En Sıcak Konular

Bütün umutları 'Kaplan Kararı'nda

24 Şubat 2010 10:40 tsi
Bütün umutları 'Kaplan Kararı'nda Tek bir karar, Balyoz'u geçersiz kılabilir mi?

Konu, evi soyulan Nasrettin Hoca'nın hikayesine benziyor.

Hoca'nın eşeği çalınmıştır ama yeterince tedbir almadığı iddiasıyla kendisi suçlanır. Hoca 'iyi de hırsızın hiç mi suçu yok' diyerek isyan eder.

Aslında mesele fıkrayla açıklanamayacak kadar ciddi bir durum. Ama iki gündür yaşananlar ister istemez o olayı hatırlatıyor. Ortada darbe girişimi iddiaları var, belgeler, bilgiler var. Siyasi partiler, sivil toplum ve medya; darbe iddialarının üzerine gidip ilgililerin adalet önünde hesap vermesini talep etmek yerine gözaltıları eleştiriyor.

İyi de darbe planları yapanların, günlerce bu plan üzerinde çalışanların, 'Titanik batmaz' deyip kendi ses kayıtlarını arşivleyenlerin hiç mi suçu yok?

Bu olayın soruşturuluyor olmasından daha doğal ne var? Aksi bir durum ülke adına daha endişe verici değil midir?

Ortaya bazı iddialar atıldı. 'Darbenin delili' denen belgeler yayınlandı. Savcılık olaya el koyup inceleme başlattı. Demek ki ortada çok ciddi bilgiler, bulgular var ki ordu komutanlığı yapmış isimler hakkında gözaltı kararı çıktı.

Burada yapılacak en sağlıklı iş hukuki süreci beklemek.

Fakat CHP'nin tarzı üzerinde durmak lazım. Ergenekon Soruşturması'na da başından bu yana muhalefet eden Baykal, ortaya atılan darbe iddialarını da deli saçması olarak tanımlıyor.

Balyoz soruşturması için 'yapılmamış darbenin soruşturması mı olur' diyerek tepki gösteriyor.

İyi ama bir darbe başarılı olursa zaten ortada hukuk filan kalmaz. Yapılmış darbenin davası hiç olmaz. Darbeciler başarılı olursa devlet başkanı olur. Onları da yargılayacak, sorgulayacak kimse kalmaz.

Baykal 'neden 7 yıl sonra' sorusunda haklı. Bu soruyu o planları yıllarca kozmik odalarda saklayanlara sormak lazım. Eğer birisi o belgeleri Taraf'a ulaştırmasaydı biz bir darbenin eşiğinden nasıl döndüğümüzü öğrenemeyecektik.

Burada sorulması gereken sorgulamanın neden 7 yıl sonra yapıldığı değil neden 7 yıl boyunca gizli kaldığıdır. Eğer o darbe toplantıları yapıldığında harekete geçilmiş olsaydı ne ordunun itibarı yıpranırdı ne de şu anda yaşadığımız gergin gündemler olurdu. Unutmamak gerekir ki ordunun itibarını gazeteler değil cuntacılar yıpratıyor.

Ufukta seçim olunca haliyle tek hedef oy toplamak. Maalesef siyasi partiler de darbe soruşturması gibi ciddi bir konuya sandık endeksli yaklaşıyor. Bugün MHP ve CHP'nin yaptığı biraz da seçmene yönelik söylem üretmek. Yani konu hukuki bir soruşturma olsa da siyasi sonuçları, faturaları ve kazanımları mutlaka olacak.

Tam da bu noktada bir şeyi hatırlatmak lazım. Balyoz planı ortaya çıktığında Genelkurmay Başkanı yumruğunu masaya vurarak çok sert bir açıklama yapmıştı. Karargahtaki Kazım Karabekir'i anma toplantısında 'iddia sahiplerini lanetledikten' sonra inceleme yaptıklarını belirtmiş, 'bir haftaya kadar soruşturma biter' demiş ve sivil yargıyı kastederek 'sürecin ivedilikle sonuçlandırılmasını beklediklerini' söylemişti. O dönemde kulislerde, karargahın ihtiyatlı olduğu, Org. Çetin Doğan'a 'kefil olunmadığı' gibi bilgiler dolaşmıştı.

Önceki gün başlayan gözaltılar sivil kanattaki soruşturmanın olgunlaştığını gösteriyor. Fakat 'bir haftaya kadar biter' denen askerin kendi soruşturmasından neredeyse bir aydır haber yok.

Dün akşam saatlerine kadar Genelkurmay'dan bir açıklama gelmemişti. Sahi ne oldu Genelkurmay'ın Balyoz soruşturması?

Bu arada son bir not: Henüz olay soruşturma aşamasında olduğu için yıllar sonrasının gündemi ama geçtiğimiz günlerde Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin aldığı bir karar Balyoz'u da etkileyebilir.

Şöyle ki: Metin Kaplan 'Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs'ten müebbete mahkûm olmuştu. İşte bu karar Yargıtay'da bozuldu. Gerekçesi ise; 'niyet ve örgüt kurmak yetmez' mutlaka 'eylem' gerekli.

Mahkemeler 'darbeye niyetlenmek hatta örgütlenmek yetmez, eyleme de geçmeniz gerekirdi' der mi bilinmez ama darbeciler ve Ergenekoncular 'Kaplan Kararı'ndan çok umutlu.

Adem Yavuz Arslan / Bugün



Bu haber 1,726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,977 µs