En Sıcak Konular

Neden konuşmuyor?

27 Şubat 2010 15:10 tsi
Neden konuşmuyor? Obama'nın sessizliği endişeri arttırıyor...

ABD Kongresi, 1915 olaylarının 'soykırım' olarak tanınmasını öngören tasarıyı önümüzdeki hafta oylamaya hazırlanıyor. Adaylık sürecinde söz konusu olayların 'soykırım' olduğuna inandığını söyleyen Obama ise sessizliğini koruyor.

Önceki Amerikan yönetimleri, geçmişte Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde gündemine getirilen benzer tasarıları, 'milli güvenlik çıkarları' gerekçesiyle engellemişti. Bununla birlikte Obama yönetiminin bu konuda henüz güçlü bir duruş sergilemediği belirtiliyor. Cumhuriyetçi ya da Demokrat Kongre üyelerine tasarıya 'hayır' oyu vermeleri için Beyaz Saray'dan baskı yapılmadığı dile getiriliyor.

Ankara, uzun zamandır, meselenin ABD ile ilişkileri olumsuz yönde etkileyeceği uyarısı yapıyor. Türkiye, 2007'de Silahlı Hizmetler Komitesi'nden geçen benzer bir tasarı sonrası Washington'daki büyükelçisini geri çağırmış; Bush yönetimi, Irak'taki operasyonlar için çok önemli olan İncirlik'teki hava üssünün kullandırılmayacağından endişe etmişti. Amerikan yönetiminin yoğun lobi çalışmaları sonrasında tasarı genel kurulda gündeme alınmamıştı.

Meclis'in Dış İlişkiler Komitesi, tasarıyı Perşembe günü görüşecek. Komiteden geçmesi halinde ise genel kurul gündemine gelebilecek. Meclis Başkanı Nancy Pelosi, tasarıyı genel kurul gündemine alma hususundaki kararını komiteden çıkacak sonuca göre belirleyeceğini ifade etmişti.

İSRAİL YANLISI KOMİTE

ABD; Irak ve Afganistan'daki operasyonların yanı sıra İran'a yaptırımlar konusunda da BM Güvenlik Konseyi üyesi Türkiye'nin desteğini bekliyor. Fakat alt komiteden nasıl bir sonuç çıkacağı belirsiz. Komite üyelerinin İsrail yanlısı olması, Tel Aviv - Ankara hattında son zamanlarda tırmanan gerginliğin sonuca yansıyabileceğini akıllara getiriyor. İlişkilerin daha sıcak olduğu geçmişte, İsrail lobisi tasarıların aleyhine faaliyet göstermişti.

ABD'deki Ermeni lobisi, 1915 olaylarının resmen 'soykırım' olarak tanınması için her yıl girişimlerde bulunuyor. Ermeniler, Başkan Obama, yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Senato üyesiyken tasarılara destek verdiğini belirterek, bu yıl şanslarının yüksek olduğunu düşünüyor. Tasarıyı Temsilciler Meclisi'nin gündemine sunan Demokrat üye Adam Schiff'e göre, bu yılkı konjonktür 2007'dekinden daha müsait. Schiff, "Geçen sefer Başkan Bush, 'ret'v oyu vermeleri için üyeleri evlerinden aramıştı." diyor.

'SOYKIRIM' AÇIKLAMASINI NORMALLEŞME SÜRECİ ENGELLEMİŞTİ

Başkan Barack Obama, Beyaz Saray'ın geleneksel olarak her 24 Nisan'da yaptığı açıklamada 'soykırım' ifadesini kullanmamıştı. Şahsi görüşlerinin değişmediğini belirten ABD Başkanı, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine olumsuz etkide bulunmak istemediğini dile getirmişti. İmzalanan protokollerin onay sürecinde yaşanan tıkanıklığın ise Obama yönetiminin tasarıya karı çıkmasını zorlaştıracağı yorumları yapılıyor.

Türkiye ise Obama yönetimindeki sessizliğin, Türk halkı tarafından protokollerin onaylanması için zımni bir baskı olarak algılanabileceği uyarısını yapıyor. Washington'daki en güçlü lobi olan yönetimden henüz bekledikleri hareketi göremediklerini belirten Büyükelçi Namık Tan'a göre bu durum normalleşme sürecini daha da karmaşık hale getirebilir.

Cihan



Bu haber 1,261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,306 µs