Anti-Balyoz önerisi | " /> Anti-Balyoz önerisi | "/>

En Sıcak Konular

İngilizler'in Anti-Balyoz önerisi

24 Şubat 2010 12:40 tsi
İngilizler'in Anti-Balyoz önerisi İngiliz Daily Telegraph gazetesi, "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin gelişmeleri bugün başyazısına taşıyarak, "Türkiye'yi AB'ye almanın, mücadele eden bu ülkeye yardım etmenin en iyi yolu olduğu" yorumunu yaptı.

"Türkiye'de mücadele hattının net olduğunu" belirten gazete, bu hattı şöyle tanımladı: "Laiklere bakarsanız AK Parti tek parti yönetimine yöneliyor, AK Parti'ye bakarsanız ordunun aşırılıklarını törpüleyerek devleti modernleştirip, AB'ye katılım kriterlerine ulaştırmaya çalışıyor."

Gazete, "Orta Doğu'nun sorunlu ülkeleriyle bir iletişim kanalı oluşturan, NATO'nun sadık müttefiki ve Afganistan'daki çok uluslu gücün parçası olan, güvenli enerji hatlarının geliştirilmesinde anahtar rol oynayan Türkiye'nin Batı'ya ne kadar faydalı olduğunu çeşitli şekillerde kanıtladığını" yazdı.

"Almanya ve Fransa başta olmak üzere AB içindeki birçok üyenin Türkiye'nin üyeliğine gösterdiği direncin Türkiye'de bir İslami tepki ihtimalini artırdığı" yorumunu yapan Telegraph, şu görüşü dile getirdi:

"Darbe iddialarının ardındaki gerçek ne olursa olsun, Batı, dost ve müttefik Türkiye'nin istikrarlı, demokratik ve müreffeh bir ülke olarak kalması için elinden geleni yapmalı. Bunu yapmak için en iyi yol da AB'ye katılım müzakerelerinin ilerletilmesidir."

Financial Times da gazetenin Ankara muhabiri Delphine Strauss'un kaleme aldığı haberini, "Gözaltılar Türkiye'nin fay hattını ortaya çıkardı" başlığıyla verdi.

Haberde, "son siyasi gelişmelerin bir yandan Türkiye'de anayasa değişikliğinin ne kadar gerekli olduğunun bir kez daha altını çizdiği, ama bir yandan da bu kadar keskin bir şekilde kutuplaşmış bir siyasi iklimde reform yapmanın ne kadar güç olduğunu göstermiş olduğu" belirtildi.

Başyazısında da Türkiye'deki gelişmelere yer veren Financial Times, "Türkiye'de artık ordunun yönetime el koymasının beklenmediğini ama çok ciddi bir gerilimin mevcut olduğunu" kaydetti.

Siyasi istikrarsızlığın "Orta Doğu'da uzun zamandır bir şeffaflık ve istikrar meşalesi" olan Türkiye'ye zarar vereceğini yazan Financial Times, Türkiye'nin "demokrasiyi dinin de ordunun da etkisinden koruyacak yeni bir anayasaya" ihtiyacı olduğu yorumunu yaptı. Ancak gazete, "Kamuoyunda, ülkenin imajı konusunda bir görüş birliği oluşmadıkça bunun gerçekleşmesinin çok güç olduğunu da" ifade etti.

A.A.



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,761 µs