En Sıcak Konular

Özyürek'ten yeni bir iddia

26 Şubat 2010 17:53 tsi
Özyürek'ten yeni bir iddia CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek, bir bakanın, kendisine, ''Türkiye çok gerildi. Sayın Baykal ile Sayın Erdoğan'ı bir araya getirsek'' önerisinde bulunduğunu belirtti ancak bakanın ismini, ''Özel sohbetleri, deşifre ederek politika yapma

Özyürek, düzenlediği basın toplantısında, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın dünkü iddiasına ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısındaki açıklamalarına yanıt verdi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkındaki gensoru önergesinin, TBMM Genel Kurulundaki dünkü görüşmelerinde Sakık'ın, sataşma olduğu gerekçesiyle konuşmak istediğini anımsatan Özyürek, birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili'nin, önce söz vermek istemediğini ancak daha sonra Erdoğan'ın işaretiyle, Sakık'a söz verildiğini savundu.

Özyürek, Sakık'ın, ''konuyu değiştirecek şekilde, AK Parti'nin, Habur rezaletinden bunalan halini, psikolojini rahatlamak amacıyla 11 yıl önceki görüşmeleri, dedikoduları gündeme taşıdığını'' söyledi.

CHP'li Özyürek, 1999 seçimlerine giderken veya başka seçimlerde, kurumsal olarak DEHAP ile ya da bu çizgiyi temsil eden partilerle müzakere yapmadıklarını vurgulayarak, ''Görüşmeler, konuşmalar olabilir. Ama kurumsal bir şekilde, müzakere olmamıştır. Ortada sonuçlanan, somut durum da yoktur. CHP olarak, -o zaman DEHAP mıydı, hangi partiydi bilmiyorum, sürekli isim değiştiriyor- DEHAP'lıyı aday mı göstermişiz. Böyle bir şey yok'' diye konuştu.

Dönemin Genel Sekreter Yardımcısı Eşref Erdem'in, bugünkü açıklamasına işaret eden Özyürek, Erdem'in de kurumsal görüşme olmadığını söylediğini anımsattı.

CHP'nin, teröre, teröre bulaşanlara karşı tavrının çok net olduğunu dile getiren Özyürek, ''CHP'ye, teröre taviz veren, teröre bulaşanlarla pazarlık yapan bir parti'' imajı verilmeye çalışıldığını savundu. Özyürek, bunun, kesinlikle doğru olmadığını, bu toplantılarda bulunan Erdem'in açıklamalarıyla da kesin olarak ortaya çıktığını belirtti.

-''VEKALET Mİ VERDİ?''-

Sakık'ın, ''Kürt halkının temsilcisi olduğunu'' söylediğini ifade eden Özyürek, ''Kürt halkı, 'bizi sadece siz temsil edersiniz' diyerek, tekel şeklinde bu arkadaşlara vekalet mi verdi?'' diye sordu. Özyürek, CHP'de de çok sayıda Kürt kökenli yönetici, üye olduğunu, oylarının içinde Kürt vatandaşların oylarının da yer aldığını dile getirdi.

Özyürek, Sakık ve arkadaşlarına, ''Kürt halkının temsilcisiyiz'' söyleminden vazgeçmelerini önerdiğini belirtti.

''BDP ile AK Parti arasındaki iş birliğinin, dün somut olarak ortaya çıktığını'' öne süren Özyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''BDP, AKP'nin yandaşıdır. Zaman zaman bazı eleştiriler yapsa da en kritik anlarda, onların yardımına koşmaktadırlar. Bu, onların bileceği bir iş ama bu yardımlaşmayı, CHP üzerinden yapmasınlar. Bu oyunlara gelmeyiz. Bu olay, dedikodu, sohbetten ibarettir. Somut hiçbir adım atılmamıştır. Ne Genel Başkanımızın, ne Merkez Yönetim Kurulunun (MYK) kararıyla, kimseye 'git DEHAP'lılar ile pazarlık yap' diye bir yetki verilmemiştir. Böyle bir pazarlık yoktur.

Bugün, AKP'liler Sakık'ın verdiği pası değerlendirmek için olağanüstü çaba gösterdiler. Başbakan, açıklamayı 'manidar' bulduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Arınç da benim Sakık'a cevap vermemden üzülmüş. 'Özyürek'in, 1999'da partide görevi yoktu, niçin o cevap veriyor, grup başkanvekili değil, parti adına niçin o konuşuyor?' Arınç, artık Türkiye'yi idare etmeyi bir kenara bıraktı, şimdi CHP'yi idare etmeye kalkıyor. O tarihte CHP'nin PM üyesiyim, her dönemde Sayın Baykal'ın çok yakın çalışma arkadaşıyım. Bu konuların konuşulduğu dönemde de Sayın Baykal'ın yanındaydım. Grup Başkanvekili değilim ama CHP'nin sözcüsü, MYK üyesi ve Genel Saymanıyım. Herhalde, Mecliste konuşmak için Arınç'tan icazet almaya gerek yok.''

-BAKAN'DAN TEKLİF-

Atalay'ın, İçişleri Bakanına yakışmayacak şekilde ''Ahmet Türk ile Baykal arasındaki içkili sohbetleri de biliyoruz'' dediğini belirten Özyürek, Baykal'ın, Türk'ün hapisten çıkmasından sonra ''geçmiş olsun'' dileklerini ilettiğini anlattı.

Özyürek, Meclis kulisinde, çeşitli ortamlarda sohbetler edildiğini ancak bunları 11 yıl sonra önemli olaylar gibi, karşıdakini hırpalamak üzere gündeme getirmenin, ''ahlaki sorun'' olduğunu kaydetti.

CHP'li Özyürek, ''Geçen gün, uçakta giderken bir bakan bana, 'Türkiye çok gerildi. Sayın Baykal ile Sayın Erdoğan'ı bir araya getirsek, bu görüşme ister sizin, ister benim evimde olsun' diye öneride bulundu. Bu çerçevede sohbet edildi. Bunu, 'Vay bakan bana, illa görüşelim' dedi diye ortaya çıkmak, yakışık almayan olaylardır. Her gün akşama kadar herkes birbiriyle sohbet eder'' diye konuştu.

Bu bakanın kim olduğuna yönelik soruya Özyürek, ''Biz bazıları gibi özel sohbetleri, Meclis kürsüsünden açıklayan insanlardan değiliz. Konuşulan şeyler, özelse özel kalır, genelse konuşulur. Özel sohbetleri, deşifre ederek, halka anlatarak, politika yapmak basitliktir'' karşılığını verdi.

Özyürek, bu teklifi Baykal'a iletip iletmediğinin sorulması üzerine, Baykal'a, bunun bir sohbet olduğunu söylediğini kaydetti.

Erdoğan'ın bugünkü konuşmasına da değinen Özyürek, Erdoğan'ın, ''CHP ile ilgili neler var, açıklayacağız'' açıklamalarında bulunduğunu söyledi. Özyürek, ''Elinde bilgi ne varsa, bunları açıklamazsa namerttir. CHP saydamdır'' dedi.

Balyoz Darbe Planı iddiaları çerçevesinde yaşanan gözaltı ve tutuklamalara ilişkin bir soruyu yanıtlarken Özyürek, korku toplumu yaratılmak istendiğini ifade etti.

Özyürek, ''Bazı AKP yandaşı yazarların yazdığı gibi, belki yeni bir ordu kurulmak isteniyor. Mevcut orduların bütün unsurları gözaltına alınmak suretiyle, yeni bir ordu yaratılmak isteniyor'' görüşünü savundu.



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,060 µs