En Sıcak Konular

7 yılda 81 ülkeye 233 ziyaret

24 Şubat 2010 12:45 tsi
Erdoğan, 7 yılda 81 ülkeye 233 ziyaret gerçekleştirdi...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 7 yılda 81 ülkeye 233 ziyaret gerçekleştirdi. Başbakan Erdoğan, 3 Kasım seçimlerinden 2009 yılı sonuna kadar 233 yurt dışı ziyareti gerçekleştirdi. Erdoğan'ın ülke ziyareti gerçekleştirmediği tek kıta ise Güney Amerika oldu. 
 
Erdoğan, 3 Kasım 2002'de Başbakan olduktan sonra dünya gelinde 81 ülkeyi ziyaret etti.

Erdoğan, görev süresi içerisinde ABD'ye 14, Belçika'ya 13, Almanya'ya 11, Azerbaycan'a 10, İngiltere'ye 9, İtalya, Suriye, Suudi Arabistan'a 8, İsviçre'ye 7, Fransa ve Rusya'ya 6, KKKT ve Yunanistan'a 5 kez gitti. Başbakan Erdoğan, 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından AB konusundaki kararlığı anlatmak için ilk ziyaretini İtalya'nın başkenti Roma'ya gerçekleştirdi. Erdoğan, daha sonra AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla AB üyesi 13 ülkenin başkentini ziyaret etti.

Başbakan Erdoğan'ın yurt dışı ziyaretleri AK Parti'nin aylık yayın organı Türkiye Bülteni'nde geniş bir şekilde yer aldı.

Erdoğan'ın yurt dışı ziyaretlerinin bazılarında ilkler yaşandı. Erdoğan, 2003 Haziran ayında AB Zirvesi için gittiği Yunanistan'da Atatürk'ün evini ilk ziyaret eden başbakan oldu.

Erdoğan, 2004'te ise Yunanistan'a yaptığı ziyarette Gümülcine'yi 51 sonra ziyaret eden başbakan unvanına sahip oldu. Erdoğan, Bosna-Hersek efsanevi lideri Alia İzzetbegoviç'le vefatından önce ilk görüşmeyi gerçekleştiren lider oldu. Erdoğan, Afganistan, Lübnan, Yeni Zelanda, Avustralya ve Sudan'a giden ilk Türk başbakanı oldu. Irak'a 18 yıl sonra ziyaret gerçekleştiren ilk Türk başbakanı olan Erdoğan, 2008 yılında 25, 2009 yılında ise 19 ülkeye 23 seyahat gerçekleştirdi.

Başbakan Erdoğan'ın ziyaret ettiği ülkelerin isimleri şöyle: "ABD, Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, BAE, Bahreyn, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Endonezya, Etiyopya, Fas, Filistin, Fransa, Finlandiya, Güney Kore, G. Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Hindistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, Irak, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kuveyt, Letonya, Libya, Lübnan, Lüksemburg, Makedonya, Maldiv Adaları, Malezya, Meksika, Mısır, Moğolistan, Moldova, Monako, Mozambik, Nahçıvan, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan-Karadağ, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tayland, Tacikistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Umman, Ürdün, Vatikan, Yemen, Yeni Zelanda ve Yunanistan."

Başbakan Erdoğan, şu ana kadar Güney Amerika ve Orta Afrika'da hiç bir ülkeyi ziyaret etmedi. Erdoğan'ın, mayıs ayında Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmak için Brezilya'ya gitmesi öngörülüyor.

Başbakan Erdoğan, 2010 yılı içerisinde BAE, Suudi Arabistan, Katar, İspanya, Rusya'yı ziyaret etti.

cihan



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs