En Sıcak Konular

Ağrı kesiciler de migreni tetikler

28 Şubat 2010 12:44 tsi
Başınız zonklayarak ağrıyorsa üstelik bu ağrıya bulantı, eşlik ediyorsa, ışık ya da sese dayanamıyorsanız büyük bir ihtimalle migren hastasısınız. Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu “Migrenden kurtulmak istiyorsanız doktorun önereceği ağrı kesiciyi kullanma

Günümüzde başağrısı özellikle de migren sıkça rastlanan bir rahatsızlık. Özellikle büyük şehirlerde yaşıyor, stresli ve klimalı ortamlarda çalışıyorsanız “Başım ağrıyor” demediğiniz bir gün bile olmayabilir. Aslında başağrısı hiç de hafife alınacak bir rahatsızlık değil. Bu alanda araştırmalar yapan Türk Nöroloji Derneği Başağrısı Çalışma Grubu, İ.E. Ulagay-Menarini Group’un desteğiyle, Türkiye’de Başağrısı ve Migren Epidemiyoloji Çalışması’na imza attı. Araştırmadan bir hayli ilginç sonuçlar çıktı: Migren ve başağrısını tetikleyici unsurlar arasında stres birinci sırada. Migrenlilerin yarıdan fazlası genelde şiddetli ve sık ağrılar yaşıyor. Migrenlilerin ancak yarısı doktora başvuruyor. Hastaların bilinçsiz ilaç kullanım oranı halen yüksek. Migrenlilere sıklıkla, hatalı olarak sinüzit veya sinirsel başağrısı tanısı konuyor. Araştırma grubunun başında Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu’yla migreni konuştuk.

“Migreni sıradan başağrısından ayıran nedir?” diye sorduğumuz Zarifoğlu şunları söylüyor: “Migren ataklar tarzında gelir. Sıklıkla yarım başa yerleşir ve zonklama hissedersiniz. 4-72 saat arası sürebilir. Bulantı, kusma, ışık ve sesten rahatsız olmanın eşlik ettiği başağrılarıdır. Migrende bu ağrıya sebep olan bir faktör yoktur. Migren hastasının muayene bulguları ve tetkikleri normaldir. Migren bu özellikleriyle diğer başağrılarından ayrılır.”

LODOS TETİKLEYEBİLİR

Kadınların başağrısından daha fazla şikayet ettiğini hatırlattığımızda Prof. Dr. Zarifoğlu Türkiye’deki dört kadından birinin migren problemi yaşadığını söylüyor. “2008 yılında yaptığımız Türkiye Başağrısı Sıklığı Araştırması’na göre kadınlarda migren sıklığının erkeklere göre üç kat fazla olduğu görüldü” diyen Zarifoğlu, bunu kadınların hormonal etkilere maruz kalması ve strese açık olmalarına bağlandığını anlatıyor.

Oksijenden fakir ve kötü kokulu havanın hem migren hem gerilim tipi başağrısı için tetikleyici olabildiğini anlatan Zarifoğlu, klimalı ortamların ise özellikle boyun, sırt ve baştaki kaslarda tutulumun eşlik ettiği gerilim veya migren tipi baş ağrısına yol açabildiğini hatırlatıyor. Migreni olanların en büyük korkularından biri de ‘lodos’tur. Çünkü çoğu kişi lodos estiğinde şiddetli başağrıları hatta migren krizleri yaşar. Lodosun migren için önemli bir tetikleyici faktör olduğuna katıldığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu “Muhtemelen lodosa bağlı havada uçuşan bir takım partiküller ve elektriksel değişmeler migreni tetikleyebilir” diyor.

HER AĞRI KESİCİYİ İÇMEYİN

Çoğumuz başağrısını ciddiye almıyor, doktora gitmek yerine herhangi bir ağrı kesici içerek geçiştiriyoruz. Aslında bunun yanlış bir davranış olduğunu söyleyen Zarifoğlu şöyle devam ediyor: “Ülkemizde migren hastalarının ancak yarısı doktora başvuruyor. Hastaların yüzde 90’ı başağrısı için ilaç kullanıyor, ancak yarıdan azında kullanılan ilaç doktor tarafından önerilmiş. Eğer migrenden kurtulmak istiyorsanız ağrı kesicinin uygun dozda ve sürede kullanımı şart. Uygun olmayan ağrı kesicinin aşırı doz ve sürede kullanımı migren ve gerilim başağrısının süreklilik kazanmasına sebep oluyor. Ağrı kesicinin aşırı kullanımı, migren ve gerilim başağrısında ağrı ataklarının önleyici tedavinin etkisini azaltıyor.”

Kafein yoksunluğu ağrı yapar

Prof. Dr Mehmet Zarifoğlu’na çay ya da kahve tiryakilerinin uzun süre çay, kahve tüketmeyince yaşadıkları başağrısının psikolojik bir durum olup olmadığını soruyoruz. Şu yanıtı veriyor: “Hafta sonu başağrısı diye bilinen bir kavram vardır. Stresten çıkış sıkıntısı, sabah yataktan geç kalkmaya bağlı fazla uyumanın yanı sıra hafta içinde çalışırken içilen fazla miktarda çay ve kahve içiminin hafta sonunda birden kesilmesine bağlı kafein yoksunluğu baş ağrısına neden olabilir.”

Berrin Haberveren / Star



Bu haber 1,050 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,832 µs