En Sıcak Konular

Kaza mağdurları bilinçleniyor

26 Şubat 2010 11:45 tsi
''Güvence Hesabı''na ilgi artıyor...

Trafik kazalarında meydana gelen yaralanma, sakat kalma ve ölüm gibi hallerde mağdur vatandaşların zararlarını karşılamak için kurulan ''Güvence Hesabı''ndan yararlanmak amacıyla yapılan başvurularda artış gözlendiği bildirildi.

Mağdur vatandaşların 2005'te bin 696 olan başvurularının 2009'da 10 bin 270'e ulaştığı belirtilerek, son 5 yılda yüzde 500 oranında artış meydana geldiği kaydedildi.

Güvence Hesabı Müdürü Abdülkadir Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trafik kazalarında üçüncü şahısların zararlarının karşılanması için 1983'te kurulan ''Garanti Fonu''nun, 1998'de ''Garanti Sigortası Hesabı'' adını aldığını, 2007'de ise ''Güvence Hesabı''na dönüştürüldüğünü anımsattı.

Trafik kazalarında zarara sebep olan araçların trafik sigortası varsa, zararların ilgili şirketten talep edilip giderilmesinin mümkün olduğunu belirten Küçük, ''Sistemde esas olan, zararın zarar veren tarafından karşılanmasıdır. Zarar veren karşılayamayacak durumda ise veya zarar veren araç bilinmiyor ise burada 'Güvence Hesabı' devreye giriyor'' dedi.

Küçük, uygulamanın bir güvence sağladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Meydana gelen zararlar aracın trafik poliçe yokluğu nedeniyle sigorta şirketi tarafından veya zarar verenler tarafından karşılanamıyorsa bu durumda zararın Güvence Hesabı tarafından karşılanması mümkün oluyor. Zarar veren aracın sigortasının olmaması veya tespit edilememesi halinde veya aracın çalıntı olması durumunda meydana gelen bedeni zararları da Güvence Hesabı'ndan talep etmek mümkün.''

Sistemin 2004'den bu yana ilgi görmeye başladığını vurgulayan Küçük, şunları kaydetti:

''Güvence Hesabı'na son 5 yılda 27 bin 497 başvuru oldu. 2005'te bin 696 olan başvuru sayısı 2009'da 10 bin 270'e yükseldi. Son 5 yılda Güvence Hesabı'na yapılan başvurular yüzde 500 oranında arttı. Yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 40'ı 2009'da gerçekleşti.

Son yıllarda yaşanan yüksek artışların nedeni, vatandaşların bilinçlenmesiyle birlikte bu alanda faaliyet gösteren aracıların da artmasından kaynaklandı.''

Bu artışa karşın trafik kazası sayısı dikkate alındığında başvuruların yetersiz kaldığını vurgulayan Küçük, ''İstatistiklere göre ölüm hadiselerinde başvuruların yüzde 50 civarında olduğu ortaya çıktı'' dedi.

Küçük, Güvence Hesabı'ndan geçen yıl 34 milyon 675 bin TL ödeme gerçekleştirdiklerini, son 5 yıldaki ödeme tutarlarının ise 93,2 milyon 266 bin TL'ye ulaştığını bildirdi.

NASIL BAŞVURULUYOR?

Herhangi bir trafik kazasında zarar görenlerin, tespit tutanağı ve uğradığı zararları gösteren belgelerle Güvence Hesabı'na başvurmaları gerektiğini ifade eden Küçük, değerlendirme sonucunda uygun bulunması halinde tazminatın hak sahiplerinin banka hesaplarına yatırıldığını kaydetti.

Küçük, başvurunun bizzat hak sahibi tarafından posta yoluyla yapılabileceğini ifade ederek, Güvence Hesabı'ndan sadece ölüm, sakatlanma ve yaralanma gibi bedeni tazminatların ödendiğini, araca ve diğer maddi şeylere gelen zararların ise karşılanmadığını sözlerine ekledi.

aa



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,623 µs