En Sıcak Konular

Sarkozy, Ruanda'dan özür dilemedi

25 Şubat 2010 17:34 tsi
Ruanda'yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Fransız lider olan Nicolas Sarkozy, 1 milyondan fazla sivilin ölümünden dolayı bu ülkeden özür dilemedi. Sarkozy, sadece bu soykırımdan Fransa ve uluslararası camianın sorumlu olduğunu söylemekle yetindi.

Ruanda hükümeti, 1994 yılında gerçekleşen soykırımdan birinci dereceden sorumlu tuttuğu Fransa'nın katliamı gerçekleştiren Hutulara silah ve eğitim verdiğini öne sürmüştü.

Fransa da bu suçlamalara karşılık olarak Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin 9 yakını hakkında tutuklama kararı çıkarmış, bu karar üzerine de iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 2006 yılında kesilmişti. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında da ilişkiler yeniden kurulmuştu.

Ziyaret sırasında soykırım sonucu hayatını kaybedenler için yapılan anıt ve müzeyi gezen Sarkozy, daha sonra Kagame ile yaptığı ortak basın toplantısında özür dileyip dilemeyeceği yönündeki soruya, Fransa'nın önemli hatalar yaptığını söyleyerek cevap verdi.

Hutuların katliamına maruz kalan Tutsi kabilesine mensup olan Kagame, Ruanda'da iktidarı ele geçirince soykırım durmuş ancak bu kez de Hutular, muhtemel bir soykırım endişesiyle komşu ülke Burundi'ye kaçmıştı.

Ruanda'nın yanı sıra yine eski Fransız sömürgeleri olan Gabon ve Mali'yi de ziyaret eden Sarkozy'nin özellikle Mali gezisi dünya basının büyük ilgisini çekti.

El Kaide'nin elinde bulunan Fransız bir rehinenin serbest bırakılması için Mali hükümetine baskı yapan Fransa'nın bu şekilde rehinenin serbest kalmasını sağladığı öne sürülüyor. Batı basını Fransa'nın Mali'ye baskı yaparak hapisteki 4 tutukluyu serbest bırakmasını ve bu şekilde El Kaide'nin de Fransız rehineyi serbest bırakmasını sağladığını yazıyor.

Batı basını Sarkozy'nin, Fransa ve Afrika'daki siyasetçiler, işadamları ve üst düzey askerler arasındaki gizli ilişkinin kod adı olan Francafrique'i yeniden canlandırma gayreti güttüğünü, bunun ilk sonucunu da Mali'de aldığını ileri sürüyor.

CİHAN



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,218 µs