En Sıcak Konular

CHP'de işler karıştı

26 Şubat 2010 10:08 tsi
CHP'de işler karıştı 
Büyük kurultaya hazırlanan Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) ilginç bir çekişme yaşanıyor.

Birçok il ve ilçe kongresinde Genel Başkan Deniz Baykal'a bağlı ekiplerle örgütler üzerinde hakimiyetini bırakmak istemeyen Genel Sekreter Önder Sav'a yakın isimler karşı karşıya geldi. Mücadelenin en fazla su üzerine çıktığı il ise İzmir oldu. Hemen her ilçe kongresinde yaşanan bu ayrışma, zaman zaman yumruklaşmalara kadar vardı. Şimdi sırada yarın yapılacak il kongresi var. Kongrede Önder Sav'ın desteklediği mevcut İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu'nun adaylığı söz konusuydu. Fakat Deniz Baykal'ın "çekil" mesajı göndermesiyle birlikte Nalbantoğlu adaylıktan vazgeçti. Baykal, onun yerine daha önce 7 kez il başkanlığı yapan 78 yaşındaki Ekrem Bulgun'a aday olması talimatı verdi. Böylece, 2005 yılında tam destek vermesine karşın 4 oyla il başkanlığını kaybeden Ekrem Bulgun'u beş yıl sonra yeniden 'tek aday' gösterdi.

ÖNDER Sav, Baykal'a rağmen aday çıkardı

Deniz Baykal'ın il başkanlığı için işaret ettiği Ekrem Bulgun'a karşı, Önder Sav ekibi de bir aday çıkardı. Bu isim, dört dönemdir CHP Gaziemir İlçe Başkanlığı görevini yürüten Yüksel Demirsoy.

Bu arada Baykal'ın, ilçe kongrelerinde önemli bir delege desteği alan Sav'ın güçlü olduğu İzmir'de kendi adayını çıkarması soru işaretlerine yol açtı. CHP Genel Başkanı'nın bu çıkışıyla birlikte parti kulislerinde, mayıs ayı sonunda yapılması düşünülen büyük kurultayda İzmir il delege desteğini kaybedecek olan Önder Sav'ı tasfiye edeceği konuşuluyor. Sav'ın zaten en büyük delege gücüne sahip olan İstanbul'da da zayıf olduğu ileri sürülüyor. Baykal'ın son aylarda sıkça verdiği 'değişim mesajları' da bu çerçevede değerlendiriliyor. Baykal, geçtiğimiz ay CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda yaptığı konuşmada "Yenileşmeyle, değişimle birlikte toplumla daha kapsamlı bir şekilde kucaklaşmasını sağlanacak." demişti.

Fakat konuya başka türlü yaklaşanlar da var. Özellikle İzmir'deki partililer, Nalbantoğlu'nun tasfiyesini, 'genel merkezin parti içi demokrasiye ne kadar önem verdiğinin' göstergesi olarak değerlendiriyor. Partide toparlayıcı kimliğiyle bilinen Nalbantoğlu'nun, son yerel seçimlerde CHP'nin İzmir'de yüzde 50 oy almasında büyük payı olduğu belirtiliyor. İl genelinde delege üstünlüğünü, Nalbantoğlu'nun desteklediği listelerin kazanmasının faturasının Baykal tarafından kesildiği yorumları yapılıyor. Üst düzey bir yönetici, Baykal'ın partinin en büyük tayin edicisi olduğunu ifade ederek, "Nalbantoğlu'nun çekilmekten başka şansı yoktu. Seçime girseydi kesin kazanırdı, sonra da görevden alınırdı." şeklinde konuşuyor. Aynı isim, "Parti içinde bir kişi özgür iradesiyle aday olamıyorsa nasıl olacak? Adam böyle bir gücü yakalamışken, 'Sen dur kardeşim, bozdum, ben oynamıyorum.' demek doğru mu?" eleştirilerini sıralıyor.

zaman



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,930 µs