60 yıldızlı toplantıda ORdu ne dedi? | " /> 60 yıldızlı toplantıda ORdu ne dedi? | "/>

En Sıcak Konular

60 yıldızlı toplantıda ORdu ne dedi?

24 Şubat 2010 12:53 tsi
60 yıldızlı toplantıda ORdu ne dedi? Ne kadar "ciddi"?

Gözaltı operasyonlarını takiben, özellikle kimi internet haber kanallarında, komutanların istifa edeceğine ilişkin yayınlanan bilgiler esasen yeni değil. Ankara’da, hatta Türkiye’de komutanların reaksiyon olarak istifa edebileceğine ilişkin dedikodular, spekülasyonlar zaman zaman dillendiriliyordu.

Ancak, Genelkurmay Karargahı’nda Türkiye’nin en üst rütbeli, dört yıldızlı tüm general ve amirallerinin toplanması, Başbakan Yardımcısı ve Başbakan’ın yokluğunda vekaleten görevi yürüten Cemil Çiçek’in Genelkurmay Başkanlığı’na gitmesi, bu tür spekülasyonların ortaya atılmasına neden oldu.

Bu noktada ilk düzeltilmesi gereken önemli bilgi şu olsa gerek; Genelkurmay, "bir Başbakan Yardımcısı’nı Karargaha davet etmedi"! Bakan Çiçek kendisi görüşmek istedi!

Tersi daha sık kıllanılan bir bilgi ve esasen doğrusu önemli. Neden önemli? Çünkü bu durumda, Başbakan vekaletini yürüten Çiçek’in neden böyle bir görüşmeye ihtiyaç duyduğu tartışılmalı.

Çiçek’in ağzından yapılan açıklama, bir gazetede yayınlanan, Başbakan’a yönelik çirkin ifadeler içeren “parola/işaret” konusunun ele alındığı. Ne yazı ki-o da konuşulmuş olsa dahi-bu bilgi tam değil.

Esasen, böyle bir konunun konuşulmasına ihtiyaç yok. Çünkü her iki tarafın bu konuda düşünceleri ve beklentileri belli olduğu gibi, hakkında ne yapıldığı da belli. Yine, bu tür konuların Genelkurmay Başkanı ile Başbakan ve Başbakan Yardımcısı arasında konuşulması da beklenmez. Ama yok illa konuşacağız deniyorsa, “acele” ne?

Daha fazla detaya gerek yok ve dünkü Çiçek-Genelkurmay teması açık biçimde gözaltılarla ilgili. Bu konuşuldu ve bunun hükümet tarafından önemli bir parçası da, istifa spekülasyonları hakkında olabilir.

Çünkü istifa meselesi kritik bir konu. “Komutanlar istifa ediyor” söylentileri devam ederken Bakan Çiçek’in Orgeneral Başbuğ ile görüştüğünü açıklamış olması zaten yeterince fikir vermeli.

Fakat bunun dışında Başbakan Erdoğan’ın yurt dışında bulunmasından hareketle Çiçek’in konumu da önem kazanıyor. O da TSK ile Başbakan arasındaki hattın Çiçek tarafından sağlandığı da belli.

Bu halde kronoloji şöyle gerçekleşmiş durumda: İlker Başbuğ Cemil Çiçek’le görüştü, ardından Orgeneral ve Oramiraller toplantısına katıldı, ancak bundan önce Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları ile ayrıca bir araya geldi ve nihayetinde de, “ciddi” açıklama geldi.

Ne dendi: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargahında Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bütün Orgeneral ve Oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir.”

Süreç olduğu gibi Başbakan’a da aktarıldı. Sadece Cemil Çiçek, ziyaret öncesi ve sonrasında üç konuşma yaptığı tahmin ediliyor. Başbakan’ın yanıtını tahmin etmek zor değil; “Akşam geliyorum, konuşuruz.” Ve konuşuldu da.

Tüm akış, hani basının kullanmayı çok sevdiği ifade ile “yüksen tansiyon” içermekteydi ama istifa söylentileriyle birlikte, kuvvet komutanları ve çok sayıda dört yıldızlı general/amiralin karargaha arka arkaya giriş yaptıkları duyulunca daha da yükseldi.

Bunun emri ise bir gün önce verilmişti. Genelkurmay toplamda 14’e ulaşan (artı Genelkurmay Başkanı) dört yıldızlı komutanlara “yarın burada olun” emrini ulaştırmıştı.

Toplantı başladığında paralel bir toplantı TBMM’de yapılıyordu ve içeride Cemil Çiçek ile birlikte AKP Grup Başkan vekilleri vardı. Daha sonra Bülent Arınç da toplantıya katıldı.

Peki Cemil Çiçek’e söylenen ne? Orgeneral Başbuğ’un eski komutanların
gözaltına alınış tarzlarından rahatsızlığı, savcılığa davet edilmek yerine, polis marifetiyle evlerinden gözaltına alınmaları, eski kuvvet komutanlarının savcılık öncesi işlem yapılmadan gözaltında tutulmalarından duyulan rahatsızlık söylendi.

Ancak generaller toplantısının içeriğine ilişkin kimi basın organlarından çıkan bilgilere daha özenli yaklaşmak gerekiyor. Genelkurmay açıklamasının ucu açık durması, yapılan değerlendirmenin sonucuyla ilgili bilgi verilmemesi, içeriğin gizli tutulacağını gösteriyor.

En azından bugün gerçekleşir denilen veya sonra yapılacak Başbakan-Genelkurmay Başkanı görüşmesinin veya gelişmelerin ardından bu toplantının içeriği ortaya çıkabilir.

Bunların devamında, Başbakan’ın gecenin ilerleyen saatlerinde, Adalet Bakanı Ergin ve Cemil Çiçek ile bir araya gelmesi de sürecin ciddiyeti konusunda önemli işaret sunuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,153 µs