çıkan karar | " /> çıkan karar | "/>

En Sıcak Konular

Geceyarısı zirvesinden çıkan karar

24 Şubat 2010 17:39 tsi
Geceyarısı zirvesinden çıkan karar Ankara'da iki gündür toz duman. En azından böyle bir algı var. Kimilerince sistem ya da rejim krizi olarak değerlendirilen tıkanıklıkta çıkış yolu ne? Bu sorunun en önemli muhatabı Erdoğan sessizliğini koruyor. Bunun bir sebebi var.

Türkiye son iki haftayı kriz üstüne krizle geçiriyor. Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in cemaatlerle ilgili soruşturması üzerine gözaltına alınmasıyla başlayan, ardından HSYK'nın kimilerine göre hukuk dışı, kimilerine göre ise yasal bir kararla Erzurum savcılarının yetkilerini kaldırmasıyla devam eden gerilimde, süreç siyaset-yargı çatışmasından yine asker-sivil gerilimine dönmüş durumda. Aslına bakılırsa, kimi yorumcular bunun iişn doğası gereği olduğunu, gerilimin asker-sivil tartışmalarına yeniden yönelerek gerçek mecraına döndüğünü belirtiyor. Sebep olarak da yargıyla siyaset arasındaki mücadelenin arkaplanında asker-sivil tartışmalarının olduğu gösteriliyor. Çünkü sözkonusu yorumcular Erzurum-Erzincan hattındaki tartışmaların arkaplanında 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk'le ilgili soruşturmanın yattığına inanıyor.

Ancak şimdi durum yeni bir safhada. Bu yeni safha Paşalara yönelik Balyoz planı tutuklamalarıyla başladı. Genelkurmay Başkanlığı'nda önceki gün yapılan generaller toplantısıyla gerilim yeni bir boyuta ulaştı. Ankara'daki karargahta tüm orgeneral ve kuvvet komutanlarını toplayan Genelkurmay tek bir mesaj veriyor: Gözaltılardan rahatsızız.

Bu mesajı sadece kamuoyuna duyurmuyorar. Ayrıca Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile görüşerek, hükümete ilk elden bu rahatsızlıklarını aktarıyorlar.

Son gelişmelerin Başbakan Tayyip Erdoğan İspanya'dayken yaşanmış olması, Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşünü oldukça önemli hale getirmişti. Dün akşam saat 23.30'da Esenboğa havaalanına inen Ana uçağından inen Erdoğan, İçişleri, Adalet ve Başbakan Yardımcısı bakanlarıyla evine giderek gece yarısı zirvesi yaptı.

O zirveden ne çıkacağı, açıkçası gerilimin gidişatıyla ilgili de önemli öpuçları ortaya koyacaktı. iyibilgi, Erdoğan'ın kurmaylarıyla yaptığı toplantıdan çıkan sonuçlara ulaştı.

İddialara göre, hükümet, özellikle basın yoluyla "köpürtüldüğü" düşünülen gerilimin daha fazla büyümesinden yana değil. Başbakan Erdoğan, topantıda bakanlarına "tansiyonu düşüreceğiz, kamuoyu önünde kurumlarla tartışmaya girmeyeceğiz" direktifi verdi. Türkiye'nin demokratik gelişiminden geri dönüş yaşanamayacağı vurgulanan zirvede Erdoğan, AK Parti mensubu siyasetçilerin sözcüklerini çok iyi seçmesi gerektiğini, yanlış anlaşılacak, ya da maksadını aşacak demeçlerden de uzak durulmasını istedi. Bu arada Erdoğan, tartışmaların üzerinde fazla durulmaması gerektiğini belirtti. Bunun içinde sabah evinden çıktığında ilk iş olarak Başbakanlığa gitmedi, Ankara'da TOKİ'nin çalışmalarını inceledi, güne hiçbirşey yokmuş gibi başladı. Bugün gerilimle ilgili ilk açıklamayı yapan Salih Kapusuz'un sözleri bu analizi güçlendiriyor. Başbakan Erdoğan, Cemil Çiçek ve kritik konularda yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çeken Bülent Arınç, bu önemli konuda sessizliklerini korurken ilk açıklama Salih kapusuz'dan gelmiş durumda.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,922 µs