En Sıcak Konular

EPDK mercek altına alındı

24 Şubat 2010 08:22 tsi
EPDK'yı inceleyen Devlet Denetleme Kurumu, İzmir'in doğalgaz hatlarıyla ilgili skandalı tespit etti.

Belediyenin kazı engeli sebebiyle boru hatlarının bazı bölümleri betonla kaplanmış. Uygulama için 'çok tehlikeli' diyen denetçiler, ana dağıtım şirketlerinin istasyonlarda elektronik sistem üzerinden benzin-motorin satmasını da kanuna aykırı buldu.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Enerji Üst Kurulu'nun çalışmalarını mercek altına aldı. Denetim elemanlarının yaptığı incelemelerde çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Denetçiler, İzmir'de doğalgaz boru hatlarının bazı bölümlerinin belediyenin engellemesi sebebiyle betonla kaplandığını ortaya çıkardı. Bu durum, acil müdahaleler için büyük tehlike arz ediyor.DDK'nın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'yla ilgili nihai raporunu kısa süre içerisinde tamamlaması bekleniyor.

Devlet Denetleme Kurumu tarafından özerk kurumlara yönelik yapılan denetimlerde son aşamaya gelindi. Denetmenler, yaptıkları incelemeleri rapor haline getirerek sunmaya başladı. DDK, raporlara son halini vererek gerekli işlemlerin yapılması için ilgili birimlere gönderecek. Denetim çalışmaları tamamlanan özerk kurumlardan birisi de EPDK oldu. Zaman'ın DDK çevrelerinden aldığı bilgilere göre, EPDK'yla ilgili hazırlanan ön raporda önemli bilgilere yer veriliyor. Raporun doğalgazla ilgili bölümünde İzmir'de yapılan ciddi hataya şöyle dikkat çekiliyor: "İzmirgaz'a belediyenin kazı izinlerine koyduğu engeller yüzünden PE (PoliEtilen) hatların üzerine AYKOME (Altyapı Koordinasyon Merkezi) tarafından beton dökülmüş. Bu durum, maliyeti artırdığı gibi muhtemel bir gaz kaçağı durumunda müdahalenin güçleşmesi, gazın kontrolsüz bir biçimde farklı noktalarda birikmesine sebep olacak." Denetmenler, doğalgaz boru hatlarının betonla kaplanmasını can ve mal güvenliği açısından sakıncalı buluyor. Aynı bölümde, bazı dağıtım şirketlerinin acil müdahale ekiplerinin yetersiz olduğu, boru hatlarında çalışan personelin de sertifikalı olmadığı tespitleri yapılıyor.

Devlet Denetleme Kurumu, EPDK incelemesinde ilginç tespitlere de yer veriyor. Bir tespitte şöyle deniliyor: "EPDK yetkilileri 5946 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun 2. maddesinin dördüncü fıkrasının a bendinin ilk paragraftan ibaret olduğunu (yani kaldırıldığını) uzun süre fark edememiş, kaldırılan hükümle alakalı geriye dönük sonuç doğuran kararlar almışlardır." Söz konusu madde, özel elektrik üretim şirketleri-kojenerasyon tesislerini kapsıyor. Kurul ayrıca, aynı kanuna göre elektrik üretim lisansı verilip yükümlülüklerini yerine getirmediği için gerekli lisans işlemlerini yapmamış. Raporda, Kurul'un bazı kararlarını yasalara aykırı yaptığı tespitine yer veriliyor. EPDK'nın incelendiği raporda, akaryakıt sektöründe yaşanan önemli bir haksızlığın da sonlandırılması isteniyor. Buna göre, Petrol Piyasası Kanunu gereği dağıtıcılara ilişkin açık perakende yasağına rağmen üst kurul kararı ile dağıtıcılara elektronik (Taşıtmatik, Otobil vs.) satış yapma izni verildi. Ancak dağıtım şirketlerinin satışları dolayısıyla bayilerden aldığı komisyonun yasalara aykırı olduğuna vurgu yapıldı.

Rapordan: OPET'e niçin ceza kesilmedi?

Denetimlerde, EPDK'nın bazı kararlarının şirkete göre farklılaştığı bilgisine yer veriliyor. Konuya şu örnekle açıklık getiriliyor: Opet'in alt kuruluşu Sunpet'e akaryakıt ikmali yapması, Petrol Piyasası Kanunu'na aykırıdır. Yasaya ve ihlale rağmen Kurul'un Opet'e ceza uygulamadığına işaret edilen raporda, şöyle deniliyor: "Aynı şekilde Petrol Ofisi AŞ, alt kuruluşu Erk Petrol'e akaryakıt satışı yapacakken neden izin alınması isteniyor ve uygulaması yapılıyor?" Benzer şekilde başka dağıtım şirketlerine de 'kurul kararı ile dağıtıcılar arası ticaret yasağına uymadığı gerekçesiyle' idari yaptırım uygulandığı bilgisine yer verilen raporda bu durum, bazı kurul üyelerinin daha önceden bazı şirketlerle irtibatlı olmalarına bağlanıyor. M.Y. isimli üyenin bağlantıları ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Akaryakıt sektöründeki denetimlerin bayilere yoğunlaştığına vurgu yapılan raporda sektördeki denetimlerin, dağıtım ve rafineri şirketlerine yoğunlaştırılması isteniyor.

zaman



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,470 µs