En Sıcak Konular

Yunanistan'da gazeteciler 24 saatlik grev yapacak

23 Şubat 2010 15:23 tsi
Yunanistan'da hükümetin ekonomik krizle mücadele yönünde alınacağını açıkladığı önlemlere karşı kamu ve özel sektör çalışanlarının yarın ülke genelinde 24 saatlik grev yapma kararı aldığı bildirildi.

Sigorta sistemiyle emeklilik yaşında değişikliklerin yanı sıra maaşların dondurulması ve ödeneklerde kesinti öngören düzenlemeleri protesto eden Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (GESEE) grev çağrısı çerçevesinde yarın ülkede hayatın duracağı belirtildi.

Kamu, özel sektör, belediye, valilik, banka ve tüm toplu taşıma araçları çalışanlarının yanı sıra liman işçileri, doktorlar, öğretmenler, gazeteciler, gümrük ve vergi memurları ile arkeologların greve katılacağı açıklandı.

Panhelenik Gazeteci Sendikaları Federasyonu'nun (POESY) grev çağrısına basın yayın çalışanlarının yanıt vermesiyle yarın televizyon ve radyolarda haber bültenlerinin yayımlanmayacağı, haber ajansları ile internet sitelerinin sayfalarının yenilenmeyeceği, basın toplantılarının da yapılmayacağı bildirildi.

Öte yandan başta başkent Atina olmak üzere birçok kent merkezinde protesto gösterileri düzenlenmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.

-EKONOMİK REFORMLAR-

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, ekonomik önlemlere ilişkin açıklamasında, hükümetin öncelikli görevinin bütçe açığının kapatılması ve ekonominin kurtarılması olduğunu söylemişti.

Bunlar yapılırken, en adil çözümlere gidileceğini belirten Papandreu, söz konusu çözümlerin elden geldiğince yoksul ve orta tabakayı korumaya yönelik olacağını kaydetmişti.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostantinu da ekonomik reformlarla başbakan, bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere, yüksek ücret alan memurların maaşlarının dondurulması, kamuda emekliye ayrılan her 5 memura karşılık bir kişinin işe alınması, 12 bin avronun üzerindeki kazançlara yüzde 18'den başlayarak yüzde 40'a kadar varan vergiler getirilmesi, kiliseye ait mal varlıklarının da vergilendirilmesinin öngörüldüğünü belirtmişti.

Papakostantinu, Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde hazırlanan yeni gelir vergisi yasasıyla ilgili müzakerelerin sürdüğünü, yasanın son şekliyle gelecek günlerde parlamentoya getirileceğini bildirmişti.

Yunanistan Çalışma Bakanı Andreas Loverdos da ülkedeki ortalama emeklilik yaşının halen 61 olduğunu, bunun 2015'e kadar 2 yıl artırılmasının hedeflendiğini belirtmişti.

-İSTİKRAR VE KALKINMA PROGRAMI-

Papakostantinu, geçen haftalarda yaptığı ve Yunan ekonomisinde gelecek 3 yılda, İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde planlanan değişiklikler hakkında bilgi verdiği açıklamasında, "2012 yılı sonuna kadar bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 2,8'e düşürülmesinin, 3 yıllık ekonomi programının temel hedefi olduğunu" söylemişti.

Ekonomide 2008 yılında yüzde 2 oranında büyüme kaydedilmesine rağmen 2009'da yüzde 1,2 oranında küçülme yaşandığını, yatırımlarda yüzde 20, ihracatta yüzde 16, ithalatta ise yüzde 25 oranında azalma görüldüğünü vurgulayan Maliye Bakanı, 2010 yılında yüzde 0,3 oranında bir büyüme kaydedilmesinin hedeflendiğini, bu çerçevede 2012 yılı için beklentinin, kalkınma hızının yüzde 1,9'a ulaşması, 2013 yılında ise yüzde 2,5 oranına yükselmesi olduğunu ifade etmişti.

Programda, bütçe açığının GSYH'ya oranının 2010 yılında yüzde 4, 2011'de yüzde 3,1, 2012'de ise yüzde 2,8 olarak öngörüldüğü, bu çerçevede 2009'da yüzde 12,7 olan bu oranın, 2012'de yüzde 2,8'e gerilemesinin hedeflendiğini bildiren bakan, 2013'de de söz konusu açığın yüzde 2 oranında şekilleneceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

A.A.



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,497 µs