En Sıcak Konular

Balyoz'a 'Der Spiegel'den ilginç başlık

23 Şubat 2010 22:21 tsi
'Der Spiegel' dergisi son sayısında 'Türk polisi bir düzine suikastçıyı tutukladı' başlığı attı.

Almanya'nın önde gelen haftalık "Der Spiegel' dergisi, son gelişmeleri 'Türkiye'de yaklaşık 50 subay tutuklandı, zira bir kaç yıl önce darbe planı hazırladıkları tahmin ediliyor. Kod adı 'Balyoz' olan plan, ülkeyi suikastlarla kaosa sürüklemeyi - ve böylece muhafazakâr Erdoğan Hükümetini devirmeyi öngörüyor." spotuyla internetten duyurdu. Dergi, pazartesi günü aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına'nın da bulunduğu toplam 49 subayın gözaltına alındığını haber verdi.

Ocak ayında ortaya çıkan planda, suikastçıların cami ve müzelere karşı kanlı eylem gerçekleştirmeyi ve bir uçağa ateş açarak düşürmeyi hedeflendiği bilgilerine yer verildi. Yapılacak suikastlerle Türkiye'de kaos oluşturulmasının hedeflendiği ve böylece ordunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki AK Parti hükümetini devirmek için kendine zemin hazırlamayı amaçladığı aktarıldı. Dergi ayrıca, askeriyenin 2003 yılına ait bu senaryoyu savaş oyunu olarak adlandırdığını bildirdi. Türk yargısının iki yıldır devlet ve ordu içindeki şüpheli suikastçılara karşı soruşturma yürüttüğü kaydedildi.

Haber metninde, şimdiye dek birçok tutuklamaya rağmen henüz bir ceza kesilmediği ve karşıtların Erdoğan'nın suikastçılar üzerine yapılan haberleri muhalefetle hesaplaşma için kullandığı suçlamasına değinildi. Haberin son kısmında ise, hafta başında ülke genelinde yapılan baskınların güçlü Türk askerlerinin kısa süreden beri artık dokunulmaz olmadıklarını ortaya koyduğu belirtildi. Birçok eski generalin Ergenekon örgütüne üye olarak hükümeti devirmeyi planladıkları gerekçesiyle şikâyet edildikleri ifade edildi. 1960 yılından beri Türk ordusunun, dört hükümeti görevden uzaklaştırdığı bilgisi de dikkat çekti.

Gelişmeleri 'Türkiye'de darbe planları nedeniyle 49 tutuklama' başlığıyla internet üzerinden okuyucularına aktaran 500 bin tirajlı, liberal görüşlü haftalık Die Zeit gazetesi, Türk ordusunun temelleri yedi yıl öncesine dayanan darbe planlarının gerçek çıkması üzerine polisin toplam 49 tutuklama yaptığını yazdı. Aralarında yüksek rütbeli subayların ve eski kumandanlarında bulunduğu tutuklulara 'Balyoz' darbe planına katıldıkları suçlaması yapıldığı belirtildi. Gazete, planda yapılacak suikastlarla Türkiye'de kaos oluşturulmasının hedeflendiğini ve böylece ordunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki AK Parti hükümetini devirmek için kendine zemin hazırlamayı planladığını aktardı. Gazete ayrıca, askeriyenin 2003 yılına ait bu senaryoyu savaş oyunu olarak adlandırdığı bilgisine yer verdi. Haberde, Türk yargısının iki yıldır devlet ve ordu içindeki şüpheli suikastçılara karşı soruşturma yürüttüğü kaydedildi.

Cihan



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,588 µs