En Sıcak Konular

'Türkiye'nin tam üyeliğini destekliyoruz'

26 Şubat 2010 20:27 tsi
'Türkiye'nin tam üyeliğini destekliyoruz'  
Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças, "Atina'nın Ankara'nın AB'ye tam üyeliğini desteklediğini" söyledi.

Druças, "21. yüzyılda Türkiye ve Yunanistan" konulu konferansta yaptığı konuşmada, "Türk- Yunan ilişkileri ve Türkiye'nin AB üyeliği" konularına değindi.

Atina'nın Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki tezinin net ve samimi olduğunu ve Türkiye'nin gerekli tüm reformları yapması halinde AB'ye tam üyeliğini desteklediğini vurgulayan Dışişleri Bakan Yardımcısı, Türkiye'ye AB ile "imtiyazlı ilişki" öngören tezlerin, "AB'nin Türkiye üzerindeki etkisini azalttığını" söyledi.

Druças, AB'nin 27 üye ülkesinin oy birliğiyle aldığı kararla, Türkiye'nin AB'ye karşı olan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi halinde tam üyeliğinde mutabık kalındığını da hatırlattı.

"Yunanistan dahil olmak üzere her aday ülkenin yaşadığı gibi Türkiye'nin de üyelik hedefine varmasının bazen uzun ve bazen de zor bir süreç gerektirdiğini" kaydeden Druças, "Söz konusu sürecin, Türkiye'nin kendi içinde kritik düzenlemelerin gelişmekte olduğu bir ana rastladığını ancak her ne kadar zor ve radikal ise de Türkiye'nin tam değişmesi ve AB'ye üye olması için kaçınılmaz olduğunu" savundu.

Druças, "AB'ye üye olacak Türkiye'nin bugünkü Türkiye değil, gerekli radikal reformları yerine getirmiş ve Avrupa müktesebatına tam uyum göstermiş olan Avrupalı bir Türkiye olacağını" ifade etti.

Atina'nın Ankara'nın AB perspektifine olan samimi desteğinin ilke ve değerlere dayandığını belirten Druças, "Türkiye'nin adaylığını hem siyasi açıdan hem de pratikte desteklediğimiz için yakın zaman önce üyelik müzakereleri konusunda Türkiye'ye yeniden teknik konularda destek vermek için teklifte bulunduk" diye konuştu.

Türkiye'nin Kıbrıs Rum yönetimi ile ilişkilerini iyileştirmesinin üyelik sürecine katkıda bulunacağını da öne süren Druças, "Kıbrıs'ı Avrupa ailesinde yeri olmayan işgal askerleri, taksim ve duvarlardan kurtarmamız ve hep birlikte adadaki müzakere sürecini desteklememiz gerekiyor" dedi.

Druças ayrıca, Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerine de saygı göstermesi gerektiğini savunduğu konuşmasında, Türkiye'nin Rum Azınlık ve Fener Rum Patrikhanesi'ne karşı olan "yükümlülüklerini" de yerine getirmesi gerektiğini öne sürdü.

Türk-Yunan ilişkilerine değinen Druças, Atina'nın diğer ülkelerle ve bu çerçevede Türkiye ile de olan ilişkilerinin iyi komşuluk gibi ilke ve değerlere dayandığını söyledi.

Atina'nın iki ülke ilişkilerinin yakınlaşmasına yönelik tercihinin içten olduğunu ve ikili işbirliğinin tam anlamıyla değerlendirilmesini öngördüğünü belirten Druças, "Bunun şartsız ve kuralsız olmayacağını, Yunanistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına tam saygının yanı sıra uluslararası hukuk ve kurallara da saygı gösterilmesi gerektiğini" ifade etti.

İki ülke Başbakanları ve Dışişleri Bakanlarının bir dizi temasta bulunduğunu belirten Druças, temaslardaki mesajların ilk andan itibaren cesaret verici olduğunu kaydetti.

Druças, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun 1999-2004 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaparken iki ülke arasında özellikle ekonomi ve ticaret alanların da 14 anlaşmanın imzalandığını hatırlatarak, bu tarihi tecrübenin iki devlet ve halk yararına değerlendirileceğini söyledi.
 
aa

 




Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,484 µs