En Sıcak Konular

Piyasalara 24 Şubat darbesi

25 Şubat 2010 08:15 tsi
Piyasalara 24 Şubat darbesi 
Balyoz darbe planıyla ilgili generallerin gözaltına alınmasından sonra komutanların Genelkurmay'da toplanması ve Yargıtay Başsavcısı'nın iki AK Partili vekilin sözlerini incelemeye alması piyasalarda paniğe yol açtı.

Borsa yüzde 5,5 kayıpla 48,691'e gerilerken dolar 1,55 TL'ye tırmandı.

Balyoz operasyonunda generallerin gözaltına alınmalarından sonra önceki gece Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yönetiminin 'acil' toplanması piyasalardaki tansiyonu artırdı. AK Parti'ye yönelik yeni bir kapatma davası açılması ve erken seçim spekülasyonları dillendirilmeye başlanınca başta yabancılar olmak üzere yatırımcılar panik satışlara yöneldi. Yargıtay Başsavcılığı'nın iki AK Partili milletvekilinin sözleriyle ilgili inceleme başlattığını duyurması öğleden sonra paniği tırmandırdı; endeks yüzde 5,5 kayıpla 48 bin 691 puana gerilerken dolar 1,55 TL'ye sıçradı. Bono faizi ise yüzde 9'un üzerine çıktı. Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın "AK Parti için şu anda soruşturma aşamasına geçildiği söylenemez" açıklaması paniği bir miktar azaltsa da endeks yüzde 3,42 kayıpla 49 bin 659,56 puandan kapandı. Dolar da yeniden 1,55'in altına indi.

Yargı ile hükümet arasında geçen hafta başlayan gerilim, emekli kuvvet komutanlarının gözaltına alınması ve ardından TSK'nın en üst düzey komutanlarının Genelkurmay'da toplanmasıyla tırmandı. İç gelişmelerin etkisiyle dünya borsalarından ayrışarak düşüşe geçen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda, kayıplar ikinci seansta Yargıtay Başsavcılığı'nın iki AK Partili vekilin sözlerinden dolayı inceleme başlattığını duyurmasından sonra yüzde 5'in üzerine çıkarken endeks yılın en düşük seviyesi olan 48 bin 691 puana kadar geriledi. Bu arada dolar 1,55 TL'ye, tahvil faizi de yüzde 9'un üzerine sıçradı. Ancak endeks Yargıtay'dan gelen "AK Parti için şu anda soruşturma aşamasına geçildiği söylenemez" açıklamasının ardından kayıplarının bir kısmını geri aldı ve kapanışta yüzde 3,42 düşüşle 49 bin 659 puan seviyesine geldi.

'Belirsizlik sürdüğü müddetçe baskı olur'

Borsa'daki dalgalanmayı değerlendiren Finans Invest Yurtiçi Piyasalar Müdürü Şevket Keresteci, Başsavcı Yalçınkaya'nın açıklamalarının piyasayı bir miktar rahatlattığını ve endekste yüzde 5 düşüş seviyelerinden geri gelinmesinde etkisinin olduğunu söyledi. Keresteci, "Dün (salı) gelen yurtdışı verileri ile içerideki yargı krizini piyasalar fiyatladı. Endeks 50.000'in altına inince psikolojik bir tepki geldi. Başsavcının açıklaması da bir miktar piyasayı rahatlattı" dedi. Endeks için bu aşamadan sonra 48.700 seviyesinin önemli olacağını belirten Yatırım Finansman Araştırma Bölüm Yöneticisi Tuncay Turşucu ise "Belirsizliğin yükselişinde elbette lokal gelişmeler büyük rol oynuyor. En son siyasi gelişmelerle ilgili belirsizlikler sürdüğü müddetçe endeks üzerinde de bu durum baskı oluşturmaya devam edecek." diye konuştu. "Genel anlamda görüntü çok olumsuz, hem teknik olarak hem algılamalar açısından olumsuz." ifadesini kullanan Turşucu, dolar/TL'deki yükselişin önceki hareketlerden daha hızlı olduğuna dikkat çekti: "Bunda içeriye yönelik yeni siyasi risklerin fiyatlanmaya başladığını düşünüyorum. Bunlar fiyatlanıyor olabilir. Bu şekilde bir endişemiz de var." Gedik Yatırım araştırma uzmanı Yunus Kaya ise "Her geçen gün yatırımcılarda Türkiye'nin ilerideki belirsizliğinin arttığına dair raporlar geliyor." dedi. Endekste toplam işlem hacmi 3,3 milyar lira olurken, bankacılık endeksi yüzde 3,36 düştü. 18 Şubat'tan bu yana TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 3'e ulaştı ve bankalararası piyasada dolar/TL kotasyonları 1,55 seviyesini aştı. Tepkinin daha sınırlı kaldığı tahvil/bonoda gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9'u aştı. Bankacılar, "1,55 çok çok kritik bir seviye" ifadesini kullandı. Öte yandan ABD'de tüketici güven endeksi beklentilerin çok altında bir değer aldı ve Şubat ayında 46 oldu. Endeks, Nisan 2009'dan itibaren en düşük seviyeye ulaştı. Reuters anketine katılan ekonomistler endeksin 55 değerini almasını bekliyorlardı. Negatif havaya katkıda bulunan unsurlar arasında Almanya'da önceki gün açıklanan ve bir yıla yakın sürede ilk kez beklenmedik biçimde düşen Ifo iş dünyası eğilim endeksi de yer aldı.

Kapatma davası ve seçim, fiyata yansımadı

Piyasalarda mevcut haliyle siyasi gerginliğin fiyatlara ilk yansıtılmasının artık tamamlandığını düşünen bankacılara göre, mevcut seviyeler siyasetteki gerginliğin daha fazla tırmanmayacağını ve sürecin erken seçime gitmeyeceğini yansıtıyor. Yabancı bir bankanın Hazine Müdürü, "Özellikle yabancı yatırımcıların siyasetteki son gelişmelerden rahatsız olması sonucu dolar/TL'deki kısa pozisyonların kapatıldığını gördük. Siyasi gerilimi yabancı yatırımcılar abarttı. Bono tarafında ise yabancıların pozisyonu daha sınırlı olduğu için o taraftaki hareketler çok daha sınırlı kaldı. Faiz tarafında geniş bir bant verecek olursak yüzde 8,5-9,5 bandında kalırız" diye konuştu. Döviz piyasasında yabancı yatırımcıların ağırlığının daha fazla olması sebebiyle o taraftaki tepkinin daha sert olduğunu söyleyen özel bir bankanın Hazine Müdürü ise şunları aktardı: "İlk tepki bitti artık daha sakin düşünme zamanı geldi. İşlerin erken seçim ya da parti kapatma boyutuna ulaşacağını düşünmüyorum ama yakından izliyorum." Diğer bir bankacının yorumu ise şöyle: "Eğer işin boyutu artacak olursa zaten şimdi konuşulan kur ve faiz seviyeleri de ilk etapta bir daha konuşulamaz hale gelir. Bence gelişmeler bugünkü gibi ilk sürtüşmeler seviyesinde kalacak ve bundan sonra da bir sakinleşme sürecine girilecek."

zaman



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,201 µs