En Sıcak Konular

Talat: Rumların, Müslüman ülkelere temsilcilik açması normal

27 Şubat 2010 21:46 tsi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Kesimi'nin büyükelçilik açacağı beş yeni devletin arasında Müslüman ülkelerin de bulunmasının gayet normal bir şey olduğunu söyledi.

Talat, "Kıbrıs Rum tarafı dünyaca tanınan bir ülkedir haksız bile olsa, tanındığı için Müslüman ülkelerin hemen hemen tümünde temsilcilikleri var." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı yürüten İspanya'da yaptığı görüşmelerin ardından İstanbul'a döndü. İstanbul'da bir süre dinlendikten sonra Kıbrıs'a dönecek olan Talat, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde gazetecilerin sorularını cevapladı.

"Kıbrıs Rum kesiminin elçilik taleplerini Müslüman ülkeler tarafından kabul edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya Talat, şu cevabı verdi: "Bazı Müslüman ülkelere temsilcilik açmak istemesi, bu normal bir şey, çünkü Kıbrıs Rum tarafı dünyaca tanınan bir ülkedir haksız bile olsa, tanındığı için Müslüman ülkelerin hemen hemen tümünde temsilcilikleri var. Eğer bir ülkede açmamışsa bir yerde temsilcilik, bunun nedeni o ülkenin kabul etmek istememesinden değil, kendisinin o ülkede temsilcilik bulundurmayı maddi ya da başka nedenlerle temsilcilik açmak istememesidir. Başka nedenlerle değil."

Rum Meclisi tarafından "Garanti Anlaşması"nın devam edemeyeceği yönünde çıkan kararını da değerlendiren Talat, "Rum Meclisi muhtemel bir çözümde garantilerin devam etmesine karşı olduğunu ifade eden bir karar aldı. Dolayısıyla aslında yürüttüğümüz müzakere sürecine bir saldırıda bulunmuş oldu. Halen, müzakerelerin gündeminde olan bu gibi konuların Rum Meclisi'nde karara bağlanması ve bu karar ile bir anlamda müzakere sürecine müdahale etmeye kalkışılması tabii ki zararlı olmuştur yararlı olmamıştır." diye konuştu.

Rum Meclisi tarafından alınan kararın kendilerini bağlayan bir tarafının bulunmadığını söyleyen Talat, "Bu kararın da bağlayıcı bir özelliği yoktur. Kaldı ki bağlayıcı özelliği olsa da Rum tarafını bağlar bizi bağlamaz. Bunun gibi kararlar bugüne kadar çok alınmıştır, bir tanesi daha alınmıştır. Bunun cevabı da bizim meclisten gelmiştir. Bizim meclisimiz de garantilerin ne kadar önemli olduğunu ifade eden bir karar alarak Rum meclis kararına cevap vermiştir." şeklinde konuştu.

İspanya ziyareti hakkında da bilgi veren Talat, görüşmenin oldukça iyi geçtiğini dile getirdi. Talat, "İspanya'ya Avrupa Birliği dönem başkanı İspanya Dışişleri Bakanı Marikinos'un davetiyle gittim. Uzun bir görüşmemiz oldu. Bütün yönleriyle müzakere sürecini konuştuk. Marikinos yardımcı olmak için elinden geleni yapacağını söyledi. İspanya, Kıbrıs sorunu ile Türkiye'nin AB sürecinin bağlantısını da ele alarak konuyla ciddi şekilde ilgilenmek istiyor. Biz tabii ki kendi açımızdan görüşlerimizi ortaya koyduk." dedi.

Talat, görüşmenin en önemli yanını ise ilk kez Avrupa Birliği dönem başkanlığı yapan bir ülkeden davet almaları olduğunu kaydetti. Talat, sözlerini şöyle tamamladı: "Genel olarak dönem başkanları tarafsız olma gerekçesiyle bana yönelik herhangi bir davette bugüne kadar bulunmadılar. İlk kez gerçekleşti ve bunu da İspanya gerçekleştirdi. Eğer bu bir anlam ifade ederse tabii bunu benden çok siyasi analistler yapacak. Oldukça iyi bir ziyaret oldu."

CİHAN



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,361 µs