaplı araştırma devam ediyor. Askari’nin bulunması için tüm sınır kapılarındaki görevliler uyarıldı. İsrail istihbarat teşkilatlarına olan yakınlığıyla bilinen DebkaFiles sitesi ise Askari’nin ortadan kaybolmasıyla ilgili, casusluk filmlerini aratmayan bir haber yayınladı. İsrail, Arap ve İranlı istihbarat kaynaklarından Askari ile detaylı bilgiler alan Debka’nın müthiş iddiaları:

* ABD Başkanı George Bush, Irak’a ek asker gönderilmesini öngören yeni istikrar planını açıkladığında, İran’ın ülkeye silah soktuğunu ve Amerikan çıkarlarına karşı operasyonlar düzenlediğini vurguladı. Bush’un konuşmasını yaptığı saatlerde Amerikan ve Irak askerleri Kuzey Irak’taki Erbil kentinde bulunan İran diplomatik temsilciliğine baskın düzenledi. 11 Ocak’taki operasyonda aralarında üst düzey istihbarat subaylarının ve El Kuds Tugayları’nın 3’üncü ismi Albay Fras Hassami’nin de bulundu 8 İranlı gözaltına alındı.

Şam üzerinden İstanbul’a

* Tahran, İranlı istihbaratçıların serbest kalabilmesi için karşı operasyon düzenleme kararı aldı. Bu noktada 2005 yılına kadar İran Savunma Bakan Yardımcılığı yaptıktan sonra Irak’ta İran istihbarat birimlerinin direktörü olarak görevlendirilen General Ali Rıza Askari devreye girdi.

* Askari, İran özel komando timlerini kullanarak Irak’ın güneyindeki Kerbela kentinde 5 Amerikan askerini kaçırdı. Amacı, askerleri İranlı 8 istihbaratçının salıverilmesi için kullanmaktı. Ancak ABD’li yetkililer pazarlık etmeye yanaşmadı. Bunun üzerine 20 Ocak günü Amerikan askerleri kurşuna dizilerek öldürüldü.

* Bu olayın ardından ABD, General Askari’nin peşine düştü. Askari’nin ele geçirilmesiyle İran’ın Irak’ta yürüttüğü tüm askeri ve espiyonaj operasyonları hakkında bilgi edinilmesi hedefleniyor.

* Gelişmelerden endişelenen Askari, izini kaybettirmek için Suriye’nin başkenti Şam üzerinden Türkiye’ye kaçtı. 6 Şubat günü, Türk vatandaşı olmayan iki kişi Askari adına İstanbul’daki Ceylan Intercontinental Oteli’nde bir oda ayırttı.

* Askari, 7 Şubat tarihinde İstanbul’a ulaştı. Ancak Ceylan’a hiç gitmedi. Bunun yerine daha ucuz bir otele bavullarını bırakmayı tercih etti. Otelden hemen ayrıldıktan sonra ise kendisinden bir daha haber alınamadı.

* General Askari’nin Türkiye’ye geldikten sonra izini kaybettirmek için sahte bir pasaport kullanarak üçüncü bir ülkeye kaçmış olma ihtimali var. Ancak İran, Askari’nin İstanbul’da Amerikan istihbarat ajanları tarafından yakalanmış olduğunu düşünüyor. Tahran yönetimi Askari’nin bulunması için sarı bültenle Interpol’e başvurdu.

* ABD Başkanı Bush, Ocak ayında Irak’ta Amerikan çıkarlarına zarar veren İranlı unsurların yakalanması için talimat vermişti. General Askari’nin İstanbul’da yakalanmış olması ise ABD’nin İranlılar’a karşı operasyon politikasını üçüncü ülkelere genişlettiğini gösteriyor.

TAHRAN YÖNETİMİ ŞİDDETLE KINADI
ABD askeri, Irak Ordusu ve Kürt peşmergeler 11 Ocak’ta sabaha karşı Erbil’deki İran misyonunu bastı. 8 İranlı “diplomat” gözaltına alınması İran-Irak-ABD üçgeninde kriz yarattı. Tahran yönetimi ABD ve Irak’ı kınayarak 8 İranlı’nın serbest bırakılmasını talep etti. İranlılar hala gözaltında....

Vatan



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,656 µs