En Sıcak Konular

CHP nasıl bir sosyal demokrat parti anlamak zor

24 Şubat 2010 11:06 tsi
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiye'de yargı ve hükümet arasındaki gerginliğin anayasanın değiştirilememesinden kaynaklandığını söyledi. Anayasanın değiştirilmesini de CHP ve MHP'nin önlediğini belirten Carl Bildt, CHP için 'Nasıl bir sosyal dem

AB içinde Türkiye'nin tam üyeliğine güçlü daestek veren İsveç, reform çalışmalarına katkı kapsamında sivil toplum örgütlerine dağıtılan yardım miktarını artırdı.

Dış Yardım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada demokratikleşmeye katkıda bulunmak amacıyla, azınlıkların ve yardıma ihtiyacı olan grupların hakları için çalışan örgütlere yardımın artırılacağı bildirildi.


Dış Yardım Bakanlığı ve İstanbul'daki İsveç Konsolosluğu bünyesinde oluşturulmuş olan özel birim tarafından yürütülen yardım çalışmaları kapsamında yılllık 45 milyon kronluk yardım 2010-2013 arasında yılda 87 milyon krona (Yaklaşık 9 milyon euro) yükseltildi.


İsveç'in 2010 yılıyla ilgili dış politika ajandasında Türkiye ve Türkiye-AB ilişkileri önemli yer tutuyor.


Dış Politika Deklerasyonu başlığı altında parlamentoya sunulan metinde İsveç'in dönem başkanlığı sırasında Türkiye ile AB arasında yürütülmekte olan üyelik müzakerelerinde bir başlığın daha açılmış olduğu hatırlatılarak demokratikleşme yolundaki reformlardan memnuniyet duyulduğu ifade ediliyor.


Türkiye'deki tek olumsuz gelişme olarak gösterilen olay ise bazı seçilmiş politikacıların tutuklanmış olması. Bu konudaki değerlendirme deklerasyonda şu şekilde ifade ediliyor: 'Demokratik yolla seçilmiş politikacıların tutuklanmalarını endişe ile karşılarken, insan haklarını daha da güçlendiren reform çalışmalarının gelecek için çok önemli bir gelişme olduğu görüşündeyiz.'


Türkiye'nin AB'ne tam üyelik perspektifi üzerine de 'politik hak ve özgürlüklerin garantisi olacak modern bir anayasa da dahil olmak üzere hala tamamlanması gereken birçok eksiklik olmasına rağmen Türkiye'nin üye olduğu AB'nin ekonomik olarak daha dinamik, politik olarak da daha güçlü olacağına inanmaktayız' görüşüne yer veriliyor.


Türkiye'nin üyeliğiyle geçmişten kaynaklanan önyargıların yok edilebileceği ve kalıcı barışın sağlanabileceğine ilişkin olarak hükümet görüşü de deklerasyonda şu şekilde ifade ediliyor: 'Türkiye'nin tam üyeliğiyle kıtamızın tarihine iz bırakmış ve bugün de dünyamızın bazı bölümlerinde devam eden çatışmaların Avrupa'daki ortak çalışmayla yok edilebileceğini kanıtlamış olurduk. '


Kıbrıs'ta taraflar arasında sağlanacak bir antlaşmanın bölgede kalkınmayı hızlandıracağı savunulan deklerasyonda İsveç'in birleşik Kıbrıs perpektifli BM arabuluculuk çalışmalarını desteklediği belirtiliyor.


Dışişleri Bakanı Carl Bildt, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de Türkiye'de yargı ve hükümet arasındaki gerginliğin anayasanın değiştirilememesinden kaynaklandığını öne sürdü.


Anayasanın değiştirilmesini de CHP ve MHP'nin önlediğini belirten Carl Bildt, CHP için 'Nasıl bir sosyal demokrat partidir anlamak zor diye konuştu'.

bbc



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,977 µs