En Sıcak Konular

AB, Atina'dan ek tedbir istedi

26 Şubat 2010 10:04 tsi
Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve IMF üçlüsünden oluşan uzmanlar heyeti, Yunanistan'ın ekonomik krizden çıkış programını yetersiz buldu.

Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) sunduğu Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı'na ilişkin Atina'da 3 gün boyunca temaslarda bulunan uzmanlar heyeti çalışmalarını tamamladı. Maliye, Ekonomi, Çalışma Bakanlıkları ve Merkez Bankası'nda görüşmelerde bulunan heyet, ellerindeki verilerle Yunanistan'da kendilerine sunulan istatistikleri karşılaştırdı. Heyet, hükümetin mali krizden çıkış için hazırladığı programın yetersiz olduğunu tespit etti. Uzmanlar heyeti, İstikrar ve Kalkınma Programı'nın katı biçimde uygulanması gereğine bir kez daha dikkat çekti. Hükümetin ortaya koyduğu ekonominin kalkınma seyrine ilişkin çekinceleri bulunduğu da Atina'ya aktarıldı.

Yapılan incelemelerde bütçe gelirlerinin Ocak ayında iyi, Şubat ayında ise beklentilerin altında kaldığı ve hükümetin hedefleriyle uyuşmadığı sonucuna ulaşıldı. Yunan basınında çıkan haberlere göre, AB Komisyonu, ABM ve IMF heyetinin 2010 yılı bütçe açığı hedefinin tutturulması için en az 4,5 milyar Euro'luk ek tedbirler alınması gerektiğini Atina'ya bildirdi. KDV'nin 19'dan 21'e çıkarılması, kamu ödeneklerindeki kesintinin yüzde 10'dan 20'ye yükseltilmesi, lüks tüketim ürünlerine vergi artışı, akaryakıta yeni bir ek vergi getirilmesi ile bakanlık harcamalarının kısılması gibi önlemler alınması planlanıyor. 14. maaşın kaldırılmasına ilişkin senaryolara ise Yunan hükümeti direniyor.

Heyetin Atina temaslarına ilişkin hazırlayacağı raporu, Cuma günü AB Ekonomik İşler Komiseri Ollie Rehn'e sunacağı açıklandı. Raporla birlikte gelecek hafta başı Atina'yı ziyaret edecek olan Rehn, "Euro bölgesindeki ekonomik istikrarın geleceğine ve Yunanistan'ın mali durumuna ilişkin görüşmeler yapmak üzere, gelecek hafta Yunanistan'a gideceğim." açıklamasında bulundu.

cihan



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,033 µs