'İran' baskısı | " /> 'İran' baskısı | "/>

En Sıcak Konular

Ankara'ya 'İran' baskısı

24 Şubat 2010 13:00 tsi
Ankara'ya 'İran' baskısı Financial Times gazetesine göre Beyaz Saray, İran'a yaptırımların desteklenmesi için Ankara üzerindeki baskıyı arttırıyor. Artan baskılar, diplomatik çözümde son perde mi?

Beyaz Saray’ın, İran’a yaptırımların desteklenmesi için Ankara üzerindeki baskıyı artırması Washington’ın, Tahran’ın nükleer programıyla ilgili ortak bir kamuoyu oluşturma çabalarının önemli engellerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Washington’ın, Tahran’ın nükleer programıyla ilgili ortak bir kamuoyu oluşturma çabaları önemli engellerle karşı karşıya. Financial Times gazetesinde Daniel Dombey imzasıyla yayımlanan bir analizde Beyaz Saray’ın, yaptırımları desteklenmesi Ankara üzerindeki baskıyı artırmasının da buna işaret ettiği belirtildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, geçtiğimiz hafta, Tahran’ın bir nükleer savaş başlığı üzerinde çalıştığı yönündeki endişelerini dile getirmişti. Ancak Türkiye, yaptırımlara destek vermesi gerektiği konusunda halen ikna olmuş değil. Dahası Ankara-Washington ilişkilerinde de son dönemde gerginlik yaşanıyor.

Türkiye’nin NATO’ya üye olduğu ve an itibariyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sandalyelerinden birinde oturduğu düşünüldüğünde Ankara’nın önemi daha da artıyor.    

ABD Dışişleri Bakan yardımcısı James Steinberg’in, “Türkiye, İran’ın nükleer programı konusunda herkesten daha fazla kaygı duymalı” görüşünü aktaran Dombey, Washington’ın Türkiye’nin desteğini istediğinin altını çizdi.

BİZ İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ

Steinberg, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İran’ı “dost” olarak tanımlamasıyla ilgili olarak, “Biz Türkiye’nin İran’ı yaftalamasını istemiyoruz. İstediğimiz şey, Türkiye’nin bizle işbirliği yapması ve İran’ın nükleer silah geliştirmesine birlikte engel olmak” dedi.

Dombey, iki müttefikin bu amacı gerçekleştirmek için ortak bir taktiksel yaklaşım bulmaları gerektiğini ifade etti.

ABD ve Türkiye’nin ilişkilerinin başka alanlarda da sınavdan geçtiğini belirten yazar geçtiğimiz hafta Katar’da yaşanan büyükelçi krizine değindi.

KATAR KRİZİ VE ERMENİ TASARISI

ABD’nin Katar Büyükelçisi Joseph LeBaron, Hillary Clinton’ın Katar Emiri ile görüşeceğini söyleyerek Clinton ve Erdoğan arasındaki bir görüşmeyi yarıda kesmek istemişti. ABD Dışişleri’nden yapılan açıklamada Türk diplomatların LeBaron’u engelledikleri ifade edilmişti.

Diğer yandan, önümüzdeki ay, ABD kongresinde 1915 olaylarıyla ilgili bir toplantı düzenlenecek. Türkiye, Temsilciler Meclisi’nin 435 üyesinden 138’i tarafından desteklenen kararın Washington-Ankara ilişkilerini bozacağı yönünde uyarı yapmıştı.

Steinberg, Tahran’ın geçtiğimiz hafta uranyum zenginleştirme oranını yükselteceğini duyurmasının, İran üzerine düzenlenecek bir askeri operasyon ihtimalini artıracağı yönündeki kaygıların yersiz olduğunu ifade etti.

Steinberg, “Hiç kimse askeri bir çözüm arayışında değil” diyerek operasyon ihtimali olmadığının altını çizdi.

(Hürriyet)  Financial Times



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs