Askeri harcamaları kısalım | " /> Askeri harcamaları kısalım | "/>

En Sıcak Konular

Yunanistan'dan teklif: Askeri harcamaları kısalım

27 Şubat 2010 14:38 tsi
Yunanistan'dan teklif: Askeri harcamaları kısalım Yunanistan Milli Savunma Bakanı Evangelos Venizelos, "Türkiye ile Yunanistan'ın savunma harcamalarında karşılıklı olarak kısıtlama yoluna giderek, aralarında ekonomi ve kalkınma konusunda başka tip ilişkiler oluşturmaları gerektiğini" söyledi.

Venizelos, Atina'da düzenlenen "21. Yüzyılda Türkiye ve Yunanistan" konulu konferansta yaptığı konuşmada, "Türkiye ile Yunanistan'ın ekonomik kriz ile mücadele eden iki komşu ülke olduklarını" ifade ederek, "iki ülkenin silahlanma konusunda içinde bulundukları kısır döngüden mümkün olduğunca az kayıpla çıkmaları gerektiğini" belirtti.

"Yunanistan'daki ekonomik sorunların diplomatik alanda kayıplara yol açtığını ve bu durumun Yunan ekonomisiyle büyük ölçüde bağlantısı bulunan Türk ekonomisini de etkilediğini" söyleyen Venizelos, "Bu, 19. yüzyıldan bu yana, Yunan Ulusal Bankası (NBG) ile Finansbank arasındaki tarihi anlaşmaya kadar hep böyle olmuştur. Bu, sanırım, iki ülkenin kendi aralarında kalkınma ve ekonomiyle ilgili daha kararlı, daha cesur başka tip ilişkiler için koşullar oluşturarak, ilişkilerimizde ve sorunlarımızı ne şekilde aşabileceğimiz konusunda bir nevi tarihi ders işlevi görebilir" diye konuştu.

Venizelos, "Türkiye ile Yunanistan arasında anlaşmaya varılan karşılıklı güven artırıcı önlemlerin geliştirilmesinin ve iki ülke arasında oluşturulan doğrudan irtibat kanallarının iki ülke ilişkileri açısından büyük önem taşıdığını" belirtti.

"Türkiye ile Yunanistan arasında çoğu zaman hükümetlerin içinde olmadığı gerginlikler yaşandığını" ifade eden Venizelos, "Bu yüzden iki ülke arasında anlaşmaya varılan karşılıklı güven önlemlerinin düzenli ve sistemli bir şekilde geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Tüm düzeylerdeki doğrudan irtibat kanallarını değerlendirmek son derece önemlidir. Çünkü aramızdaki iletişim kanallarını kullanarak, çoğu zaman iki ülke hükümetlerinin gıyabında gelişen gerginlikleri aşabilmemiz çok önemlidir" dedi.

Venizelos, "Türkiye ile Yunanistan arasında kıta sahanlığının belirlenmesi konusunun baş sorun olduğunu, ancak en zor olandan başlamanın gerekli olmadığını" ifade ederek, "Önümüzde fazla zaman yok. Zaman, iki dost ve müttefik ülkeden ne birinin, ne de diğerinin lehine çalışmaktadır" diye konuştu.

-"NATO YARDIMCI OLMUYOR"-

Venizelos, "Türkiye ile Yunanistan'ın NATO üyesi olmalarının iki ülke arasındaki sorunların çözümüne yardımcı olmadığını, aksine ilişkilerde gerginliklere yol açtığını" savundu.

İki ülke arasında zaman zaman "aynı ittifakın üyesi olmaktan kaynaklanan gerginlikler yaşandığını" belirten Venizelos, "AB üyesi olan ve avro kuşağında yer alan Yunanistan, Türkiye ile birlikte Güneydoğu Avrupa bölgesinde NATO'nun en eski üyesidir. İttifakta 1952 yılından beri birlikte varız. Ancak bu birlikteliğimiz hiçbir sorunun çözümüne yardımcı olmadı. Diyebilirim ki, aksine ittifakın yapısı ve çalışmasıyla ilgili sorunlar sıkça iki ülke arasındaki gerginliğe yol açmaktadır. NATO'da, soğuk savaş döneminden kalan takıntılardan kurtularak oluşturulacak yeni bir yapılanma, gerginlik kaynaklarından kurtulmamıza ve ikili ilişkilerde yıllardan beri bizlere eziyet çektirerek, ilişkilerimizde farklı bir atmosferin oluşmasına yardımcı olmayan sorunları çözmemize olanak sağlayabilir" diye konuştu.



Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,631 µs