En Sıcak Konular

Başbakan'dan öneri: İkinci pasaportu da alın

27 Şubat 2010 17:57 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, antisemitizmin, ırkçılığın ve islamifobianın bir insanlık suçu olduğunu belirterek, “Marjinal örneklerden yola çıkarak tüm Müslümanların töhmet altında bırakılması son derece yanlıştır” dedi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in koordinasyonunda Grand Cevahir Oteli'nde düzenlenen Türk soydaş ve akraba topluluklarının kurdukları sivil toplum örgütleriyle buluşma yemeğinde konuşan Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye yük olacağını iddia edenlerin ufuktan, vizyondan, gelecek tasavvurundan uzak, gelecek perspektifinden bigane olduğunu söyledi.

Erdoğan, 72.5 milyon nüfusuyla, genç dinamik gücüyle, eğitimli insanlarıyla Türkiye'nin AB'ye yük olamayacağını, tam tersine vizyon ve güç katacağını vurgulayarak, “Türkiye'nin AB üyeliğini, Avrupa'daki Türk vatandaşlarını seçim malzemesi yapmak isteyenler, Türkler üzerinden istismar siyaseti güdenler bilsinler ki Türkiye onların o dar ufuklarına sığmayacak kadar büyük bir ülkedir” diye konuştu.

Irkçılığın bir insanlık suçu olduğuna dikkati çeken Erdoğan, başta Avrupa olmak üzere kimi ülkelerde tırmanan vatandaş ve soydaşlara yönelik ırkçı saldırıları bir kez daha şiddetle kınadığını kaydetti.

Toplantının ana başlığının, “Yurt dışındaki Türk soydaşları ve akraba toplulukları” olduğunu belirten Erdoğan, böylece yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak istediklerini söyledi.

Erdoğan, artan ırkçı eğilimler karşısında sessiz kalan liderleri, açıklamalarıyla ırkçılığı körükleyen yetkilileri, Mehmet Akif'in, “Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?/Tarih'i 'tekerrür' diye tarif ediyorlar/Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi” dizeleriyle uyarmak istediğini kaydetti.

İSLAM KARŞITLIĞINI KÖRÜKLEYECEK DAVRANIŞLAR

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Antisemitizm bir insanlık suçudur. Irkçılık bir insanlık suçudur. Aynı şekilde islamifobia bir insanlık suçudur. Marjinal örneklerden yola çıkarak tüm Müslümanların töhmet altında bırakılması son derece yanlıştır. Kılık kıyafetinden, ibadethanelerinden hatta kullandığı kelimelerden dolayı insanlara ön yargıyla yaklaşılması, dışlanmaları, ötelenmeleri haksızlık, hukuksuzluktur. Bunu anlayışla karşılamamız asla ve asla mümkün değildir.”

Erdoğan, medeniyetler arası diyalog için İspanya ile yoğun çaba sarf ederken, sanatçıların, medya mensuplarının, karikatüristlerin, müzisyenlerin, bilim adamlarının ve hatta siyasetçilerin İslam kardeşliğini tahrik ve tahrip eden bir yaklaşımla İslam karşıtlığını körükleyecek sorumsuzca davranışlar sergilemesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

KARİKATÜR KRİZİ

Müslümanlara yönelik rencide edici tavır, davranış, söylem, politika ve yayınların ifade özgürlüğü bahanesinin arkasına gizlenemeyeceğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
“(Efendim bu karikatür). Yok böyle bir şey. Karikatürize edeceksen, o zaman sen kendi değerlerini karikatürize et. Kalkıp da farklı inanç gruplarının saygın olan değerlerini karikatürize etmeyi kimse özgürlük dünyası içinde tanımlayamaz. Özgürlükler sınırsız değildir. Özgürlük alanı, bir başkasının özgürlük alanına kadardır. O özgürlük alanının sınırına geldiğinde senin özgürlük alanın biter. Aksi takdirde mütecaviz olursun. Büyük devletler, farklı etnik ve kültürel grupların kendilerini öteki gibi hissetmedikleri devletlerdir. İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz. Düşüncesine güvenen düşünce hürriyetinden korkmaz. Biz inancımıza da güveniyoruz, düşüncemize de güveniyoruz. Onun için de ne inanç hürriyetinden ne de düşünce hürriyetinden korkuyoruz.”

Temel hak ve özgürlüklerin iç politika malzemesi yapılamayacağını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bizde oluyor, temel haklar zaman zaman referanduma götürülüyor. Belki sizin yaşadığınız ülkelerde de oluyordur. Temel haklar referanduma götürülür mü? Mesela Müslümanlarla alakalı olarak zaman zaman böyle şeyler oluyor. 'Şurada veya şu şekilde ibadet edilmesini referanduma taşıyalım'. Sen nasıl olur da bunu referanduma taşırsın. Çünkü bu onun temel hakkıdır. Herkes belli bir inancın mensubu olarak doğuyor. Farklı bir dilin, dinin mensubu olarak doğuyor. Siz onları kalkıp da doğduktan sonra zorlayamazsınız. Kazanımları ayrı bir konudur. Kazanımlarla doğuştan elde edilen hakları birbirine karıştırmayacağız ve buna saygılı olacağız.”

İKİNCİ PASAPORTU ALACAKSIN

Erdoğan, çifte vatandaşlığa karşı çıkmanın temel hak ve özgürlüklere karşı çıkmak olduğunu belirterek, Avrupa'da temel hak ve özgürlükler kapsamında yasak koyan ülkeler bulunduğu gibi çifte vatandaşlığı kabul eden ülkeler de olduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan, “Fakat bakıyorsunuz benim vatandaşıma Allah selametlik versin. Ben diyor 'Çifte vatandaş olmam'. Mesela Fransa. Çifte vatandaş olmuyor. Niye olmuyorsun? 'Ben onların pasaportunu taşımam' diyor. Onlara adeta bir din değiştirmek gibi geliyor. Bu konuda sivil toplum örgütlerine çok büyük görev düşüyor. Sen ikinci pasaportunu da alacaksın ve oranın siyasi yaşamında da etkin hale geleceksin. Bu konuda rahat olun. Çift pasaport taşımak seni asli kimliğinden uzaklaştırmaz, merak etme” diye konuştu.

a.a.



Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,034 µs