iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Yok.. Orijinali turuncu!

23 Şubat 2010 14:51 tsi
Yok.. Orijinali turuncu! Biliyorsunuz; Afganistan meselesi Hollanda hükümetini çökertti. Sıradan koalisyon kavgasından hükümet bırakılır mı? Allah vere de, domino etkisi yaratmaya... iyibilgi Ankara

Afganistan meselesinin bir Batı ülkesinin hükümetinin başını yiyeceği belliydi ama.. Doğrusu pek az kişi Hollanda’yı fark etti. Kısaca Afganistan konusu Amsterdam’ı çökertti.

Hollanda’da koalisyon hükümeti görev başında(ydı). Ve Afganistan’da bulunan askerlerin görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağını tartışıyorlardı. Bu sert görüşmelerin bir yerinde, “Hristiyan Demokrat Başbakan Jan Peter Balkenende (Başbakan) İşçi Partisi'nin koalisyondan çekildiğini açıkladı.”

Başbakan Balkenende Hollanda askerlerinin daha kalmasını istiyordu. İşçi partisi uzatmaya direndi. (Ülkede 2006 yılından bu yana 2 bin kadar Hollanda askeri görev yapıyor.)

Peki ama böyle bir konuda neden uzlaşı sağlanamadı, neden iki taraftan biri veya iki taraf da biraz taviz vererek bir orta yol bulunamadı ve hükümetten vazgeçildi!

Belki bir çok ülkede siyasi partilerin böyle bir konuda hükümetten vazgeçmeleri şaşırtıcı bulunabilir. Ancak Hollanda’daki durumu bir Avrupalı ülkenin tutumu olarak görmek de yanlış!

Şöyle ki, Hollanda askerlerinin görev süresi bu Ağustos’ta doluyordu. Ancak geçtiğimiz yılın Ekim ayında Hollanda parlamentosu, “görev süresi bitince askerler dönsün” kararı aldı. (Hollanda’da hükümetin bu kararı onaylaması gerekiyor.)

İşte İşçi Partisi kararın hükümet tarafından hemen onaylanmasını istedi. Balkanende ise yapmadı, yapamadı. Çünkü 1) Kısa süre önce Beyaz Saray’da Bakan Barack Obama ile biraraya gelmiş, bu konu konuşulmuştu. ABD, Amsterdam’a, “Afganistan meselesinin önemi”ni anlatmıştı! 2) Bağlı olarak NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Hollanda'dan Afganistan’daki güvenlik güçlerinin eğitimi için 2011 yılına kadar askerlerinin ülkede kalmalarını istemişti.

Dahası da var: örneğin şu an sert operasyonların sürdüğü ülkede bulunan Hollanda askerlerinin bulunduğu bölge gibi. Ama bu tür detaylara gerek yok. Başbakan Balkanende ABD’ye bir söz verdi mi bilinmez.

Verdiyse tutamadı! Sözü tutmayıp, hükümete tutunamazdı.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,241 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,070 µs