En Sıcak Konular

Evren ve PKK- Kongra Gel'den aynı söylem

0 0 0000 00:00 tsi
Evren ve PKK- Kongra Gel'den aynı söylem Kenan Evren'in ülkeyi 8 eyalette yönetme fikrini şimdi açıklaması tesadüf müydü? Öyle bir konuşmaydı ki “zamanlaması” gerçekten “büyük tesadüf” denecek kadar iyi hesaplanmıştı. Peki bu açıklamanın aynısı Özal döneminde k

Ruhat Mengi yazıyor...

Evren'in sözleri tesadüf mü?

Öyle bir konuşmaydı ki “zamanlaması” gerçekten “büyük tesadüf” denecek kadar iyi hesaplanmıştı. Tam Güneydoğu konusunda bir hareketlenmenin görüldüğü, Türkiye’nin Kerkük konusundaki kararlarına “içerden” anlaşılmaz tepkilerin verildiği, Öcalan’ın imajı parlatılırken bir yandan da “zehirlendiği” iddiası ortaya atılarak devletin suçlandığı ve halka tehdit ifadelerinin kullanıldığı bu dönemde büyük tesadüftü.

En sakin şekilde mevcut durumun düzeltilmesi, anlaşılmayan konuşmaların açıklığa kavuşturulması düşünülmeliyken darbe gibi tepeden inme bir yeni gündem yaratıldı, darbeci eski Cumhurbaşkanı Evren tarafından...

Medya doğal olarak, durup dururken Kenan Evren’in başlattığı “Eyalet sistemine geçebiliriz” tartışmasını sürdürdü. Köşe yazarlarının çoğu onun bu zamansız çıkışını eleştirirken bazıları da meslektaşlarının eleştirilerini eleştirerek “Evren’e hak verdiklerini, onun geleceği görerek konuştuğunu” söylediler ve durumu “henüz bu konuyu tartışacak olgunluğa gelinmeyişine” bağladılar.

Oysa bir ülkenin geleceğini, bütünlüğünü, Anayasa’sını, hukukunu, iç ve dış siyasetini, kaynaklarının kullanımını, kısacası her şeyini birebir etkileyecek, değiştirecek bir sistem, bir askerin, üstelik 90 yaşında emekli bir askerin “Kimse cesaret edemedi, ben ettim. Bu sisteme geçebiliriz” diyerek uluorta konuşacağı bir konu değildir.

CESARET Mİ BAŞKA ŞEY Mİ?
“Kimse söylemeye cesaret edemedi, ben ettim” modası (mı desem, bencilliği, şöhret merakı mı desem bilemiyorum) Türkiye’ye zarar vermektedir ve bunu öğrenmenin zamanı gelmiştir.

Olayın “olgunluk”la bir ilgisi vardır ama o ilgi “aklına geleni damdan düşer gibi söylememe, işi uzmanlarına ve yetkililerine bırakma, susmayı bilme” olgunluğudur.

Televizyonlara çıkıp “Türkiye bölünür mü, bölünmez mi” tartışmasını yapan, bölüneceğine karar verme hakkını kendinde gören ve “Aman bölünmesin, şöyle böyle yapalım” diye akıl veren gazeteciler de görüyoruz.

Türkiye’nin bölünmesi öyle bir iki kişinin karar vereceği konu değildir. Bu topraklar ne çilelerle, uğruna ne hayatlar verilerek kazanılmıştır.

Bu tür tartışmaların alelacele, ayaküstü fikir üreterek değil, doğru zeminlerde, doğru kişiler tarafından yapılması gerekir. Aklı başında toplumlar aynı zamanda sorumlu, ölçülü toplumlardır ve onlar bu hatalara düşmezler. Türkiye’nin sivil, seçilmiş yöneticileri, siyaset bilimcileri, deneyimli bürokratları vardır, böyle ciddi konular onlar tarafından yıllar içinde, enine boyuna araştırılıp tartışılır, gereken karar yönetimler tarafından verilir.

O nedenle bu konuların üstüne atlamak ve hemen “takdir etmek” ya da “tepkileri komplekse bağlamak” yerine sabırlı olmak, yorumlarda acele etmemek gerekiyor.

KISA SÜRE ÖNCE...
Kenan Evren’in ortaya attığı “eyalet sistemi, federasyon” tartışmasındaki tesadüfe gelince... Bırakın Özal dönemini filan, bu konu çok kısa süre önce biri tarafından söylenmişti... Hem de Evren’in “cesaretini öne sürerek” söyledikleriyle büyük benzerlik içeren şekilde...

PKK-Kongra Gel örgütünün lideri, eski DEP Milletvekili Zübeyir Aydar Şubat ayı başında Brüksel’de bir Yunan gazetesine konuşmuş ve Cumhuriyet gazetesi de 14 Şubat tarihinde haberi yazmıştı üst üste.

PKK’nın bugüne kadar tam bağımsızlık için savaştığına dikkat çeken ve “ABD, PKK’nın koruyucusudur” diyen Aydar “Artık tam bağımsızlık diye bir şey düşünmüyoruz hedefimiz yerel parlamentosu ve özerk yönetimi olan İspanya’daki Katalonya modelidir” ifadesini kullanmıştı.



Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,310 µs