En Sıcak Konular

'Tedaviyi reddetme’ hakkı kazandı

0 0 0000 00:00 tsi
'Tedaviyi reddetme’ hakkı kazandı İspanya’da distrofi yani kas erimesi hastalığı olan bir kadın, resmen tedaviyi reddetme hakkı elde etti.

Güneydeki Endülüs bölgesindeki hükümet, ötenazinin yasak olduğu İspanya’da, yatağa mahkum bir hastaya tedaviyi reddetme hakkını verdi.


Hükümet, distrofi yani kas erimesi hastası olan 51 yaşındaki Inmaculada Echevarria’nın talebinin “tedaviyi reddetme” olduğu konusunda emin olduktan sonra, Echevarria’nın bağlı olduğu solunum cihazının fişinin çekilmesine izin verdi.

Solunum cihazı, 9 yıldır Grenade hastanesinde yatan ve yıllardır “tedaviyi reddetme” hakkı isteyen Echevarria’yı hayata bağlıyordu. “Tedaviyi reddetme” hakkının tanındığı İspanya’da ötenazi yasak.

Distrofi, kas hücrelerinin zarında olması gereken distrofin adlı proteinin yapısal olarak eksilmasi ile ortaya çıkan bir sağlık sorunu. Güç kaybı ve hareketlerde azalma gibi belirtiler ilk olarak kalça çevresindeki kaslarda başlar. Bu nedenle ilk belirtiler yokuş ve merdiven çıkmayı, oturduğu yerden kalkmayı etkiler.

Giderek normal yolda yürüme zorlaşır, hasta sık sık düşer. Omuz çevresindeki kaslar etkilendiği zaman kollarda zayıflık ortaya çıkar. En son olarak solunum ve gövde kaslar etkilenir. Hastalık kalp kasını da tutabilir ama bu genellikle ciddi bir belirti ortaya çıkarmaz. Hastalığı tümüyle ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi henüz bulunmuyor.


ntv



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,240 µs