En Sıcak Konular

AB Balyoz'a çözümü buldu!

25 Şubat 2010 11:31 tsi
AB Balyoz'a çözümü buldu! Türkiye'yi sarsan Balyoz'a AB de kayıtsız kalmıyor. Bir gazete, Türkiye'de Balyoz krizini bitirmek için çok mantıklı ve onaylanası bir öneri ortaya attı.

Alman Süddeutsche Zeitung: Sözde darbecilerin gözaltına alınması, Türkiye’yi epik kavgada bir adım öne taşıdı

“Balyoz” darbe planı iddialarına ilişkin gelişmeler, dünya medyasında geniş yer bulmaya devam ediyor. Haber ve yorumlarda ordunun siyasette etkisinin azalmasına vurgu yapılırken Türkiye’deki olası bir istikrarsızlığın dünyayı da olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

İNGİLTERE
Daily Telgraph: Başyazıda “Türkiye’yi AB’ye kabul etmek, mücadele içindeki bu ülkeye yardım etmenin en iyi yolu” denildi. Gazete AB ülkelerinin Türkiye’nin üyeliğine gösterdiği direncin Türkiye’de bir İslami tepki tehlikesini artırdığını kaydetti. Telegraph, “Darbe iddialarının ardındaki gerçek ne olursa olsun, Batı, dost ve müttefik Türkiye’nin istikrarlı, demokratik ve müreffeh bir ülke olarak kalması için elinden geleni yapmalı. Bunu yapmanın en iyi yolu da üyelik müzakerelerini ilerletmektir” diye yazdı.
Financial Times: “Gözaltılar Türkiye’nin fay hattını ortaya çıkardı” başlığını kullanan gazete haberde, “bir zamanlar ordunun bakanlar üzerinde etki sahibi olması doğal karşılanırken” şimdi şafak baskınlarıyla üst düzey generallerin gözaltına alınmasının “sisteme şok dalgaları yaydığı” belirtildi. “Son siyasi gelişmelerin bir yandan Türkiye’de anayasa değişikliğinin ne kadar gerekli olduğunun bir kez daha altını çizdiği” kaydedilirken gözaltılar, “Türkiye’nin en çarpıcı put kırma eylemi” olarak tanımlandı.
BBC: Analistlerin, orduya karşı böyle bir operasyonun birkaç yıl önce düşünülemeyeceğini söylediğini vurgulayan BBC, “Ancak, Türkiye AB üyeliği için reformları hayata geçirirken ordunun gücü son yıllarda aşındı” diye yazdı.

RUSYA
Kommersant: “Türk ordusuna sivil saldırı” başlıklı haberinde, “Hükümetin askerlerin siyasetteki etkinliğine son verme çabası tam amacına ulaşamasa bile somut bir sonuç verecek. Son yıllarda askerlerin itibar kaybettiğini ve desteğinin azaldığını generaller de kabul ediyor. Uzmanlar darbe kararı alınsa bile ordunun gücünün yetmeyebileceğini düşünüyor” diye yazdı.
Regnum: Regnum ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı William Burns’ün geçen haftaki Ankara ziyaretinde Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’le görüşmesinin Erdoğan’ı rahatsız ettiğini ileri sürdü ve “ABD’nin hükümetine karşı arayışa girdiğinden kuşkulanan Başbakan evde kimin patron olduğunu göstermek istemiş olabilir” dedi.

İSPANYA
El Pais: Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamayı “örtülü uyarı” olarak yorumladı. Gazete, operasyonu “Son 50 yılda sivil hükümetlere karşı dört darbe ve askeri müdahale gerçekleştiren Türk ordusu pazartesi tarihinin en büyük hukuki tersliğini yaşadı” diye yazdı.

FRANSA
Le Monde: “Balyoz” soruşturmasını, “Kendisini laik sisteminin garantörü olarak gören orduya karşı görülmemiş genişlikte bir hukuki taarruz” olarak niteleyerek, son gelişmelerin hükümet yanlıları ve karşıtları arasındaki gerginlikleri körüklediğini yazdı.

ALMANYA
Sözde darbe; epik kavga
Süddeutsche Zeitung: Yazar Kai Strittmatter “Tabular yıkıldı” başlıklı yazısında şu yorumu yaptı: “Sözde darbecilerin gözaltına alınması, Türkiye’yi demokratlar ile demokrat olmayanlar arasındaki epik kavgada bir adım öne taşıdı. Demokrasi halen kazanmadı. Hükümet, radikal adımlar atma zamanının geldiğini anladı. Sonraki adım yargı reformu. Erdoğan başarılı olmak istiyorsa endişeli kesimi de, hedefinin sadece demokrasi olduğunu, kaleyi fethedip komutan olmayı beklemediği konusunda ikna etmeli. Bu kargaşada bazıları da Türkiye’de bazı tabuların yıkıldığı ve toplum birkaç yıl öncesine göre çok ileride olduğu içim umutlu. Peki ya ordu? Aylardır gazetecilere çuvallar dolusu evrak taşıyan subaylar var. Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün meslektaşlarına ‘Değişin. Değişimden korkmanıza gerek yok’ sözlerini de unutmamak gerek. Bu, şunu gösteriyor: Geçmişe veda, demokrasinin hizmetçisi olan yeni generallerle gerçekleşebilir.”
Die Welt: “Ordu ile hesaplaşma“ başlığıyla yayımlanan Clemens Wergin imzalı yorum haberde, gözaltı ve tutuklamaları, laiklerle hükümet arasındaki çatışmanın bir ürünü olarak değerlendirilerek “İslami hükümet ile seküler ordu arasındaki güç kavgası yeni bir doruk noktasına erişti” ifadelerini kullandı.

 

ABD’den ‘yasallık’ vurgusu
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, önceki gün düzenlediği basın toplantısında “Türk ordu komutanlarının hükümeti devirmek için gizli darbe planları yaptığına dair haberler konusunda bilginiz var mı?” sorusunu, “Tabii ki Türkiye’de olanların farkındayız ve bunun şeffaf bir süreçle ve Türk yasalarına uygun şekilde yürütüldüğünü görmek istiyoruz” diye yanıtladı.



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,090 µs