En Sıcak Konular

Kutup yerlileri ABD'yi dava etti

0 0 0000 00:00 tsi
Kutup yerlileri ABD'yi dava etti Bir grup Eskimo, küresel ısınma yaşam alanlarını daralttığı için ABD’nin başkenti Washington'a giderek Bush Yönetimi'nden sera etkisi yapan gazların salımını azaltmasını istedi.

Kıtadaki 34 ülkenin üye olduğu Amerika Devletleri Örgütü'nün (OAS) insan hakları komisyonuyla görüşen grup, Amerika'nın iklim değişikliği politikalarının, İnuit halkı olarak adlandırılan Kutup yerlilerinin insan haklarını ihlal ettiğini söylüyor.

İnuit temsilcileri, küresel ısınma nedeniyle yaşam biçimlerinin değişmeye, geçim kaynaklarının, hatta hayatlarının tehlikeye girmeye başladığını belirtiyor.

Bilimsel veriler, küresel ısınmanın en fazla Kuzey Kutbu'nda etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Kuzey Kutbu'nda sıcaklık artışı dünya ortalamasının iki katı.

İnuitler, insanların neden olduğu küresel ısınmanın bir insan hakları ihlali olduğu teziyle bölgesel işbirliği örgütüne Aralık 2005'te başvuruda bulunmuştu.

Alaska, Kanada, Grönland ve Rusya'da yaşayan yerli halkları temsil eden grup dün, ilgili komisyona son kez ifade verdi.

'Yaşamımız tehlikede'

Girişime öncülük eden Shelia Watt-Cloutier, iklim değişikliğiyle mücadelenin kendileri için hayati önem taşıdığını söyledi.

Cloutier, "Kültür, sağlık, can güvenliği ve geçim kaynaklarımızla ilgili haklarımızın ihlali söz konusu. İklim değişikliği bu haklarımızı elimizden alıyor "dedi.

Cloutier sorunu, "Biz avcıyız. Soğuk hava, kar ve buza bağımlıyız. Kar ve buz dünyanın başka bölgeleri için aynı şeyleri ifade etmeyebilir. Buzlar bizim yollarımız. İhtiyaçlarımızı karşıladığımız dükkanlarımız." diyerek ifade ediyor.

Küresel ısınmayla mücadeleye katkılarından dolayı, eski Amerikan Başkan Yardımcısı Al Gore'la birlikte Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Cloutier, buzların incelmesi sonucu boğulma olaylarının artmaya, deniz canlılarının da daha kuzeye göçmeye başladığına dikkat çekti.

Bilim adamları 15 yıl içinde adım atılmaması halinde Kuzey Kutbu'ndaki buz tabakasının bu yüzyıl içinde yazları tamamen eriyebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Komisyona bazı çevre örgütleri adına ifade veren hukukçular, küresel ısınmanın yerli halkların yaşam alanlarına ve ekolojik sistemlerine zarar verdiğini, bu değişimin onları tercihleri olmayan başka yaşam biçimlerine yönlendirerek asimile ettiğini söylediler.

Komisyon, inuitler lehinde karar verirse, yani küresel ısınmanın bir insan hakkı ihlali olduğuna hükmederse, Washington, Amerika Devletleri Örgütü'nün İnsan Hakları Mahkemesi'ne sevkedilebilir.

Ancak hem komisyon, hem de mahkeme, Amerika Birleşik Devletleri'nin henüz onaylamadığı bir sözleşme kapsamında faaliyet gösteriyor.

Bu yüzden komisyonun kararının sadece sembolik önemi olacak.

İnuitler de amaçlarının küresel ısınmada dünyada en fazla payı bulunan ülke olan Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı ahlaki bir zafer kazanmak olduğunu, iklim değişikliğiyle mücadeleyi gelecek başkanlık seçiminin ana gündem maddelerinden biri yapmak istediklerini söylüyorlar.

ABD komisyonda dile getirilen görüşlere yanıt vermedi. ABD küresel düzeyde sera gazları salımının dörtte birinden sorumlu.

BBC



Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,899 µs