En Sıcak Konular

AYB'den Türkiye'ye 2.65 milyar euro

25 Şubat 2010 17:05 tsi
Türkiye için normalde yıllık 2 milyar euro kredi hedefini küresel krizle mücadele için yükselterek 2008'de 2,7 milyar euro ve geçen yıl 2,65 milyar euro düzeyine çıkaran Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Türkiye'de bu yıl da hedefini aşarak 2,6 milyar avroy

Avrupa Yatırım Bankası (AYB), aday ülkelerden sorumlu Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, geçen yıl kriz nedeniyle özellikle küçük ve orta boy işletme (KOBİ) kredilerine ağırlık verdiklerini anlatarak bu yıl toplam kredilerinde KOBİ'lerin payını biraz azaltarak yenilenebilir enerji yatırımlarına ve belediyelerin altyapı projelerinin payını artıracaklarını söyledi.

Türkiye'de küresel kriz nedeniyle hiçbir bankanın zora girmediğini, bunun büyük bir avantaj olduğunu kaydeden Kollatz-Ahnen, AYB olarak bankaları reel sektöre daha fazla kredi vermeye teşvik ettiklerini belirtti.

Türk ekonomideki toparlanmanın güçlenerek devam edeceğine inancını vurgulayan Kolatz Ahnen, ''Kredi derecelendirme kuruluşlarının son aylarda Türkiye'nin kredi notunu ardı ardına artırmaları tesadüfi değil. Türkiye'nin bölgesini de olumlu etkileyen ekonomik istikrarı artarak devam edecektir'' dedi.

Kollatz-Ahnen, ''AYB olarak Türkiye'ye bu yıl 2,5 milyar avro civarında kredi vermeyi öngörüyoruz. Projelerin niteliğine göre bu rakam 2,4-2,6 milyar avro aralığında değişebilecek'' diye konuştu.

AYB'nin geçen yıl Türkiye'ye açtığı toplam 2 milyar 648 milyon avroluk krediden en büyük payı 1,5 milyar avroyla KOBİ'ler alırken enerji ve yenilenebilir enerji yatırımlarına 455 milyon avro, 15 devlet üniversitesinin akademik araştırma merkezleri için 335 milyon avro, Ankara-İstanbul hızlı tren projesi dahil altyapı yatırımlarına 293 milyon avro ve diğer projelere 55 milyon avro finansman sağlandı.

Türkiye'deki faaliyetlerine 1965 yılında başlayan bankanın son 5 yılda kullandırdığı kredilerin toplamı ise 10 milyar 261 milyon avroya ulaştı.



Bu haber 827 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,755 µs