En Sıcak Konular

Bakan Bağış'tan, Estonya'ya teşekkür

25 Şubat 2010 18:36 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Estonya'ya AB müzakerelerinde verdiği destek için teşekkür etti ve THY yönetimine Estonya'ya doğrudan uçuş başlatması önerisinde bulunacağını söyledi.

Bağış, 3 günlük Baltık ülkeleri turunun ikinci ayağı olan Estonya'nın başkenti Talinn'de, Dışişleri Bakanı Urmas Paet'in onuruna verdiği öğle yemeğinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısına katıldı.

Paet, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üyelik müzakeresinin bekledikleri şekilde hızlı gitmediğini belirterek, Türkiye'nin Avrupa'nın enerji güvenliği açısından son derece önemli bir ülke olduğunu, ancak AB'nin enerji faslını bile Türkiye ile açmadığını ve bunun bir an önce açılması gerektiğini söyledi.

Estonya Dışişleri Bakanı, Estonyalıların büyük bölümünün Türkiye'nin üyeliğini desteklediğini de sözlerine ekledi.

Bağış da yaptığı konuşmada, gezisinin en başlıca amacının, AB müzakereleri sırasında Estonya'nın verdiği desteğe teşekkür etmek olduğunu belirterek, Türkiye'nin dünyanın bu coğrafyasına da büyük önem verdiğini, iki ülke ilişkilerinin, AB ile değil aksine 1920'lerde başladığını hatırlattı.

Türkiye'nin Baltık ülkelerinin işgalini hiçbir zaman onaylamadığını ifade eden Bağış, Türkiye'nin Baltık ülkelerine yönelik yeni vize yaklaşımı çerçevesinde bu ülkeden Türkiye'ye gelen turist sayısında da ciddi artış beklediğini vurguladı.

Bağış, Türkiye'ye dönüşünde THY'ye Talinn'e doğrudan uçuş başlatması önerisinde bulunacağını belirterek, bunun da karşılıklı insani temasları artıracağına inandığını söyledi.

Estonya Cumhurbaşkanının Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirten Bağış, bu ziyaretin zaten çok iyi durumda olan iki ülke ilişkisini daha da güçlendireceğine inandığını kaydetti.

Bağış, Estonya Başbakanının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik davetini ileteceğini ifade ederek, Erdoğan'ın Estonya'yı tarihte ziyaret edecek ilk Türkiye Başbakanı olacağına dikkat çekti.

Bakan Bağış, bir gazetecinin Türkiye-AB ilişkilerini sorması üzerine, "Biz batının en doğu tarafı, doğunun da en batı tarafıyız. Bazı üye ülkeler Türkiye'nin üye olması halinde bunun onların AB içinde varlığını gölgeleyeceğine inandığı için sık sık engeller ve sorunlar çıkarıyor" dedi.

Türkiye'nin AB'ye üyelik başvurusunun ardından Türkiye'de meydana gelen askeri darbe yüzünden bu sürecin kesintiye uğradığını ifade eden Bağış, "Ama şimdi Türkiye hukukun üstünlüğünün egemen olduğu güçlü bir demokrasiye sahip. Birkaç yıl önce kişi başına 3 bin dolar olan gelir seviyesi 11 bin dolara çıkmış durumda. Bir üyelik tarihi almak için 45 yıl bekledik ama ben bu büyük randevuyu alacağımıza inanıyorum" diye konuştu.



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,780 µs