En Sıcak Konular

''AB'nin Türkiye'ye karşı uygulamış olduğu ayıptır''

26 Şubat 2010 13:31 tsi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, vize sorununun sadece Fransa ile problem olmadığını belirterek, ''Bana göre AB'nin Türkiye'ye karşı uygulamış olduğu ayıptır, yüz karasıdır'' dedi.

Çağlayan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından düzenlenen ''Türk-Fransız İşbirliği Semineri''nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracatta en büyük pazarını oluşturan Avrupa'ya mal satmanın kolay olmadığını, 2008-2009 döneminde Türkiye'nin ihracatı arasındaki farkın 20 milyar dolarının Avrupa'ya yapılan ihracatın azalmasından kaynaklandığını bildirdi.

Düşüşün nedenlerini araştırdıklarını anlatan Çağlayan, ''Rekabete dayalı bir tek sentlik, bir tek avroluk azalma yok. Tamamen Avrupa'nın talebinin daralmasının ortaya çıkardığı bir sonuç'' dedi.

Türkiye ve Fransa arasındaki ticaret hacminin 13,3 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Çağlayan, bunun mutlaka artırılması gerektiğini vurguladı.

Zafer Çağlayan, Türkiye'de 800'e yakın Fransız şirketinin bulunduğuna değinerek, birbirini tamamlayan sektörler ve 3. ülkelerde işbirliği yapılabilecek alanlar bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin AB ülkeleriyle olan vize sorununa dikkati çeken Çağlayan, ''Vize sorunu sadece Fransa ile problemimiz değil. Bana göre AB'nin Türkiye'ye karşı uygulamış olduğu ayıptır, yüz karasıdır. Bu konuda ticari engel, teknik engel oluşturan bir haldir'' diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine de değinirken, ''Türkiye'nin AB'ye tam üye olması, AB'nin kazancınadır. Türkiye'nin tam üyelik talebi yıllardır vardır. Üye olduğunda AB'ye yük getiren değil, yük alan olacaktır. Bizim çok genç ve dinamik nüfusumuz var. Biz kendimizi Avrupa'nın istihdam deposu olarak görüyoruz'' şeklinde konuştu.

-''TÜKETİMİMİZ AZALMADI, ÖNGÖRÜMÜZ BÜYÜMEDE ARTIYA GEÇMEK''-

Fransa Dış Ticaret Bakanı Anne-Marie Idrac da, Fransa ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin krizde diğer ülkelerle kıyaslandığında iyi performans gösterdiğini, ''krize dirençli, anti kriz'' özellik taşıdığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşmesini hatırlatan Idrac, Bakan Yıldız'a, enerji konusunda birlikte çalışma isteklerini ilettiğini, özellikle yeşil enerji taşıma ağlarıyla ilgili birlikte çalışabileceklerini aktardığını anlattı.

Fransa'nın Türkiye ile birlikte G-20'de aynı masanın etrafında yer aldığına dikkati çeken Idrac, ''Biz G-20'nin önümüzdeki gelecekte nasıl daha iyi çalışabileceği ve etkin olabileceği konusunda birlikte çalışabiliriz. Fransa açısından Türkiye ile aynı masa etrafında yer almak anlam yüklü'' dedi.

Anne-Marie Idrac, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde gerçekleştirdiği reformların çok önemli olduğunun altını çizerek, müzakerelerde, enerji faslının açılmasını desteklediklerini vurguladı.

Fransa'da diğer birçok Avrupa ülkesine göre tüketimin çok azalmadığını ve bundan dolayı ithalatın ayakta kalabildiğini ifade eden Idrac, ''Tüketimimiz azalmadı. 2010 yılı için ise büyüme oranlarında öngörümüz, artıya geçeceği yönünde. Kırmızı hattımız, rekabetçilik ve yenilikçilik... Bu sayede krize olan direncimiz birçok komşuya göre çok daha başarılı oldu'' dedi.

-''KOBİ'LER ÜZERİNDE ÇALIŞMAKTA FAYDA VAR''-

Fransız şirketleri için Türkiye'nin öneminin büyük olduğunu vurgulayan Idrac, ticaret konusunda KOBİ'ler üzerinde çalışmakta fayda gördüklerini, özellikle KOBİ ihracatları üzerinde çalışılmasını istediklerini söyledi.

Enerji sektöründe yenilenebilir, rüzgar enerjisi, gaz ve petrol alanlarında işbirliği yapılabileceğine işaret eden Idrac, ''Nükleer alanda da diyalog başlatmış bulunuyoruz. Fransız şirketleri de birtakım ortaklıklar düşünebilirler'' dedi.

Fransa'nın yabancı yatırımlara açık bir ülke olduğunu, bunun mali politikanın temel ögelerinden birini oluşturduğunu kaydeden Idrac, Fransa'da Türk yatırımlarının artmasını güçlü şekilde arzu ettiklerini ve bu kapsamda önümüzdeki haftalarda İstanbul'da uluslararası yatırımlar ajansının bir bürosunu açmaya karar verdiklerini bildirdi.

Fransa Dış Ticaret Bakanı Idrac, ''Rusya'ya, Orta Asya'ya, Afrika'ya doğru birtakım faaliyetleri birlikte yürütebiliriz. Bu ortaklıklardan yola çıkarak birlikte de bazı operasyonlar yapabiliriz. Ticaret hacmimizi 10 milyar avrodan 15 milyar avroya çıkarma hedefini, 2012 hedefi olarak ortaya koyalım. Aynı yaklaşımı yatırımlar için de gösterelim'' şeklinde konuştu.
 
aa



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,206 µs