En Sıcak Konular

Baro Başkanları, AKP'yi eleştirdi

27 Şubat 2010 16:43 tsi
Uludağ’da toplanan Marmara ve Ege illeri Genişletilmiş Üçüncü Baro Başkanları Toplantısı sonuç bildirgesinde, ülkede son günlerde yaşananların, siyasi iktidarın yasama ve yürütme ile birlikte yargıyı da elinde tutmaya çalıştığını açıkça gösterdiği g

Marmara ve Ege bölgelerindeki 18 ilin baro başkanının Uludağ’da yaptığı ‘Yargı Bağımsızlığı ve Yargı Reformu’ konularının ele alındığı toplantıya Afyon ve Kırklareli Baro başkanları katılmadı. Toplantının sonuç bildirgesini okuyan Bursa Baro Başkanı Zeki Kahraman, ortak akılla yapılacak yargı reformunun şart olduğunu ancak siyasi iktidarın yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlayamayacağını ve hukuk devletini tesis için ortak akla dayalı bir yargı reformunu gerçekleştiremeyeceğini söyledi.

Yargı reformunun gerçekleştirilmesine ve yargı bağımsızlığının güçlendirilmesine, tarafsızlığın sağlanmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan günler yaşandığını belirten Zeki Kahraman şöyle dedi:

“Ülkede son günlerde yaşananlar siyasi iktidarın yasama ve yürütme ile birlikte yargıyı da elinde tutmaya çalıştığını açıkça göstermektedir. Nitekim Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile ilgili soruşturmalar ve Erzurum özel yetkili savcılığınca gerçekleştirilen işlemler ne hukuk ne de meslek etiği ile bağdaşmaktadır. Bu olanlardan sonra Adalet Bakanlığı’nca ve siyasi iktidar temsilcilerince HSYK, Yargıtay ve Danıştay hedef alınarak yapılan açıklamalar hukuk devleti ilkeleri bağdaşmaz ve kabul edilemez.”

‘ESKİ DGM’LER YENİDEN HORTLATILIYOR’
Zeki Kahraman, açıklamada, özel yetkili savcılıkların ve mahkemelerin derhal kaldırılması ve hukuk devleti ilkelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Kahraman, “Özel yetkili mahkemeler ve savcılıklar yaratılarak eski DGM’lerin yeniden hortlatılması ve bu kurumların siyaset tarafından kendi anlayışına uygun olarak kullanılması da hukuka uygun değildir” dedi.

Son zamanlarda Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili yaşanan gelişmelere de değinen Zeki Kahraman, “TSK ile yaratılmak istenenler bu güzide kurumu etkisizleştirilmeye ve halkın nazarında güvenirliğinin sarsılmasına yönelik olduğu da dikatlerden kaçmamaktadır. Böylece siyasi iktidarın kendi siyasi projelerini gerçekleştirmek amacı ile önünde engel olarak gördüğü cumhuriyetin önemli kurumlarından olan yargı ve TSK’a karşı yürüttüğü kampanyayı şiddetle reddediyor ve kınıyoruz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da genişletilmiş il başkanları danışma toplantısında basına yönelik açıklamalarını da eleştiren Kahraman, “Sivil dikta kaygılarının en yüksek düzeylere çıktığı bir zamanda sayın Başbakan’ın 26.02.2010 günü basın ve köşe yazarları hakkında yaptığı konuşma son derece vahim bir olay, özgürlüklere müdahale ve otoriter rejim anlayışının ifadesi olan bir itiraftır. Basın özgürlüğü bütün özgürlüklerin kalbidir. Bu konuşma özgürlüklerin kalbine saplanmış bir hançerdir” diye konuştu.

Hürriyet



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,448 µs