En Sıcak Konular

Dinçer: "Maden yakın zamanda denetimden geçti"

24 Şubat 2010 16:54 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasının yaşandığı maden ocağının yakın zamanda denetimden geçtiğini belirterek, “Denetim raporlarımızda kapa

İşçiler Serkan Aydın ve İsmail Görlen'in ilçeye bağlı Kavacık köyündeki cenaze törenlerine katılan Dinçer, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 13 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili acılarının büyük olduğunu söyledi.

Ölenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dileyen Dinçer, şöyle konuştu:

“Birkaç ay önce buraya yakın Bükköy'de benzer bir kaza yaşamıştık. Bu olayın ardından, bölgedeki ocakları denetledik. Yakın zamanda bu maden de denetimden geçti. Denetim raporlarımızda, kapatmayı gerektiren bir durum söz konusu değildi. Hava girişlerinin olduğu kısımlardaki motorların antigrizulu olmadığı görüldü ve bu konuda, yönetim ikaz edildi. Kapatmayı gerektirecek durum yoktu. Bu motorlar, içeriye hava pompalıyor. Üretimin yapıldığı yerden uzaktalar. Madendeki diğer teknik unsurlar uygundu.”

Dinçer, kazanın gerçekte nasıl olduğunun henüz tespit edilmediğini belirterek, “Sabaha karşı saat 04.00 sıralarında yangın çıktı. Bilirkişiler, yangın yüzünden inceleme amaçlı ocağa giremediler. Bir kez daha bakacağız. Her şey, incelemelerin ardından ortaya çıkacak” dedi.

Basın mensuplarının, 2006 yılında maden ocağıyla ilgili hazırlanan raporla ilgili sorusunu Dinçer, “O raporu bilmiyorum. O dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ocak kapatıldı. İşletme, gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra tekrar çalışmasına izin verildi” diye cevapladı.

Dinçer, ocağı işletenlerin iç güvenlik şartlarını bilen kişiler olduğunu bildiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bu ocağı işleten firma, benzer olaylara müdahale için özel bir ekip kurdu. Bu arkadaşlar, Bükköy'deki kazaya müdahale etmişti. Aynı ekip, arkadaşlarının yardımına da koştu. Tunçbilek ve Zonguldak'tan ekipler hareket etmelerine rağmen ihtiyaç olmadan çalışmalarını tamamladılar. Burada bir olay var ve araştırıp göreceğiz.”

KAZADAN ETKİLENENLERE DESTEK

Bakan Dinçer, kazadan etkilenenlere maddi destek yapılacağını belirterek, şöyle devam etti:
“Hükümetimiz, acil ihtiyaçları karşılamak üzere destek verecek. Bu, herhangi bir şeyin karşılığı değil, sadece destek. Olayda ölenlerin ailelerine 10 bin, hastanede tedavi görenlere 7 bin ve ayakta tedavi olanlara ise 5 bin lira yardım yapılacak. Bununla ilgili çalışmalar ve teknik işlemler tamamlandı. Sosyal Güvenlik Kurumuna gerekli talimatları verdim. Kurumdan gelecek görevliler, kaza geçirenlerin ailelerini ziyaret edecekler. Ölenlerin ailelerinin hakları neyse, onları yerinde yapacağız. 13 kişiden bazılarının yakınları, ölüm geliri ve aylığından yararlanabilecekler. Bazıları ise sadece ölüm gelirinden faydalanacak.”

Dinçer, maden sahibi ve sorumlu kişinin gözaltında olduğunu belirterek, soruşturma konusunda şimdilik fazla bilgisinin olmadığını bildirdi.

Sorunların sadece teftiş yoluyla çözülemeyeceğini dile getiren Dinçer, şunları kaydetti:
“Daha önce bir olay yaşandı ve 17 kişi hayatını kaybetti. İş güvenliğinin ciddi bir mesele olduğunu kabullenmeliyiz. Güvenlik alınmayan yerlerde çalışanlar ölüyor, yaralanıyor. İşçilerimiz, iş verenler, sendikalar ve bakanlığın, kısacası konuyla ilgili bütün aktörlerin ortak hareket ederek, suçlu aramak yerine 'Bu sorunu nasıl çözeriz' şeklinde çözüm üretmelidir. İşçimiz 'bana bir şey olmaz', işveren 'hallederiz' dememeli. Teftişin dışında başka çalışmalar yapılarak çözüm bulunmalı.”

Bir gazetecinin, “kapatma olup olmayacağı” yolundaki soru üzerine Bakan Dinçer, “Maden ocağı ile ilgili inceleme yapmadan kapatma kararı veremiyoruz. Ekiplerimiz gaz ölçüm cihazlarını inceliyor, görgü şahitlerini dinliyorlar. İnceleme tamamlanmadan bir şey yapamayız” dedi.



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,228 µs